center


Hajónapló
SzakcikkekPublicisztikákArchívum


A hajónaplóban az általunk fontosnak tartott cikkekből, elemzésekből válogatunk.

Politikai branding: agymosás a demokrácia köntösében
Istvanko Viktória, Menedzsment Fórum, 2006. október 31.

Egy politikus vagy párt megfelelő értékesítésében a stratégiaépítés legalább annyira fontos, mint bármely más árucikk esetében. A kérdéskör bővebb boncolgatására a BrandFestivalon is sor kerül, s az mfor.hu is megpróbál képet alkotni politikai branding tendenciáiról.

Támadás: apellálj az érzelmekre!
Míg a régi médiademokráciákban valóban úgy kezelik a politika résztvevőit, mint jól eladható márkákat, addig hazánkban csak a rendszerváltást követő években kezdett kibontakozni az imázsépítés. "Maximum 15 éves múltról beszélhetünk, amely a kezdetekkor kevésbé tudatos, inkább ösztönös, reflexszerű volt. Nagyobb, jelentős változás 1998-ban, a Fidesz berobbanásával történt" - mondta el az mfor.hu-nak Azurák Csaba műsorvezető.

A párt mintegy betömte a kommunikációs űrt, s olyan felépített marketingstratégiával jelentkezett, mely addig szokatlan volt a hazai közéletben. A pártokkal kapcsolatban is előkerültek olyan marketingfogalmak, mint a célcsoport, a főüzenet és a piaci szegmentáció.
Az akkor még némi rácsodálkozással fogadott politikai "sztárolást" mára elfogadta a közönség, tőlünk nyugatabbra pedig el sem képzelhető egy kampány fondorlatos praktikák nélkül. Azurák szkeptikus azt illetően, alkalmazható-e nálunk is az amerikai modell. Véleménye szerint azt mindenképpen specializálni kell.

Politikai branding: nyomjuk le a torkukon!
A tengerentúlon bejáratott technikák hazai sikere ugyan kétséges, a stratégia alapjai azonban mindenki számára megfontolandók. Néhány külföldi aranyszabály a politikai brandinghez:
Támadjunk, és válaszoljunk a támadásra!
Csak egyszerűen: semmit sem kell túlbonyolítani!
Koncentráljunk a legfontosabb célcsoportra!
Minden esemény számít!
Ismételjük az üzenetet újra és újra!
Hassunk az érzelmekre!
Használjuk a legerősebb kereskedelmi márkák által használt kutatásokat és technikákat!
A "show-jelleg" és az érzelmekre hatás mindenképpen megfontolandó, s e két elemben a hazai kommunikáció sem marad el nyugati társaitól. "A politikusok nagy része tudja, hogy branding nélkül esik a népszerűsége. A médiában pedig ma már nincs szükség komoly szakújságírásra: show-t kell csinálni, és ez egyaránt vonatkozik a televízióra, illetve más orgánumokra is" - fogalmazott Sváby András a BrandNews hasábjain.

Azurák Csaba szerint annyira sikeres az "érzelmi hadjárat", hogy a közgazdasági értelemben vett racionális ember fogalmát felülírta az érzelem. Így a biztos szavazótábor számára mindegy, ki és hogyan próbálja eladni politikusait, mert ez a réteg érinthetetlen. Csak a bizonytalanokon múlik a szavazás. Hasonlóvéleményen van Somogyi Zoltán. A Political Capital Kft. (PC) vezetője a Magyar Narancsnak úgy nyilatkozott: a demokratikus politika sem tud máshoz igazodni, mint a választókhoz. A választási győzelmekhez sok szavazót kell összegyűjteni. A választók több mint fele semmit nem tud a politikáról, egyetlen gondolatuk sincs róla. Létezik további 20-25 százalék, aki homályosan emlékszik eseményekre, de csak felszínesen követi a dolgokat. Csupán egy kisebbség az, akinek szenvedélye a politika. Természetes, hogy ha ennyire nem érdeklődnek az emberek a politika iránt, akkor máshogy kell megszólítani őket.

Médiumok a politikai brandingben: a bizonytalanokra vadásznak
A bizonytalan szavazókat el kell érni, ennek eszköze pedig elsősorban a média. Ugyan megfigyelhető a választókkal történő személyes találkozók jelentőségének növekedése is, de a szakemberek szerint ez is a "médiamix" egyik eleme. Ezeket pedig attól függően súlyozzák, hogy mi a célja az adott politikai csoportnak.

