center


Hajónapló
SzakcikkekPublicisztikákArchívum


A hajónaplóban az általunk fontosnak tartott cikkekből, elemzésekből válogatunk.

Kááár...
A madárinfluenza Magyarországon. Jakab Béla. Magyar Narancs, 2005. december 8.

Frank Furedi brit szociológus könyve, A félelem politikája a napokban jelent meg a londoni könyvesboltokban. Furedi fő állítása szerint a társadalmi szinten jelentkező félelem és a közvetlen tapasztalat között megszűnt a kapcsolat. Ma mindentől félünk, amit a tele-vízió kellő intenzitással sulykol - legyen az SARS, Y2K vagy madárinfluenza. Sokszor nincs módunk mérlegelni sem - a képernyő mindent és mindennek az ellenkezőjét képes hitelesíteni. Szeptember 11. után pedig a szabadságunkat is kockára tesszük a biztonság ígéretéért. E démoni erőtérben felpörög a félelemipar - a politika, a média, a gyógyszergyártók, a biztosítótársaságok, a környezetvédő csoportok mind ebben a rendszerben építik fel funkciójukat és anyagi forrásaikat. A madárinfluenza tényleges kockázat, de a félelem kultúrájának lényege az, hogy még itt sincs, de máris "termel" a haszonélvező csoportoknak. Az általános pánik a legjobb üzlet: elég a riadót megfújni, s mindenki mozdul.

A hazai háttér november utolsó napján kezdett megvilágosodni. Az ÁNTSZ ekkor kereste meg a kormányt javaslatával, miszerint "kétmilliárd forintos beruházással öt-tízszeresére növelhető az oltóanyag-termelés. A H5N1 vírus elleni vakcinából húszmillió adagra lenne megrendelés, az árbevétel 100 milliárd forintra rúgna. A mostani feltételek szerint az államnak ebből 10 százalék jutna. Bővítés nélkül a gyártásra jogosult Omninvest Kft. csak a hazai lakosság védelméhez elegendő oltóanyag-mennyiséget tudja előállítani." Azaz tegyen be a kormány kétmilliárdot, és tízet kap vissza. Ez aztán a bomba üzlet, ilyen egyszer van egy évszázadban!

Mielőtt rajtunk is eluralkodna az a bizsergető eufória, amit az Egészségügyi Minisztérium, a Cipruson bejegyzett Omninvest Kft., valamint az ÁNTSZ vezetőinek sajátos együttese érezhet, ismerkedjünk meg azzal az eseménysorral, amely az előterjesztésig vezetett.

2005. július 15., péntek Indonéziában három ember életét vesztette, feltehetően madárinfluenza miatt. Az áldozatok állítólag nem kerül-tek kapcsolatba baromfikkal, ezért nagy volt a félelem, hogy megjelent a vírus emberről emberre terjedő változata. (origo.hu)

2005. szeptember 13., kedd Az Országos Epidemiológiai Központban sikeresen lezárultak a kísérleti vakcinával végzett állatkísérletek. A vizsgálatok igazolták a H5N1-es vírus elleni oltóanyag immunológiai hatásosságát.

2005. szeptember 19., hétfő Világméretű madárinfluenza-járvány veszélyére figyelmeztet az Egészségügyi Világszervezet (WHO). A szervezet főigazgatója arra hívta fel a világ figyelmét, hogy a betegség a Föld minden táján veszélyt jelent, mert kialakulásának feltételei adottak. Ezért a világ minden országának járványellenes tervet kell kidolgoznia.

2005. szeptember 26., hétfő A televíziók kamerái előtt madárinfluenza elleni vakcinával oltatja be magát Rácz Jenő egészségügyi miniszter, Bujdosó László országos tiszti főorvos és Kökény Mihály kormánymegbízott.

2005. szeptember 27., kedd Szén-dioxiddal gázosítottak el ötven kiöregedett baromfit egy kísérlet során a hatósági állatorvosok Magyarországon. A szárnyasok percek alatt, szenvedés nélkül múltak ki. Az állatorvosok azt tesztelték, hogyan lehet gyorsan és kíméletesen végezni a madarakkal, ha ezt elrendelik. Az eseményről tudósítottak a híradók.

