center


Hajónapló
SzakcikkekPublicisztikákArchívum


A hajónaplóban az általunk fontosnak tartott cikkekből, elemzésekből válogatunk.

Nehéz kenyér
Krausz Barnabás, Népszabadság , 2004. május 4.

Gálvölgyi János nagyon komor színész. Körülbelül annyi könnyedség van benne, mint egy sebészorvosban. Az istenek mégis a komikus csepűrágó sorsát rótták rá. Gálvölgyi tisztességesen szolgált eddig, de mostanra elege lett. Elege lett a sok pikáns grimaszból, a női ruhákból, az álbajuszokból és végső soron önmagából. Valami másra vágyik, de hát a világ kegyetlen. Így akarja Gálvölgyi Jánost. Gügyütén. Ő pedig nem tehet mást: szolgál. A magyar szórakoztató ipar átváltozó művész poéngyárosa. Ha egy-egy agyonmórikált felvétel után kisétál az elhagyatott tévéstúdióból, nyilván nincsen nála boldogtalanabb ember. Nagyon romantikus életet élhet Gálvölgyi János. Mosolyog, de belül zokog. Lassan már semmi köze sincs ahhoz, amit csinál.

Az ember nézi az RTL Klub feltűnően késő estére programozott Gálvölgyi-show-ját, és bizony sírni támad kedve neki is. Hogy miért csinálják ezt ezzel a szegény emberrel? Gálvölgyi legszívesebben szembefordulna a kamerával, letépné magáról az idétlen göncöket, és tehetsége megfeszített erejével előadná Lear király nagymonológját. De a szokás nagy úr. A Gálvölgyi-show most már így fog menni az idők végezetéig. Hacsak el nem jön a nap, amikor egy forgatáson Gálvölgyi rá nem borítja az asztalt mindazokra, akik módszeresen hülyét csináltak belőle. A nagyszerű viccírókra, a producer és rendező urakra. És amikor mindennel végzett, meg kell büntetnie saját magát is. Mert ebben az egészen súlyosan benne van ő maga is. A vezeklés már valóban Gálvölgyi tehetségén múlik. Az lesz a legdrámaibb pillanat a humortalan humorista életében. Amikor le kell vetkőznie az összes ostoba tévés szerepet, de még a borzalmas, tőzsdehivatalnokos reklámingeit is, és csinálni végre valami valódit. Milyen szép volna, ha Gálvölgyi akkor megtalálná mélyen eltemetett humorérzékét! Akkor azt gondolhatnánk, hogy kerek a világ, és egyszer helyükre kerülnek a dolgok. Addig azonban még bizonyára el kell szenvednünk jó pár kínos televíziós vergődést.

"Ember, maga bűzlik!" - mondja a nagyszerű Gálvölgyi-show-ban a rendőr a részegséget imitáló Gálvölgyinek. "És a hónaljamat még nem is szagolta!" - válaszol Gálvölgyi, és a jelenet írói elégedetten hátradőlnek. Ezzel is elment húsz másodperc. Színvonaltalan és összecsapott az egész Gálvölgyi-show. Láthatóan senkit nem érdekel az egész. A jelenetek szellemtelenek, botrányosan alacsony színvonalúak és kiszámíthatók, Gálvölgyi játéka rutinos és kellemetlen. Az egészben van valami állott és rosszízű. Valami lappangó ízléstelenség.

Tragédiáról azonban túlzás volna beszélni. Egy fáradt, kivérzett műsor ez, nem több. A kérdés csupán az, hogy ha így van, akkor mi szüksége van erre Gálvölgyinek. És legfőképpen, mi szükségünk van a Gálvölgyi-show-ra nekünk?

Idézet. Szintén a részeg autós jelenetből. "Szálljon ki!" - mondja a rendőr Gálvölgyinek. "Nincs nekem szárnyam!" - válaszolja Gálvölgyi.

Krausz Barnabás
Nehéz kenyér, Népszabadság , 2004. május 4.