Magyarországon a Fidesz inkább az imázsépítésen keresztül közelíti meg a politikát, miközben az MSZP-re a programok jellemzőek. A konzervatív párt szakértői azon gondolkoznak, mi az az egy mondat, amit fel akarnak építeni magukról és az ellenfélről a választók fejében. "A Fidesz egy szlogent nyom következetesen, hónapokon keresztül" - vélekedett Szabados Krisztián a Magyar Narancs korábban idézett cikkében.

A finnyás értelmiségi véleményformálók ezt bugyuta dolognak tartják, csak azt nem értik meg, hogy a választók többsége nem olvas mindennap Népszabadságot, és nem a Magyar Narancs szerkesztőségi cikkeit gyűjti az asztalfiókban. Ehelyett abból építi fel politikai véleményét, amit egy perc alatt hall a rádióban, az a félmondat marad meg benne, amit elkap a híradóban két szappanopera között. Tehát azért kell háromezerszer elmondani ugyanazt a szlogent, hogy a szavazóknak ne csak tíz, hanem 80 százalékát érje el.

Sváby András szerint a választókhoz való eljutás szempontjából rendkívül fontos, hogy ki kontrollálja a közbeszédet. A sajtóban ugyanis többnyire abból lesz hír, amiről az emberek beszélnek, amivel foglalkoznak vagy foglalkozni kellene nekik. Ha politikáról beszélnek, akkor az kerül a műsorba, ha a Balaton kiszáradásáról, akkor pedig arról szól, véli Sváby, s a Napló példáját hozza fel.

Ma már percre pontosan meg lehet mondani, melyik műsor mely elemét nézték az emberek. Így az is követhető, mennyire keltette fel a potenciális választók érdeklődését egy-egy aktuális téma.

Nyugaton már bloggal is kampányolnak
"A kormány júliusi sms-kampánya jól példázza, hogyan lehet témákat bedobni a köztudatba" - mondja Sváby. Az emberek között beszédtéma volt, hogy megengedhető-e a harmadik gyermek nemének megválasztása, vagy egy pohár sör vezetés előtt. Nem véletlen, hogy a sajtó is felkapta, teszi hozzá. Azurák Csaba kiemeli az online kampány mozgósító hatását, ami újdonság a hazai politikai marketingben. Emellett külföldön az internet és ezzel együtt az interaktivitás is mind fontosabb része a véleményformálásnak, s ezáltal a szavazatok megszerzésének. Itthon a politika még nem fedezte fel a blogot, ami tőlünk nyugatra, illetve az USA-ban már bevett eszköz. Ezáltal ugyanis az egyes csoportoknak megfelelő üzeneteket és stílust lehet közvetíteni.

Professzionálisan csomagolt üzenetek
Sváby szerint Magyarországon a pártok immár kizárólag az érzelmekre apellálnak. Mint a Brand Newsnak elmondta, nehéz lenne olyan eseményt vagy politikai beszédet felidézni, ami nem a hallgatóság érzelmeit célozta volna meg. Ennek következtében a marketingszakemberek szerepe a politikában is egyre erősebb lehet. Így a néző csak azt érzékeli, hogy az információk már professzionálisan csomagolva érkeznek otthonába. Mindez Németországban korántsem újdonság. A német Manager Magazin egy helyi reklámügynökséget kért fel arra, hogy a két kancellárjelölt, Angela Merkel és Gerhard Schröder profilját megalkossa, mintha két különböző termékről lenne szó. A lap szerint ha a politikusokat autó képében kellene megformálni, akkor Merkel Volvo vagy Opel, míg Schröder VW Phaeton lenne.

Mint minden termék esetében, a politikusoknál is fontos szerepet kap az emberekre gyakorolt hatásuk. "Ennek során a személyiség az, amely a választókat döntésre bírja" - vélekedik a lapnak Helmut Schneider, a münsteri egyetem docense.

A szakember szerint a márkák legismertebb ismérvei egy az egyben érvényesek a politikára is. A régi választási kampányok módszerei már elavultak, s reklámfilmek, televíziós szereplések vették át a pártsajtó és a nagygyűlések szerepét. A precíz politikai nyilatkozatok csak zavart keltenek, a döntő szerepet már a közhangulat játssza.

Istvanko Viktória

Politikai branding: agymosás a demokrácia köntösében, Menedzsment Fórum, 2006. október 31.