center


Hajónapló
SzakcikkekPublicisztikákArchívum


A hajónaplóban az általunk fontosnak tartott cikkekből, elemzésekből válogatunk.

Itthon még gyerekcipőben jár a geotargeting
Kovács Zita, Menedzsment Fórum, 2006. október 9.

Az online marketingben egyre fontosabbá válhat az a kérdés, hol él vagy tartózkodik az internetező. Bár a geotargeting módszert hazánkban még viszonylag ritkán használják, külföldön egyre népszerűbb földrajzi alapon eljuttatni a hirdetést a felhasználókhoz, derül ki az mfor.hu körképéből. Az online geotargeting egyik nagy előnye, hogy olcsóbb a hagyományos reklámeszközök (például a szórólap) használatánál, hiszen utóbbi esetben a gyártási költségeken kívül a szórólapot teríteni is kell, ami szintén nem kis kiadás. Ráadásul utóbbinál a hirdető nem tudja, ki a potenciális érdeklődő. Ehhez hasonlóan egy prospektus, tévéreklám vagy cikk hatását is viszonylag drága lemérni.

Reklám IP-cím alapján
Más a helyzet az online módszereknél, ahol a hatékony utóértékelés pont ezt a célt szolgálja, azaz kattintásokból és a website látogatói útvonalakból leszűrhető az érdeklődés - véli Damjanovich Nebojsa kommunikációs tanácsadó. Az ilyen típusú célzott reklámnak az alapja az IP-cím: a szerver a látogató számítógép- és internet-eléréséből "kiolvassa" az adatokat (lekérdezi az IP-címet az összes létező IP-címet tartalmazó adatbázisból), és ennek alapján a megfelelő hirdetést (vagy más tartalmat, például friss híreket) - mutatja meg az olvasónak. (Külföldön gyakran postai irányítószám alapján végzik a targetálást, azonban ez a módszer sem száz százalékban megbízható, mivel a kliensek nem mindig adnak meg pontos vagy valódi adatokat.) Miközben a geotargeting elvileg a kisebb cégek számára is hatékony megoldást nyújthatna, azt egyelőre a nagyobb társaságok alkalmazzák. A több országban is jelen lévő vállalatoknak ugyanis különösen fontos az ilyen típusú hirdetések növekedése. A reklámok befogadása országonként más és más, a nyelvi különbségeken túl a kulturális fogékonyság miatt is. Szakemberek szerint szükség lehet az úgynevezett mikromarketinges módszerre is, amikor postai irányítószám alapján targetálnak. Ezt különösen a B2B hirdetők, elsősorban az ingatlanbefektetők és a franchise rendszerben működő cégek igényelhetik.

Kihasználatlan lehetőségek
Damjanovich Nebojsa szerint a geotargeting módszer minden AdWords (Google kulcsszó alapú reklámeszköz) hirdetőnek ismerős. Egy-két hazai ad szerver szolgáltató kínál ilyen célzási lehetőséget "hagyományosnak" tekinthető banner/box és más "kép alapú" reklámformátumnál. A szakember szerint a hazai ügynökségek nem használják ki a geotargetingben rejlő lehetőségeket. Nincs más fontos tényező a hazai online médiatervezésben - ahol a geotargeting előfordulhat elsősorban -, mint a mennyiségi kedvezmény és az online kreatív, tette hozzá.

Mindezt megerősítette Fehérvári Fülöp, az ActiveAgent ügyvezető igazgatója is, akinek cége hazánkban elsőként vezette be a regionális online kampányok hatékony futtatására alkalmas reklámszerver technológiát. Szerinte ügyfeleik a geotargeting alapon tervezett kampányok helyett inkább az általános típust preferálják, pedig előbbi módszer nagymértékben növelné a pontosságot. Úgy véli, hazánkban inkább az időalapú és a cross media kampányok jellemzőek.

Nem csak az online reklámnál
Ezzel szemben külföldön egyre többen élnek ezzel a módszerrel. Öt év múlva már lesznek olyan cégek a világon, amelyek komplex targetálási lehetőségeket használnak, ugyanakkor néhány vállalat megmarad majd az alapoknál, véli Damjanovich Nebojsa. A geo-targeting egyébként nem csak az online reklámnál használható (keresőkben és az ad szerver segítségével), hanem a cég honlapján is, például az anyanyelv és helyi pénznem automatikus megjelentetésénél. Ráadásul ezzel a módszerrel átirányíthatók a belépő oldalak (landing) a megfelelő térségre, illetve ide tartoznak az automatizált beállítások az online fórumoknál is.

Targetálási lehetőségek
Három alapvető targetá-lási lehetőség áll a hirdetők rendelkezésére:

1. Regisztráció (Szocio-demográfia)
-Regisztrált felhasználók a website-ról
- opt-in e-mail listák
- Más adat

2. Technológia (Ad Server)
- Időzítés (napszak szerint, ilyen eladást végez például az AOL és a Yahoo!)
- Frekvencia (például minden látogatónak csak 5-ször jelenjen meg a hirdetés)
- Földrajzilag (például csak budapestieknek és miskolciaknak
jelenjen meg a reklám)

3. Tartalom (Tartalom/téma, érdeklődés/kereső szavak)
- Website-ok speciális tartalommal
- Website-on belüli tartalmak (például Origo.hu/allas)
- Hírlevelek (tematikus)


Kovács Zita


Itthon még gyerekcipőben jár a geotargeting, Menedzsment Fórum, 2006. október 9.