2005. október 12., szerda "Hárommillió magyar halhat meg a járványban" - ezzel a főcímmel jelenik meg a Blikk. A kijelentés Rácz Jenő egészségügyi minisztertől származik.

2005. október 13., csütörtök Az országos főállatorvos teljes határzárat rendelt el a magyar-román határon. A határozat alapján semmilyen baromfit vagy ezekből készült terméket nem szabad behozni az országba.

2005. október 14., péntek Az Egészségügyi Minisztérium közzétette a madárinfluenza-világjárvány esetére készített válságtervét. Kilencezer házi- és kétezer vadmadarat vizsgálnak meg az állat-egészségügyi hatóságok, hogy kiderítsék, nem jelent-e meg Magyarországon is a madárinfluenza kórokozója. A lezajlott vizsgálatok szerint Magyarországon nincs madárinfluenza-járvány.

2005. október 17., hétfő A kormány valamennyi magyar állampolgárnak felajánlja a madárinfluenza elleni ingyenes oltást, ha lesz elegendő oltóanyag - jelenti be Gyurcsány Ferenc miniszterelnök.

2005. október 19., szerda Emberi fertőzés esetén is hatásos a madárinfluenza elleni oltóanyag - állítja az egészségügyi miniszter. A kifejlesztett vakcina azonban csak a madárról emberre terjedő vírus ellen véd.

2005. október 21., péntek A járványveszélyről elhangzott, több esetben szakmailag vitatott, esetenként valótlan állítások hetek alatt egymilliárd forintot meghaladó veszteségeket okoztak a baromfiágazatban. Világossá vált a hazai közvélemény előtt az, amit a szakemberek már korábban tudtak: a magyar baromfiipar lehet a nagy vesztese a pániknak.

2005. október 24., hétfő A Népszabadság közli Mészáros János akadémikus nyílt levelét, amelyben a madárinfluenza miatti hivatalos félretájékoztatás veszélyeire hívta fel Rácz Jenő figyelmét. Mészáros János korábban az Állatorvos-tudományi Egyetem járványtani tanszékét, majd az MTA Állatorvos-tudományi Kutatóintézetét vezette.

2005. október 26., szerda A Magyar Broilerszövetség közleményben fejezi ki sajnálkozását amiatt, hogy Rácz Jenő és az egészségügyi kormányzat a gyakori sajtószerepléssel, a látványos próbavakcina-oltással felerősíti a pánikot, ami a magyarországi baromfifogyasztás súlyos visszaeséséhez vezetett.

2005. október 28., péntek Madárinfluenzával kapcsolatos, éjjel-nappal hívható zöldszámot hozott létre az Országos Mentőszolgálat, az Egészségügyi Minisztérium és az ÁNTSZ.

2005. november 8., kedd Eddig közel 20 millió forintos kiadást okoztak az állat-egészségügyi hatóságoknak a madárinfluenza-pánik miatt elrendelt ellenőrzések. A hatóságokhoz csak a fővárosban a megelőző két hétben 1200 bejelentés érkezett. Magyarországon egyetlen gyanús esetben sem mutatták ki a madárinfluenzát - adja hírül az MTI.

2005. november 9., szerda Kisari János, a Magyar Tudományos Akadémia tagja Mészáros János akadémikussal azonosan nyilatkozva több lapnak állítja: "Rácz Jenőék beoltatása látványos blöff volt. Semmi értelme annak az oltóanyagnak, amit kifejlesztettek - az ebben felhasznált vírus ugyanis sohasem fordul elő emberben. A H5N1 vírustörzs kizárólag madarakat betegít meg."

2005. november 16., szerda "Akár 500 milliárd forintos bevételt is hozhat Magyarországnak a madárinfluenza elleni védőoltás eladása" - replikázik Rácz Jenő egészségügyi miniszter a köztévé híradó-jában.

2005. november 17., csütörtök Batiz András kormányszóvivő cáfolja Rácz Jenő állításait, kijelentvén, hogy a bevételt nem lehet megbecsülni, és mindössze ötezer adag oltóanyag megrendeléséről van szó.

