center


Hajónapló
SzakcikkekPublicisztikákArchívum


A hajónaplóban az általunk fontosnak tartott cikkekből, elemzésekből válogatunk.

Nyugdíjba megy az ország
Para-Kovács Imre, Magyar Hírlap, 2006. november 9.

Nézegeti a kormány a nyugdíjkasszát, forgatja, rázogatja, de akárhogy forgatja is, csak nem talál benne elegendő pénzt. Mint minden rendes állampolgár, én is sokáig úgy képzeltem a nyugdíjkasszát, hogy van valahol egy nagy páncélszekrény, és abban gyűlik a nyugdíjjárulék, vár reánk, míg meg nem öregszünk, aztán megkapjuk szépen.

Ez persze nincs így, de jó elképzelni.

Az viszont kétségtelen, hogy a nyugdíjasveszély hatalmas. A filmek arról szólnak, hogy megtámadnak minket az idegenek egy távoli galaxisból, esetleg terroristák jönnek, nácik vagy szörnyetegek az ágy alól, a valóság ezzel szemben az, hogy a nyugdíjasok törnek ránk hamarosan, de legkésőbb 2050-ben. Ahogy a híradásokból leszűröm, a legnagyobb probléma mostanában az, hogy az ügyes és fürge nyugdíjasok idő előtt lépnek le a munkahelyükről, és bőven a nyugdíjkorhatár előtt lepihennek. Aztán meg csak élnek tovább, és csak élnek és élnek és élnek.

Ilyenek ezek a nyugdíjasok.

A kormány persze dolgozik, reformál, mint állat, reggel reformmal kel, este pedig megszorítással fekszik, minden alkalmat megragad, mindenki tizenhat órát dolgozik, és erre pontosan a saját rendőrsége támadja hátba.

A budapesti rendőrfőkapitány egyszer csak kitalálja, hogy ő bizony elmegy nyugdíjba, mert az egészség és a család mindenekelőtt. Nem akar ő hülye kérdésekre válaszolni, műveleti területeket kijelölni, tömeget oszlatni, hanem majd játszik az unokákkal, akik lovagolnak rajta, kergetőznek a diófa alatt, és a nagypapa mesél.

Mondjuk, lesz mit neki.

Erre Lapid Lajos és Szik László – a két helyettese – is kitalálja, hogy ő bizony elmegy nyugdíjba, egészség, család stb.

A kormányfő gyűrögeti a nyugdíjreformról szóló napirend előttijét, és arra gondol, hogy viperát melengetett a keblén, amikor ilyen elánnal védte rendőreit, akik most a legjobb sztorit biztosítják az ellenzék szónokainak a lelepleződött rendőrségről, a bukott vezetésről és a terrorról. Osztályvezetők és kerületi kapitányok sora jelezte, hogy decemberben befejezi a szolgálatot és védelmet. Nekik is elegük van, hoppácska van (copyright Palik László), nekik azt senki sem mondta, hogy a rend őrzése ilyen dolgokat takar, amikor már a nevében is benne van, hogy a rendet kellene őrizni, nem a rendetlenséget. Ha rend van, akkor oké, de ilyen körülmények között jön a diófa, az unokák, a kergetőzés és a mese.

A járványos nyugdíjba vonulás elsődleges következménye (leszámítva a humorosnak szánt párhuzamot a kormány panaszkodásának tárgyával) a Fidesz azonnali támadásba lendülése. A legutóbbi tréningen már meg is kapták az új kazettákat a képviselők, mert azóta nem jelenhetnek meg nyilvános helyen anélkül, hogy el ne mondanák: Gergényi lemondása a rendőrterror elismerése, ami kezdetnek jó, de korántsem elegendő, és mostantól mondani fogják, amíg Orbán ki nem cseréli bennük a csipet.

Mindemellett magam is nehezen tudok elképzelni más okot, mint az utcai cirkuszban felőrlődött idegrendszert, hiszen azt mégsem merem feltételezni, hogy mindannyian megsértődtek a kényes kérdésektől, és tulajdonképpen duzzogni mennek a tanyára. Inkább arról lehet szó, hogy tényleg nem ilyen terhelésre voltak kiképezve, ők mindannyian a langyos szocializmus rendőrei, és kiégtek, elhasználódtak a felgyorsult világban, úgyhogy – mit sem törődve azzal, hogy nyakig nyomják a córeszba a kormányt – menekülőre fogják, amíg még tehetik.

A politikusok magyarázkodhatnak, de magyarázkodásuk eleve kudarcra van ítélve, mert nem kell rajta lenni a fideszes bérlistán ahhoz, hogy kételkedéssel fogadjuk Gergényi méla rapjét, miszerint "az elmúlt hetek eseményei és mostani döntése között nincs összefüggés". Aha, persze, nincs semmi összefüggés. Már régen elhatározta, hogy a csúcson fogja abbahagyni, és megítélése szerint most jutott el arra a fokra, ahonnan már nem lehet tovább emelkedni, az emberek majd virágot dobálnak, és úgy emlékeznek rá, mint akitől féltek a bűnözők, és akit imádtak a polgárok.

Akárhogy nézem is, ez öv alá ment, a legrosszabb időzítéssel és a legátlátszóbb mosakodással körítve, mintha tulajdonképpen mindegy is lenne, hogy elhiszik-e az emberek. Nos, sikerült. Nincs élő ember ebben az országban, aki elfogadja a fenti idézetet igaznak, és rendőrfőkapitánytól az ilyen egyértelmű füllentés legalábbis figyelemre méltó.

Para-Kovács Imre

Nyugdíjba megy az ország, Magyar Hírlap, 2006. november 9.