center


Hajónapló
SzakcikkekPublicisztikákArchívum


A hajónaplóban az általunk fontosnak tartott cikkekből, elemzésekből válogatunk.

Üzleti modellek az interneten
E-kereskedelem. Damjanovich Nebojsa, online kommunikációs tanácsadó és tréner, www.damjanovich.hu

Ha az interneten folyó üzletről beszélünk, akkor a direkt értékesítés és a reklám az első, ami eszünkbe jut, hisz a szaksajtó is főleg ezekkel foglalkozik. Kétségkívül ezek egy internetes vállalkozás fontos részei, mert közvetlenül hatnak a cég bevételeire.

Az üzlet persze ennél sokkal szerteágazóbb, és ha már internetről van szó, akkor had említsük, hogy pl. a költségcsökkentés is növelheti a vállalat eredményét. Egy szóval minden folyamat, ami a hálózaton a cég általános üzleti tevékenységét segíti az e-üzletnek minősül és egyike az internetes üzleti modellnek.

Közvetlen értékesítés
Az első modell a közvetlen értékesítés. A közvetlen azért, mert a virtuális termék vagy szolgáltatás megrendelése, kifizetése és birtokbavétele azonnal történik. Ennek a közvetett változata az, amikor a hagyományos terméket vagy szolgáltatást megrendeltük, a kifizetés online, átutalással vagy készpénzzel történik, a szállításra, azaz a birtokbavételre, pedig jellemzően néhány napot várni kell.

A közvetlen értékesítés fizetőeszközei, melyek azonnali tranzakciót biztosítanak a hitel vagy „dombornyomott" kártya, és a mikro-fizetés lehetőségei (emelt díjas SMS, pre-pay számla). Hazánkban nem gyakori az ilyen féle értékesítés sok okból, de leginkább a hitelkártya kis penetrációja miatt. Néhány példa kedvéért említsünk a kreativ.hu-t ahol prémium tartalomhoz hozzá lehet jutni a mikro fizetési eszközökkel, vagy a mobilzona.com (Magyar portál) ahol pl. oplogokat lehet rendelni szintén mikro fizetéssel. Nyugati példák közt említhető például a microsoft.com (szoftver kifizetés és letöltés), vagy a domain.com (szolgáltatás, ebben az esetben domain és tárhely vásárlás) stb.

Közvetett értékesítés esetén ezen kívül átutalással, csekkel vagy készpénzzel fizethetünk a világhálón. Magyar példák közt a legismertebbek a libri.hu, officedepot.hu, fotexnet.hu stb. A hagyományos termék szállítása néhány napon belül történik.

Fizetett tartalomra való előfizetés
Magyarországon egyre többen kísérleteznek azzal, hogy az addig ingyenes website-on vagy hagyományos terméken/szolgáltatáson kívül extra fizetős tartalmat, szolgáltatást nyújtsanak a közönségüknek. Ezt a többlet értékű tartalmat aztán, valamilyen előfizetési formában és jelszóval védett területen (a honlapon) szolgáltatni lehet az előfizetőknek. Teszi ezt a vilaggazdasag.hu, ahol a nyomtatott újság mellett működik az ingyenes website is, de olyan vállalkozás is mint a portfolio.hu, amelynek nem létezik offline kiadása. A portfolio.hu prémium szolgáltatásként elemzéseket, archív anyagokat értékesít.

Hirdetés
Hazánkban jól ismert internetes üzleti modell a tartalomszolgáltató website-okon és az e-mail hírleveleikben értékesített reklámhely. Több típusú online reklám létezik, de a legismertebbek a banner (és a változatai), oldal vagy téma szponzorációja, rákattintás alapú reklám a keresőkben illetve az e-mail alapú különböző hirdetési formák (hírlevélben való hirdetés, direkt reklám a szolgáltató címlistájára stb.).

2000-ben többen jöttek rá arra, hogy a website-on nem tudnak folyamatosan érdekes tartalmat biztosítani vagy egyszerűen az internetes vállalkozást üzemeltetni, aminek a következményeit mindannyian ismerjük. A reklámozók nem voltak hajlandóak szponzorálni kétes üzleteket és rossz üzleti modelleket, ezért olyanok, akik a reklámbevételre alapoztak, nem bírtak tovább.

Mára a helyzet megváltozott kizárólag az online reklámból nagyon kevesen élnek meg, sokan olyan hagyományos vállalkozásokkal rendelkeznek, amelyek "fedezni" tudják az online befektetéseket. Ők ki fogják várni a "nagy lehetőséget" és addigra saját piaccal fognak rendelkezni. Ilyenek az Axelero (origo), Sanoma (Startlap stb.) és az Index.hu, akik a WebAudit (Median) szerint a legtöbb látogatóval rendelkeznek.

Költségmegtakarítás
Sokaknak az értékesítés vagy a marketing első helyen áll az internetes üzlet területén, azonban a igazi profitot a hagyományos költségek megtakarításával lehetséges elérni. Gondoljon csak a sok telefonos ügyfélszolgálatokat üzemeltető cégre, telefonos üzletszerzésre vagy ügyfélkapcsolatra, postai levélküldésre, papír alapú dokumentálásra, emberi erőforrás és/vagy közönség kapcsolatokra. Fejlettebb cégek sokat invesztáltak az internet alapú üzleti folyamatok kialakításába, és most élvezik ennek gyümölcseit.

Egy vállalati sajtószoba például, több kommunikációs menedzser munkáját helyettesítheti. E-mail és üzleti alapú chat tökéletes, és talán hatásosabb eszköz a hagyományos levélnél, vagy az ügyfélkapcsolatban a telefonnál. Intranet segítségével nem csak vállalaton belüli egységek kommunikálhatnak és fontos dokumentumokat cserélhetnek egymással, hanem a nagy- és a kiskereskedelmi partnerek is. Az Extranet lehetőséget ad arra, hogy a külső partnereinkkel és a beszállítókkal ne keljen fizikai értelembe dokumentumokat és információkat cserélni, a HR része a vállalati website-on pl. a munkaerő toborzásban nagy költség megtakarítást jelenthet.

Egyéb tevékenységek elősegítése
A termék- vagy szolgáltatásinformáció olyan dolog, amit megtarthatunk magunknak és csak akkor mutatjuk meg amikor a potenciális ügyfél előttünk van, nyomtathatunk katalógusokat, amelyeket valamilyen módon terjeszteni kell (természetesen pénzért), de ki is tehetjük az információkat a website-ra is, amivel költségeket takaríthatunk meg.

Minap azon gondolkodtam, hogy hol és kitől vegyek hordozható számítógépet. Mivel hétvége volt és nagyon kevesen voltak nyitva (ha egyáltalán) megnéztem, hogy mely forgalmazónak milyen a website kínálata. Amikor összehasonlítottam őket, kiválasztottam a három legjobbat és további információk segítségével meglett a "győztes". Hétfőn már csak fel kellet hívni a legközelebbi boltot a vásárlás és a szállítás lebonyolítása miatt.
A cég is jó járt, és nem csak a vásárlás miatt, hanem mert így megtakarított ügyfélszolgálati költségeket (emberi munka, telefon, stb.) és egy többletszolgáltatást is kínált azzal, hogy a website-on minden információ megtalálható volt.

Mindezek után had jegyezzem meg még, hogy a hagyományos üzleti tevékenységből ismert képlet az interneten is működik, azaz:
a nyereség = bevétel – költségek


Damjanovich Nebojsa, online kommunikációs tanácsadó és tréner

Üzleti modellek az interneten, E-kereskedelem, www.damjanovich.hu