A madárinfluenza - a ma ügyeletes világdémon - 1878 óta ismeretes. Európában már több állatjárványt is okozott, legutóbb 2003 márciusában Hollandiában, ahol a H7N7-es típusa 83 embert betegített meg. 'k felgyógyultak, de egy állatorvos meghalt. Magyarországon 1969-97 között többször előfordult, de a nálunk szokásos szigorú állat-egészségügyi módszerekkel minden esetben gyorsan leküzdötték, emberi áldozat nem esett. A H5N1 embereket kizárólag a siralmas délkelet-ázsiai körülmények között (összekapcsolt emberi és állati lakótér, nagy népsűrűség, a szigorú állatorvosi felügyelet hiánya stb.) fertőzött meg. A madárinfluenza vírusa sütési-főzési hőmérsékleten megsemmisül: "Közvetítő nélkül nem is fertőzhet embert. Csak akkor válhat veszélyessé, ha olyan sertésbe jut, amelyet előzőleg humáninfluenza-vírus már megbetegített - akkor jöhet létre a mutáns, ami képes az embert is megbetegíteni, aki társaira is ráragaszthatja a vírust." (Kisari János, Világgazdaság) Vagyis: a faji határokat elvben átlépheti ugyan a madárinfluenza, de ez még nem történt meg Magyarországon. És addig több beavatkozásra alkalmas "lépcső" adódik az állat-egészségügyi területen. A H5N1 madárinfluenza-vírusból vakcinát gyártani értelmetlen, hisz ez a vírus "tisztán", azaz anélkül, hogy tovább mutálódna, emberben nem fordul elő, és nem is fog. Következésképp ezzel embereket oltani indokolatlan, fölösleges - állítják független kutatók itthon és külföldön.

A madárinfluenza súlyos ügy, kockázata tagadhatatlan - eszemben sincs a veszélyeket lebecsülni. Szerencsétlen esetben van realitása a rossz forgatókönyvnek, hiszen elképesztő méretű és ütemű a globalizáció, és az ázsiai nyomor következményei egy napon betörhetnek a londoni, budapesti otthonokba. A WHO a rossz forgatókönyvet prezentálja, mely szerint a világ-járvány elkerülhetetlen. De azt senki, sem a WHO, sem az ENSZ, de még a legpesszimistább kutatók sem állítják, hogy kizárólag ennek van esélye, s a megelőzésnek, az okos védekezésnek nincs. A madárinfluenza "embergyilkos" változatának megjelenésétől való félelem mindenesetre az első riadalom után oszlani látszik. Ahol "csak" állatepidemiológiás eseményként értékelték, ott a szakértők tárgyilagos véleményét emelték kormánypolitikai szintre (Németország, Svájc, Ausztria, Hollandia, a skandináv országok). Angela Merkel új egészségügyi minisztere, Ulla Schmidt nem nyilatkozott a ma-dárinfluenzáról: "Ez nem humán-egészségügyi probléma" - hárí-totta el az érdeklődést. Úgy látszik, nem kívánta a német lakosság agyát felcsinálni ezzel az üggyel - van elég baja a társadalombiztosítási reformmal. Októberben Bush elnök kétmilliárd dolláros állami madárkórűzési programról beszélt - ma viszont a Fehér Ház szóvivői e témáról nem ejtenek több szót.

Pandémia elleni vészterv persze mindenütt készül, nekünk is van ilyenünk. Ez helyes is. De az egészségügyi kormányzat elszánt virológiai PR-kampányát, amellyel egy csapásra világhatalom lettünk a madárkór elleni küzdelemben, mégis nehezen lehet érteni. Szinte nincs olyan nap, hogy szérumügyben ne nyilatkozna a szakminisztérium vagy a kormány képviselője, lehetőleg az m1 esti híradójában. A tévénéző pedig nem tudja, kinek higgyen. A feldúlt egészségügyi miniszternek vagy a jó kedélyű Laci bácsinak, a híres szakácsnak, aki a biztonságos és egészséges magyar paprikás csirkét kínálja a baromfigyártók által készíttetett filmecs-kében. Laci bácsi nincs egyedül a gyakorlatias megközelítéssel - a Magyar Állatorvosi Kamara honlapot hozott létre (www.madarinfluenza.bpallatorvos.hu), hogy az ügyben érdeklődők hihető érveket és tényeket is megismerhessenek.

