center


Hajónapló
SzakcikkekPublicisztikákArchívum


A hajónaplóban az általunk fontosnak tartott cikkekből, elemzésekből válogatunk.

Miért nincs mikulás? - A tudomány érvei
RBG. www.prherald.hu, 2006. november 20.

Egyetlen fajta ismert rénszarvas sem tud repülni, de több mint 300.000 olyan élő, organizmus létezik, amely még besorolásra vár, és bár ezek nagy része ízeltlábú vagy baktérium mégsem zárhatjuk ki azt, hogy a Mikulás „repülő rénszarvason” közlekedik.

Célcsoport
A földön kb. 2 milliárd 18 éven aluli gyerek van, de minthogy a Mikulás mellőzi a hindu, zsidó, buddhista, vagy mohamedán gyerekeket így a munka 15%-ra csökken, azaz: 378 millió kölyökre. Háztartásonként 3,5 gyerekkel számolva ez 91,8 millió otthont jelent. Fel kell tételeznünk, hogy mindenhol van legalább egy rendes gyerek.
 
Időterv
A Mikulásnak – hála a különböző időzónáknak és a Föld forgásának – 24 helyett 31 óra áll rendelkezésére az ajándékok kihordására (ha feltételezzük, hogy keletről nyugatra halad, ami logikusnak tűnik).

Kontaktusok
Ebből az következik, hogy 822,6 látogatást tesz másodpercenként. Ez azt jelenti, hogy 0,001 másodperce van minden egyes háznál, hogy lepakoljon, beugorjon a kéményen, megtöltse a zoknikat, a többi ajándékot szétszórja a fa alatt, visszamásszon a kéményen keresztül és felpattanjon a szánra.

Ha feltételezzük, hogy a szóban forgó 91,8 millió otthon egyenletesen helyezkedik el a föld felszínén, akkor a két ház között a távolság 1,2 km. A teljes út így 117 millió km nem számítva a kitérőket, amelyekre még a Mikulásnak is meg kell ejtenie. Ez azt jelenti, hogy a Mikulás szánja mintegy 1000 km/s sebességgel halad, a hangsebesség 3000-szeresével. Szerintem egy hagyományos rénszarvas kb. 25 km/h-val megy, ha nagyon siet.

Support
A szán rakománya újabb érdekes kérdés. Feltéve, hogy minden gyerek 1 kg ajándékot kap akkor a Télapó szánja kb. 378 millió kg-ot nyom (nem számítva a Télapót). Aki ha tényleg minden otthonban megeszik egy kis édességet (mondjuk két (2) db. Szaloncukrot!) akkor az út végére kb. 2,943 millió kg hízik, de ettől eltekintünk.

Túlsúly
Egy hagyományos rénszarvas maximum 150 kg-ot képes elhúzni földön. Még ha feltételezzük, hogy a „repülő rénszarvas” mondjuk tízszer ennyit képes elhúzni még akkor is minimum 214.200 db kell ahhoz, hogy az egész szánt télapóstul elhúzza. Ez a sok szarvas 353.430 tonnára növeli az egész súlyát. (Csak összehasonlításképp az amerikai Enterprise atommeghajtású anyahajó negyed ekkora tömegű!)

Válságkommunikáció
Ha ez a 353.430 tonna súlyú szán 1000 km/s-os sebességgel közlekedik, akkor nagy légellenállásba ütközik, a légellenállás felhevíti a rénszarvasokat. A két vezér rénszarvas másodpercenként 143.000 giga Joule energiát nyel el (eközben 234 milliárd decibel erejű robbanás hallatszik) kigyújtva maguk mögött a többi rénszarvast. Az egész szán rénszarvasokkal 4,26 ezredmásodperc alatt ég el.

Eközben a Mikulásra 297.000 N erő hat, ami mondjuk egy 75 kg-os Télapó esetén 8.207.123 kg erővel préseli a szán háttámlájához.

Konklúzió
Ezek alapján számomra teljesen elképzelhetetlen, hogy létezzen Mikulás.
(Amit az is bizonyít, hogy tavaly sem kaptam semmit.)

RBG

Miért nincs mikulás? A tudomány érvei. RBG. www.prherald.hu, 2006. november 20.