center


Hajónapló
SzakcikkekPublicisztikákArchívum


A hajónaplóban az általunk fontosnak tartott cikkekből, elemzésekből válogatunk.

Mézgák népe
Szóról szóra, Nagy Iván Zsolt, Magyar Hírlap, 2006. december 1.

„Saját kabalája lesz a horvát fővárosnak." (Uno.hu)

Kezdjük a megoldással, mert nyilván a "ki az?" kérdés az első: a kabala Baltazár professzor lesz, ismert rajzfilmfigura – fehér szakáll, keménykalap, szemüveg, kopasz fej, és kedves és okos is, mindannyian emlékszünk rá.

A második kérdés pedig nyilván az, hogy ha Berlinnek ott van például a medve, New Yorknak adott az alma, s most már Zágráb is lépett kabalaügyben, nekünk miért nem jut eszünkbe semmi? Nem futja? Nincs semmi igazán jellemző? És a rajzfilmjeink, azok sem hoznak lázba senkit? Mondjak egy aktuálisat? Ott van Pityke őrmester. Lehetne kicsit morcosabb, testesebb, s lehetne kevesebb haja, de talán így is megteszi. Vagy egy vipera.

De akad más is. Dr. Bubó talán nem, mert az valahol a bölcsességre utal, de lehetne Ursula nővér, legalább az egészségügyiek is úgy éreznék, foglalkoznak velük. Vagy visszatérünk a rendőrtémához, és elővesszük Csőrmestert. Vagy mit szólnának a klasszikus panelprolikhoz: Mézgáékhoz? Esetleg az egyetlen reménysugarunkhoz: Emzéperikszhez, a köbükunokához, aki látja majd a négyes metrót is? (És külön felhívnám a figyelmet természetesen Máris szomszédra is, mert ő olyan tipikusan magyar.) Nem rossz, meg aztán kevéssé jellemzőnek sem mondható az Oscar-díjas Légy sem, miként magunkénak érezhetjük Vukot is: kicsi is, éhes is, fázik is. Lúdas Matyi viszont nem jó: ő ravasz, rátarti, és nem felejt, ezek nem stimmelnek. Akkor már inkább Döbrögi, mert olyanunk van bőven, s mindegyik csak addig jut el eszeveszett logikai száguldásában, hogy a birtokán azt tesz, amit akar. És mindig lesz Ispán is, aki végrehajt.

Mindez persze csak álom. Magyarországon egyetlen kabalát tudnak kitalálni: jön a sportemblémás puli, és mindent visz. Ha mégsem, akkor rövidesen tüntetés, aláírásgyűjtés, népszavazás lesz belőle. Esetleg internetes szavazást kezdeményeznek, ahol győz Chuck Norris vagy valamelyik amerikai humorista, majd egy gondosan válogatott bizottság meghozza a döntést, s így lesz a jelképfiguránk hivatalos neve: Budapest Székesfőváros Kabalája.

Bár egy Pestet és Budát jelképező Demszky–Gy. Németh páros talán őket is elbizonytalanítaná.

Nagy Iván Zsolt

Mézgák népe. Szóról szóra, Nagy Iván Zsolt, Magyar Hírlap, 2006. december 1.