center


Hajónapló
SzakcikkekPublicisztikákArchívum


A hajónaplóban az általunk fontosnak tartott cikkekből, elemzésekből válogatunk.

Marketing kommunikáció az IT szektorban
Piac és Profit, 2004. november 9.


4,5-5 milliárd forintot költenek az IT cégek a B2B marketing aktivitásukra; túl vagyunk a mélyponton; 2005-től többet költenek a hazai cégek - ezek a a BellResearch és a Morpho Communications kutatásnak legfőbb tanulságai.

A magyarországi IT cégek 4,5-5 milliárd forintot (a Magyar Infokommunikációs Jelentés B2B IT piacra vonatkozó adatának felhasználásával) költenek a B2B marketing aktivitásukra - jelentette be a BellResearch és a Morpho Communications a mai napon tartott közös sajtótájékoztatóján.

A Marketingkommunikáció az IT szektorban - Túl a mélyponton című hiánypótló magyarországi kutatás a hazai IT szektor meghatározó, különböző tevékenységű vállalatainál végzett, összesen huszonegy szakértői mélyinterjú alapján készült. A kutatás szerint a büdzsék mérete 2004-ben elérte a mélypontot, vagyis jövőre már növekedés várható. A büdzsé elköltésében is jelentős változások érzékelhetőek: az utóbbi egy-két évben jelentősen csökkent a hagyományos hirdetési formák, reklámok súlya, ugyanakkor felértékelődött a PR és a rendezvényszervezés szerepe, amely folyamat a jövőben folytatódik. A hangsúly a B2B marketingkommunikációban egyre inkább a szakmai hozzáértés és kompetencia közvetítésére alkalmas eszközök, illetve a közvetlen értékesítést támogató, rövidtávon is bizonyítható üzleti hozadékot teremtő akciók irányába tolódik el.

A kutatás adatai alapján a hirdetési büdzséből az IT magazinok átlagosan 44 százalékot hasítanak ki, amelyet az üzleti és gazdasági magazinok 27 százalékos, valamint a napilapok 10 százalékos részesedése követ. Az elkövetkező években megháromszorozódhat az online kommunikációs eszközök használatának mértéke.

A kutatás kimutatta, hogy túl vagyunk a mélyponton, vagyis jövőre a 4,5-5 milliárdos marketing büdzsé növekedése várható - mondta Jekler Rudolf, a Morpho Communications ügyvezető igazgatója. Ma már a cégek marketing büdzséjében a harmadik legnagyobb tétel a pr-re költött összeg. A kutatásban részvett cégek válaszai alapján a következő években két területen várható jelentős ráfordítás növekedés: ez pedig a PR és a rendezvényszervezés - tette hozzá Jekler.

A recesszióban lévő informatikai piacon mindenképpen felértékelődőben van a stratégai piackutatás szerepe, mint a kiút keresés egyik kulcsfontosságú eszköze. Örülünk, hogy most egy újabb hiánypótló kutatással segíthetjük a hazai IT cégek stratégiai tervezését - mondta Andrási Tamás, a BellResearch üzletfejlesztési igazgatója. A magyarországi cégek is egyre inkább kezdik felismerni, hogy akkor lehetnek a jövőben sikeresebbek, ha a stratégiaalkotást a realitásokra, saját képességekre alapozva végzik el, és a tervezés során a piac egészére vonatkozó trendeket is figyelembe veszik, a potenciális ügyfélkör igényeinek szélesebb körű feltérképezésével - tette hozzá Andrási.

A 2002-04 közötti időszakban a marketingbüdzsék jelentősen csökkentek, mivel a korábbi dinamikus piacnövekedés lassulását a cégek a költségek lefaragásával igyekeztek kompenzálni. Ennek köszönhetően 2004-ben a marketing büdzsék nagysága olyan mélypontra ért, hogy az idei piaci stabilizációnak köszönhetően jövőre a legtöbb cég jelentős bővülésre számít, amely jellemzően a 2002-2003 évi szinthez való visszatérést jelenti. A marketingbüdzsék árbevételhez viszonyított aránya a vállalat méretével fordítottan arányos, a nagyobb cégek forgalmuk kevesebb részét fordítják marketingre. Ez az arány a 1,5 milliárd nettó árbevétellel rendelkező cégek körében 1,5-1,6 százalékra tehető. A nemzetközi cégek - a külföldről részben készen kapott marketing eszközöknek köszönhetően - jellemzően kevesebbet költenek marketingre - árbevételük százalékában - mint a hazai cégek.

A marketingbüdzsé legnagyobb részét a rendezvényekre fordított kiadások adják 30 százalék amelyet a hirdetésekre - 19 százalék - PR-ra - 16 százalék - és arculatra - 14 százalék - áldozott költségek követnek.

Az utóbbi egy-két évben jelentősen csökkent a hagyományos hirdetési formák, reklámok súlya, ugyanakkor felértékelődött a PR és a konferenciaszervezés szerepe, amely folyamat a jövőben folytatódik. A hangsúly a B2B marketingkommunikációban egyre inkább a szakmai hozzáértés és kompetencia közvetítésére alkalmas eszközök, valamint a közvetlen értékesítést támogató, rövidtávon is bizonyítható üzleti hozadékot teremtő akciók irányába tolódik el.

A marketingkommunikációs, hirdetési kiadásokon belül az IT magazinok átlagosan 44 százalékos részesedést képviselnek az IT cégek büdzséjében, amelyet az üzleti és gazdasági magazinok 27 százalékos, valamint a napilapok 10 százalékos részesedése, ez azonban az elkövetkező években akár háromszorosára is nőhet. Jelenleg az online eszközöket általában kiegészítőként alkalmazzák a cégek, önálló kampány nem jellemző.


Marketing kommunikáció az IT szektorban, Piac és Profit, 2004. november 9.