Sajnálom, de a jövőre vonatkozó, szükségszerűen bizonytalan latolgatásokkal szemben egyetlen biztos pontot fedezhetünk fel eddig e történetben. Annál is inkább, mert az ellenségről nemcsak azt nem tudjuk biztosan, hogy támad-e egyáltalán, de azt biztosan nem tudjuk, hogy milyen lesz.

Ez a szilárd pont pedig a kormány elé terjesztett ÁNTSZ-javaslat, melyről a bevezetőben tettem említést. Tehát. Egy magáncégnek, az Omninvest Oltóanyag-termelő és Kutatásfejlesztő Kereskedelmi Kft.-nek - amely a Pilisborosjenő, Fő u. 7. alatt működik, és egy magyar állampolgár mellett a Sumpter Pharmaceuticals Limited (Ciprus, Larnaka, Makarios III Avenue, 1st floor, Office 106) a tulajdonosa - az ÁNTSZ (Országos Tisztifőorvosi Hivatal, 1097 Budapest, Gyáli u. 7.) a magyar kormánytól kétmilliárd forintot próbál kijárni: befektetésre. Madárinfluenza elleni vakcina gyártására. Azaz a magyar és külföldi tulajdonú magáncégnek egy állami hatóság akar pénzt felhajtani állami forrásból. A kérdésen kívül, hogy vajon mi készteti erre az ÁNTSZ-t (nyilván a leküzdhetetlen felelősségtudat), még számos, józan ésszel nehezen értelmezhető mozzanat tarkítja a vállalkozást. Ha a kormány oltóanyagot akar gyártatni, vajon miért nem a közbeszerzési törvény szerint jár el? Készült-e hatástanulmány a gyógyszerről, vizsgálták-e esetleges mellékhatásait? És ki fizeti vissza a kétmilliárdot, ha a madárkór valahol elmarad a kanyarban? Vagy a miniszter 500 milliárdos bonmot-ja önbeteljesedő jóslatként jár majd körbe a világon, és hajtja az Omninvest üzletkötőjéhez a megrendelőket? És vajon miért nem jutott eszébe egyetlen bank sem az Omninvestnek, ha ilyen fantasztikus üzletre van kilátása? Nincs az az ügyvezető igazgató, aki ne terítene bársonyszőnyeget, ha a cég őt keresné a vakcinafejlesztés finanszírozása végett. S végül az ÁNTSZ-előterjesztésről hírt adó napilap a következőket írja: "Tisztázni kell, hogy a gyártó, a vakcinát fejlesztő állami szervezet (az Országos Epidemiológiai Központ - a szerk.), valamint az alapvírust biztosító Egészségügyi Világszervezet milyen arányban tulajdonosa a készítménynek. Az ÁNTSZ már jelezte a WHO illetékes laboratóriumának, hogy megvenné az alapvírus tulajdonjogát. Ha ez bekövetkezik, az oltóanyagból származó bevétel mostani állami része is növekedhet." (Népszabadság, november 30.) Ha tehát a WHO nem adja el az alapvírust (és kinek? az ÁNTSZ-nek? az Omninvestnek? a kormánynak? öreganyámnak Pomázon?), akkor a világjárvány kezdetéig nem gyártható a híres magyar vakcina.

E sorok írásáig emberre veszélyes madárinfluenza-járvány sem Magyarországon, sem Európában nem ütötte fel a fejét. A világméretű katasztrófáról szóló jóslatok nem légből kapottak, s terjesztői közt sok jóhiszemű, tudományos igazáról meggyőződött szakembert találunk. Még akkor is, ha nem muszáj összeesküvés-elméletekben hinni ahhoz, hogy a szélhámosság-komponenst itt-ott ne zárjuk ki. Kevés örömre ad okot az, hogy a magyar oltóanyag történetében mégis ez utóbbi tűnik a legfontosabbnak.

Jakab Béla

Káár... A madárinfluenza Magyarországon. Magyar Narancs, 2005. december 8.