center


Hajónapló
SzakcikkekPublicisztikákArchívum


A hajónaplóban az általunk fontosnak tartott cikkekből, elemzésekből válogatunk.

Tolnát, Baranyát
Magyar Narancs, 2005. január 20.


Feszülten várja az ország, hogy dönt Wekler Ferenc: vajon Bátaapátira viszik majd a kiégett paksi fűtőelemeket, esetleg Bodára, avagy a cuccot nemes egyszerűséggel leszórja a billenős Zil Pécsett, a Széchenyi tér kellős közepére. Hátha hazaviszi majd a távfűtési zavaroktól már amúgy is félőrült lakosság (Uránváros!). Komoly érv Boda mellett (és Bátaapáti ellen), hogy ott nem támogatja a helyi lakosság (míg Bátaapátin igen) - tanulják már meg, hogy világunkat nem mindig a nyers akarat meg a puszta örömelv mozgatja.

Szeretnénk leszakadni a téma demagóg, populista megközelítéséről - szerintünk egyszerűen kizárt, hogy egy ilyen fontos kérdésben éppen az legyen a döntő szempont, hogy a leendő lerakó felett éppen Wekler szőlői találhatók-e vagy sem, egyébként is, ki szeretné, ha éppen az ő sufnijába gányolnák azt a sok, nyilván rákkeltő, radioaktív mocskot. Cseppet se zavarjon minket, hogy korábban számos hazai és nemzetközi tudományos műhely a Bátaapáti melletti gránitrögöt találta legalkalmasabbnak a Pakson keletkező, úgynevezett kis és közepes radioaktivitású nukleáris hulladék elsuvasztására s az sem, hogy a magyar állam (bagatell) 13 milliárd forintot költött kutatásra és terep-előkészítésre. Wekler mérlegel és dönt, majd javaslatot tesz a miniszterelnöknek: végül is nem kizárt, hogy álláspontja egybeesik majd (az általa egyébként korábban korrupcióval vádolt) szakértők meg a naiv helyi lakosság vélekedésével. (Nem kizárt az ellenkezője sem.)

Habár lapzártánkig vélhetően teljesülnek majd Wekler szolgálati autóval, asztallal és titkárnővel kapcsolatos igényei, továbbá személyesen is megtekintette Bátaapátit meg a legendás gránitrögöt (jelentjük: megvolt, mindkettőt az előre megadott helyen találta), mégis kínoz minket a kérdés: miért pont Wekler? Vajon miért éppen őt találta ideális megoldóembernek Gyurcsány Ferenc s főként pártja, az SZDSZ? Senkit sem kell emlékeztetni arra, miként röhögött vagy dühöngött - ízlése szerint - a fél ország az akkori viceházelnök zavaros (tudjuk, többnyire legális) szőlőtárgyú akcióin. Most mégis hagyják, hogy népünk arról találgasson, vajon van-e szoros sztochasztikus kapcsolat présház és gránitrög között. Miért jó, ha azt kell megtippelni: vajon Wekler még mindig összerázkódik-e, amikor a Paks, atom, hulladék szavakat hallja (mint néhány éve), esetleg revideálta álláspontját atomügyben, mi több, egyenesen megszerette a maghasadást, s otthoni körülmények között maga is szívesen csinálna ilyet.

Avagy az lenne a személye mellett szóló érv, hogy neve rögvest felmerült a most privatizálandó (máris állítólagos állami megrendelések kedvezményezettjeként emlegetett) Mecsekérc kapcsán? Tudjuk, a látszat sokszor csal - viszont nevezett látszatból is megárt a sok. Elhisszük, hogy kellett valami sarzsit találni ennek a nyilván kedves, szorgalmas, ambiciózus és befolyásos pártembernek. De talán mégsem ezt, mégsem így.

(a szerk.)
Magyar Narancs, Magyar Narancs, 2005. január 20.