center


Hajónapló
SzakcikkekPublicisztikákArchívum


A hajónaplóban az általunk fontosnak tartott cikkekből, elemzésekből válogatunk.

Déja vu
Magyar Narancs, IX. évf. 50. szám, 1997. december 11.


Horn Gyula múlt hétfőn a parlamentben napirend előtt a pályaudvari talpon-állók világát idéző modorban oktatta ki az ellenzéket és saját koalíciós partnerét Duna-ügyben. Egy nap múlva elsősorban MSZP-s képviselők hasaltatták el azt a szabad demokrata indítványt, amely a romákkal szembeni diszkrimináció elleni fellépést szorgalmazta, naná, majd a választások előtt cigányok kapcsán jogállamról beszélni a dolgozó népnek, még mit nem. (Nem támogatta továbbá a jelenlegi MDF és KDNP, valamint a kisgazdák; az SZDSZ-en kívül igennel voksolt a Fidesz és az MDNP. Tanulságos névsorok.)

A következő napon kiderült, hogy az ex-ifjúkommunista, ex-emeszempések által gründolt Xénia Láz Egyesület, miután uszkve másfél milliárd forintra vette le a Magyar Televíziót, hopp, több százezres tagságát átpasszolta az Úttörőszövetségnek; aztán még egyet kellett aludnia a Mi Hazánk népének ahhoz, hogy megtudja, a Központi Bűnüldözési Igazgatóság a jövőben olyan formában működik, ahogyan azt Horn Gyula eredetileg megálmodta, vagyis külön költségvetésű szervezetként, afféle privát rendőrségként.

Hogy ez mit is jelenthet, arra példa lehet az, amit mondjuk Szolnok fideszes polgármesterével művelnek hónapok óta: időről időre megszellőztetik úgymond gyanús ügyleteit, és mintha senkit nem zavarna, hogy ennél többre még mindig nem jutottak. Biztosabbak a dolgukban, mint 1988 óta bármikor.

(a szerk.)
Déja vu, Magyar Narancs, IX. évf. 50. szám, 1997. december 11.