center


Hajónapló
SzakcikkekPublicisztikákArchívum


A hajónaplóban az általunk fontosnak tartott cikkekből, elemzésekből válogatunk.

Sajátos turistakalauz a two-row ru-dee-tól a 4-es metróig
Schmidt Gábor, Népszabadsag 2003. július 25.


M. Carl Drott, a philadelphiai Drexler Egyetem filozófia- és informatikadoktora vendégprofesszorként egy évet töltött Budapesten. Ezen esztendő tapasztalatait gyűjtötte össze honlapján, amelyből csemegéztünk.

Budapesten csodálatos a tömegközlekedés. A jegy negyven centbe kerül, viszont valahányszor átszáll az ember, furcsamód újat kell lyukasztani. A helyi közlekedési vállalat (úgy hívják, BKV) honlapja borzasztóan lassú, az angol nyelvű menü nem mindig működik. A járatokról sok a hasznos információ, bár csak az képes igazán használni az oldalt, aki valamennyire már ismeri a város tömegközlekedését.

Nagyon fontos! A 4-es metró nem létezik, hiába jelzi több térkép is. Ahogy észrevettem, ez inkább afféle speciális magyar szólásmondás. Találós kérdésként is használják: - Hol van a Becsületes Politikusok Pártjának székháza? - A 4-es metró végállomásánál.

A metróállomásokon általában könnyű eligazodni a vonal színe alapján. A Deák téren viszont - könnyű eltévedni a zegzugos aluljárórendszerben - inkább a számokra figyeljünk. A Ferenc körút összetéveszthető a Ferenciek terével.

Az elővárosi vasúton - a helyiek HÉV-nek nevezik - mindig van kalauz, az ellenőrzést általában a hátsó kocsikban kezdi. Néhány megállónyi blicceléshez érdemes elöl felszállni.

A vásárlás legfőbb szabálya, hogy amit ma megvehetsz, ne halaszd holnapra. Ez nemcsak a drága holmira vonatkozik, hanem az olyan apróságokra is, mint a mogyoróvaj vagy a Lenin-mellszobros gyertya. Szóval, ha meglátod, és kell neked, vedd meg. Ami ma ott van a polcon, nem biztos, hogy holnap is lesz.

Meglepő, milyen sok bolt tartja magát ahhoz a szabályhoz, hogy vasár- és ünnepnap nem tarthat nyitva. Az üzletek többségében feltételezik - bár e téren kedvező változás érzékelhető -, hogy a vevő szatyorral érkezett, és nem is adnak neki. De a kasszánál körülbelül 25 centért vehetünk úgynevezett "táskát".

A magyaroknál sokféle csokoládé kapható, keserűt azonban kissé nehéz fellelni. Furcsán is néztek ránk, amikor a főzéshez használt étcsokit édességként ettük.

Egyedülállóan magyar édesség a Túró Rudi (angol kiejtéssel two-row rue-dee): édes túró csokimázzal leöntve. Különböző ízekben gyártják, de nekünk a natúr jött be. Vigyázzunk, mert a Túró Rudi romlandó, a hűtőben két hetet bír ki komolyabb károsodás nélkül.
Az (amerikai) fánkot - vagyis a donutot - nem ismerik. A magyarok által fánknak nevezett valami hasonlít a miénkre, csak nem annyira édes.

A magyarok nagy ásványvízivók. Csapvizet szinte lehetetlen rendelni, ivókutak pedig sehol sincsenek. Generális szabály, hogy a kék kupakos üvegben szénsavas, a rózsaszínű kupakosban pedig szénsavmentes víz van. Pedig a csapvíz tökéletes biztonsággal iható. Ahol nem ivóvíz folyik a csapból, többnyelvű táblákon figyelmeztetnek.

A paprika a magyar konyha szíve. Jobbat nem találni, mint amilyet a magyarok vesznek maguknak a piacon vagy a boltban. Ne tévesszenek meg minket a turistáknak készült pirospaprika-csomagok, amelyekhez fakanalat is mellékelnek. Ha a hazaiak is ilyet vennének - márpedig egy magyar háztartásban egy év alatt legalább egy kiló pirospaprika elfogy -, szegény magyar háziasszonyok nem férnének be a konyhába a rengeteg fakanáltól.

A magyarok nem hisznek abban, hogy a friss tojást hűtőben kell tartani, ezért ugyanúgy a boltok polcain tárolják, mint a tésztát vagy a halkonzervet. Az egy év alatt mégsem találkoztunk egyetlen romlott vagy zápgyanús tojással sem. Ennek valószínűleg az az oka, hogy a termelőtől szinte azonnal a piacra kerül a termék, sokkal gyorsabban, mint otthon az USA-ban. Vigyázat! Egy dobozban nem 12, hanem csak tíz tojás van. A piacra mindenesetre vigyünk magunkkal tojástartót.

Az Erős Pista (air-row-sh pee-shtah) ugyanolyan kedvelt ételízesítő, mint a ketchup vagy a mustár. És hogy mennyire erős? Mint a thai konyhán használt chiliszósz. Mindenesetre elég mókás, hogy a mi nyelvünkre lefordítva Strong Steve-nek nevezik.

Autentikus népművészeti termékeket ne Budapesten keressünk - bár a Vigadó nevű téren vannak erre specializálódott boltosok -, hanem a fővárostól mintegy 15 kilométerre, északra lévő művésztelepen, amit Szentendrének hívnak.

A legjobb, ha bankautomatából veszünk ki pénzt. Nagyon fontos! Az európai automaták billentyűzetén nem betűk vannak, hanem számok, utazás előtt ezért érdemes számok alapján megtanulni a PIN kódot. A magyar üzletekben általában nincs elég aprópénz, ezért ha lehet, ne fizessünk nagy címletekben. Csekkről egyébként még csak nem is hallottak, a turisták által sűrűn látogatott helyeket kivéve a bankkártyát sem fogadják el. A magyarok fanatikusan hisznek a készpénzben.

Schmidt Gábor
Sajátos turistakalauz a two-row ru-dee-tól a 4-es metróig, Népszabadsag 2003. július 25.