center


Hajónapló
SzakcikkekPublicisztikákArchívum


A hajónaplóban az általunk fontosnak tartott cikkekből, elemzésekből válogatunk.

Tévé a világ szélén
Krausz Barnabás, Népszabadaság , 2004. október 9.


A TV2 meghasonlottsága fokozhatatlan. Egy huszárvágással átalakítják a butaságtól röfögő reggeli műsort elviselhető, színvonalasan szerkesztett magazinná, de a tehetségtelen Konta Barbarát kimenekítik valami képtelen ízléstelenségbe. Műsoron tartják a szabad és szellemes Totalcart, de mindent megtesznek azért, hogy Winkler Róbertet, az egyik műsorvezetőt addig aprítsák és darálják, amíg nem hasonlít a kereskedelmi tévés képernyős rabszolgákra.

Egy hete Winklert bevezényelték egy olyan műsorba, amelyet a TV2 sokáig fog nyögni. De ez a kisebbik baj. A nagyobbik baj, hogy a Csaó, Darwin! emlékét Winkler sem fogja tudni egykönnyen lemosni magáról. Mert az a kutyát sem érdekli, hogy az amortizálódott Csisztu Zsuzsa ellenszenvesnek és rondácskának bizonyult ebben a szellentgető bacchanáliában, és hogy Bochkor Gáborról nyilvánvalóvá vált, hogy igénytelenségben nem ismer tréfát, mindegy neki mi az, csak képernyős jelenlétet biztosítson. De szegény Winkler Róbertet nagyon rossz látni a szakadék szélén.

A Csaó, Darwin! című műsor azért ellenszenvesebb a többi hülyeségnél, mert a TV2 igyekszik újdonságnak tűnő elemekkel leplezni a régi igénytelenséget. Pedig igazi ócskasággal állunk szemben. A műsor minden perce értékelhetetlen színvonalú. A koncepció egyszerű butaság. Különböző fajok versengéséről kurjongat a műsorvezető, majd beterelnek harminc szőke és harminc barna nőt. Hatvan embert, akinek ilyen vagy olyan színűre van festve a haja. Ők lennének az eltérő fajok, akik most bemutathatják, kik az életképesebbek. Például azzal, hogy jobban vagy rosszabbul bírják a szaunát, vagy hogy mennyire hajlandók megalázni magukat egy rakás csámcsogó férfi lábai előtt. A nők köldökig dekoltáltan riszálják magukat, a férfiak pedig szürke öltönyökben igyekeznek elérni a csúcsra - ez a Csaó, Darwin! Közben van valami zsűri, amelynek tagjai szintén hónapokig magyarázkodhatnak majd a szereplés után, de leginkább a kamasz úszóbajnok, akit most már lassan edzői szigorral el kellene tiltani a televíziós szereplésektől, mielőtt végképp érvénytelenítené sportsikereit.

A Csaó, Darwin! pocsék, mert fenyegetően ízléstelen. Pocsék, mert a csatorna levetett képernyősei és különböző műsorainak statisztái dajdajoznak benne olyan öntudatlansággal, amitől az embernek összeszorul a szíve. Pocsék, mert minden ízében civilizálatlan. A nők bordélyházi pajkossága, a műsorvezető elismerő cuppogása, a szerkesztők tisztességtelensége hányingert keltő.

A Csaó, Darwin! produkciós tanácsadója az RTL Klubtól a TV2-höz átcsorgott Árpa Attila.
Három kérdés: honnan táplálkozik Árpa dühödt ízléstelensége? Mit gondol Magyarországról, és az itt élni próbáló emberekről, ha minden, amit a nyilvánosság elé bocsát, ilyen és ehhez hasonlóan gyatra minőségű? A bűvös nézettségen túl bármit fel tud-e hozni a mentségére?

Krausz Barnabás
Tévé a világ szélén, Népszabadaság , 2004. október 9.