center


Hajónapló
SzakcikkekPublicisztikákArchívum


A hajónaplóban az általunk fontosnak tartott cikkekből, elemzésekből válogatunk.

Marketing a belső munkaerőpiacon
Mi lesz veled, belső PR? Dr. László Gyula, Dr. Orosdy Béla. www.mprsz.hu

Részlet a tanulmányból
A Public Relations szakértői a diszciplina modern kori fejlődésének 20. század eleji kezdeteitől törekszenek a PR–t önálló diszciplinaként – önálló tudományágként és gyakorlati menedzsment–funkcióként – meghatározni, és kűzdenek az ellen, hogy szakterületüket a marketing rendszer részeként definiálják. Ennek alapja nagy valószínűséggel egyrészt az volt, hogy a PR a marketing–kommunikáció sajátos világának igen látványos, és ezért igencsak frekventált részét birtokolta /vagy legalábbis tekintette önmagáénak/, másrészt az ezzel (tehát a kommunikációval, a kapcsolattartással, üzenet–közvetítéssel) kapcsolatos igények a vállalatok és intézmények részéről erőteljesen megnövekedtek. Ez egyaránt érvényessé vált az árupiacra és a hagyományos árupiacon kívüli területekre (pl. a politikai pártok ­kommunikációjára), illetve a szervezeten kívüli és szervezeten belüli dimenziókra („külső” és „belső” PR).

Napjainkban ez az "ideológia", amellyel a PR igyekezett elvágni azt a „köldökzsinórt”, ami bárki szemében esetleg még összekapcsolhatná a marketinggel, már egyre nyilvánvalóbban hamis, mind a piac elvárásai, konkrét igényei, mind az elmélet új felismerései egyértelműen bizonyítják, hogy a PR tevékenységegyüttes létezése és indokoltsága – a közönség–kapcsolatok szükségessége – a piacgazdaságok (a piaci koordináció) marketing alap–filozófiájából, a modern vállalati küldetésből következik.

A PR–es szakmai/önérvényesítési törekvések és a vállalati gyakorlat (vagy az előző példát folytatva, a politikai gyakorlat) pedig ezen a ponton találkoztak is: a PR önálló funkcióként/ tudományterületként akart megjelenni, a felhasználók egy része számára pedig – tisztelet a kivételnek – nem az volt a fontos, hogy igazodjon a környezet kihívásaihoz, és ennek megfelelően aktív választ adjon azokra, változtassa saját értékteremtési láncolatát, termékeit, szolgáltatásait, hanem az, hogy „jól kommunikálja”, hirdesse saját céljait és tevékenységeit. Ehhez hosszú ideig valóban nem volt szükség marketingre, „elég volt” a PR. Mindez praktikus, de nem tudományos – és ha lehet hinni a tudomány megfontoltságában és erejében, nem is célravezető – megoldás.


A tanulmány letöltése (Word dokumentum, 130 KB)


Dr. László Gyula, Dr. Orosdy Béla

Marketing a belső munkaerőpiacon. Mi lesz veled, belső PR? www.mprsz.hu

Dr. László Gyula, egyetemi tanár
Dr. Orosdy Béla, egyetemi docens
Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar

A tanulmányra dr. Szeles Péter, főiskolai docens írt választ.