center


Hajónapló
SzakcikkekPublicisztikákArchívum


A hajónaplóban az általunk fontosnak tartott cikkekből, elemzésekből válogatunk.

Önismereti kurzus
Krausz Tamás, Népszabadság 2004. szeptember 11.

A TV2 új reggeli műsorának egyetlen tanulsága van. Ma Magyarországon Havas Henrikkel nem lehet csatát nyerni.
Bárhogyan is dolgoznak a szerkesztők, bármennyire pontos is a felismerés, hogy a feneketlen butaságra nem lehet televíziót építeni, bármilyen meggyőző is, hogy végre magasabb színvonalon mer gondolkodni egy kereskedelmi televízió, az súlyos ballaszt, ha ehhez a harchoz Havas Henriket választják faltörő kosnak. Maga ez a tény leleplezi az ötletet. A TV2 talán mégsem gondolta olyan komolyan Mokka című műsorát. Mert az mégiscsak gyanús, ha egy új műsorhoz ma Magyarországon nem találnak más frontembert, mint egy modoros, zavaros önismeretű, önmagával szemben nagyon kis distanciával élő figurát.

Havas Henrik maga alá temeti a műsort, és ez elsősorban nem róla, hanem a TV2 szűklátókörűségéről és a befülledt médiavilágról szól. A Mokka, úgy tűnik, megérdemelt volna egy merészebb ötletet. Mert az önmagában nem túlságosan mélyenszántó gondolat, hogy a műsort egy szegényes dramaturgiai geg mentén az okos férfi, Havas, és a butácska nő, Liptai Claudia játékára alapozzák. Már csak azért sem, mert maga az eszme rettenetesen feudális és unalmas, de azért sem, mert a szereplők is hiteltelenül adják a figurákat. Ráadásul mindkettőjüket sarokba szorítja a szerepük. Havas ki sem lát a magára erőltetett nagyszerű hím bornírt kliséiből, Liptai pedig túlságosan alázatosan vállalja a kenyéradó gazdái által ráosztott tyúkeszűséget, annyira, hogy ebben már van valami bölcsesség is.

Annak mindenesetre örülhetünk: a TV2 felismerte, hogy a teljesen lepusztított, eszement műsorvezetők uralta reggeli tobzódással végre szakítania kell. Félig el is végezte a munkát. Figyelemre méltó a szerkesztésben látható karakteres váltás, jó, hogy a Mokka kitör a bulvár szorításából, jó, hogy hosszabbra engedik az interjúidőket, és az is feltűnő, hogy végre meg tudtak szabadulni a reggeli műsorok fagyiszínű világától.

Minden megvan tehát ahhoz, hogy elindulhasson valami érezhető váltás, amit a stáb minden tagja tisztel, és komolyan vesz, kivéve a műsorvezetőket, akik annyira sem hajlandók - részben, mert félnek, részben mert gőgösek -, hogy egy pillanatra elgondolkodjanak eddigi televíziós kliséik felülbírálatán. És ettől megrohad minden. Jelen pillanatban jobban érezhető a két műsorvezető körüli áporodott médialevegő, mint a szerkesztésből sejthető frissesség. Egy hét után a Mokka még nem tudta igazolni, hogy többre lenne képes, mint szolgaian tudomásul venni a magyar médiabeidegződéseket. Ha a szerkesztőknek sikerül letörni Havas Henrik öntudatlan és gyermeki képernyős fennhéjázását, ha sikerül belőle felnőttkora delén reflektált, a munka és a televízió iránt alázatos, érzékeny képernyőst faragniuk, és mellette sikerül felszabadítaniuk Liptai Claudiát a vonagló perdita megalázó rabságából, akkor még az is meglehet, hogy egy minőségileg jobb műsort tudnak becsempészni a kereskedelmi csatornák műsorrendjébe.

Addig azonban - mélyen elismerve a műsor tartalmi erényeit - elködösíti a látásunkat Havas, aki ültében is zsebre tett kézzel kérdezget, aki képtelen megszabadulni kioktató hangsúlyaitól, de közben képtelen meggyőzni bennünket fennen hirdetett intellektuális erényeiről. Nem látszik a műsor a két habzó műsorvezetőtől sajnos, Liptai sikkantásai, bágyadtan gyakorolt bujasága felel a folyton interjúalanyai szavába vágó Havas tudálékosságára, a rengeteg "én"-re és "velem ez úgy van"-ra.
Fárasztó már ezt az egészet mondani. Liptai Klaudia végre leülhetne Havas Henrikkel, egymás szemébe nézhetnének, és végre megbeszélhetnék, hogy képesek-e komolyan venni a szakmájukat, vagy most már egész életükben be akarnak csapni bennünket, és leginkább önmagukat.

Krausz Tamás
Önismereti kurzus, Népszabadság 2004. szeptember 11.