center


Hajónapló
SzakcikkekPublicisztikákArchívum


A hajónaplóban az általunk fontosnak tartott cikkekből, elemzésekből válogatunk.

Médiából jelentem
Murányi András, Népszabadság, 2005. január 1.

Eredetileg itt most egy pszichiátriai jellegű megfigyelésen alapuló dolgozatnak kellene állnia, különös tekintettel annak alanyára és az emberiségnek megfogalmazott üzeneteire, ám a személyiségfejlődés és -torzulás alapos, egyénre vonatkozó elemzése elvinné a mellékletet, és akkor a szerkesztő ideges lenne. Mindenesetre egy médiasztárt nézek hosszú idő óta hasonlóképp, mint orvos a betegét azon konzílium után, amelynek során eldőlt: Napóleon jól van, a körülötte serénykedő fehér köpenyes emberek pedig igazából katonák, akik most készítik elő az uralkodó visszatérését.

A médiasztár Csisztu Zsuzsa; célkorosztálya (attitűdileg: most is fáj neki Zámbó Jimmy halála és imádja az Édes, dundi Valentinát) Zsuzsikának becézi, ő magamagát úrinőként határozza meg, s verbálisan már-már obeliszket építhetnénk ennek alapján, ha nem vennénk ide a sportrajongók táborát, valamint a hétköznapi életről szimplifikáltan gondolkodó réteget, amely neve elhangzásakor: 1. kifejeli az ablaküveget; 2. injekcióval és kényszerzubbonnyal csillapuló hisztériás rohamot él át; 3. kijelenti, ne kínozzák, inkább megveszi Bunyós Pityu összes CD-jét.

Karrierje csúcspontja valószínűleg a nyáron volt, amikor fejhangon sikítozott értelmetlen mondatokat az athéni olimpia megnyitóünnepségéről, s vicces, tréfás közbeszúrásai után arra lehetett gondolni, hogy ezt a felvételt lejátszhatnák kommunikáció szakos iskolákban, s aki egészségkárosodás nélkül, fegyelmezetten végigüli azt a néhány órát, az egyben eredményes vizsgát is tett. Felületesség, ostobaság, továbbá erős belső kényszerből táplálkozó görcsösség az előbbi kettő kompenzálására - ekként vonhatnánk konklúziót, de minek is tennénk, amikor nevezettet illetően mindez nemhogy meggátolja a médiabeli ténykedést, hanem egyenesen elősegíti azt.

Jellemző a kialakult szituációra (értsd: még senki nem szólt neki), hogy Zsuzsa mintegy a média fölött lebegő polihisztorként tölti be mindennapjainkat, s nincs nap, hogy lap ne foglalkozna vele, az eset természetéből adódóan nem a teljesítményét a középpontba állítva, ellenkezőleg: polihisztorkodását, pazar megjelenését és bűbáját hangsúlyozandó. Mindentudását internetes naplójában is szemlélteti; nem probléma, hogy a vesszők terén kihívásokkal küszködik, a készséget kézségnek írja, mivel gondolatvilágának ilyesfajta lenyomata legföljebb az amőbák életterének rendszerét előzi meg, s a lényeg úgyis a kommunikációhoz és az imázshoz kapcsolódó flottság, meg a makacsul tornyosuló akadályok laza átlépése. Nyelvészeti és értelmezési szinten minden bizonnyal gondot okozna ez a mondat (karakterhíven): "Pedig húzott az örvény, az örmény, a "Lokneszi" őslény, az avas, a havas, a rideg táj olyannyira, hogy már-már megcsípte az orrom, de borvirág mégsem az enyémen ült ki. De át sem nyújtottak ehhez hasonlót sem egyben, sem külön, de miért is tették volna, hiszen hemzsegnek körülöttünk az úriemberek, legyen itt szó beszédstílusról, gesztusról, vagy gusztusról, vagy véleményük-kinyilvánításáról, még akkor is, amikor azt senki nem kérdezte..."

Segítségül ideírjuk, hogy Zsuzsának egy reggeli tévéműsor kapcsán az őt interjúvoló Havas Henrikkel akadt gondja, tudniillik - tessenek erősek lenni - a médiacsillag-kolléga kérdéseket akart föltenni neki, mindazonáltal innen jutunk el az örményig, aki lehúzza, valamint a borvirágig, amely nem oda ült ki, ahova, ellenben senki nem adott bort.

Zsuzsa válásának részleteitől ezúttal megkímélem az olvasót, mert hát az már tényleg sok, mi történt a munkamániás médiasztár és az asszonyként otthon ülő Básthy Pista bácsi között; alanyunk is kiesett a szerepéből, és egyebek között toprongynak állított be egy újságírónőt, ami kétségkívül helyénvaló megállapítás akkor, ha az ember percenként hirdeti magáról: úrinő vagyok.

Javallatom: részvétel egy relaxációs tanfolyamon, s sűrűn ismételgetni, nyugodt vagyok, ellazulok.

Murányi András
Médiából jelentem, Népszabadság, 2005. január 1.