center


Hajónapló
SzakcikkekPublicisztikákArchívum


A hajónaplóban az általunk fontosnak tartott cikkekből, elemzésekből válogatunk.

Készség a csábításra
Gyuris Tamás, www.prherald.hu, 2006. december 3.

A márka egy névhez, jelhez, formához, színekhez, illetve ezek kombinációjához valamint a terméktulajdonságokhoz kapcsolt asszociációk összessége, amely alkalmas a termék azonosítására, a konkurenshez való megkülönböztetésre. A márka gyakorlatilag szubjektív kategória. Minden sikeres üzleti vállalkozáshoz három összetevő szükséges: szakismeret, pénzügyi hozzáértés, és a csábítás készsége, azaz a képesség, hogy hogyan lehet valamit eladni. Ezek megfelelő arányú keveréke nélkül a cég előbb-utóbb zátonyra fut.

A három elem közül a csábítás készsége, vagyis a márka kezd egyre inkább kulcsszerepet játszani. A márkát viszont meg kell álmodni, létre kell hozni, fel kell építeni, ehhez pedig rengeteg olyan dolgot kell figyelembe venni vagy segítségül hívni, mint a pszichológia, vagy pl. a szociológia. A marketingtől, márkáktól függő vállalkozások túléléséhez a vásárlók kellenek. A hatalom az ő kezükben van, mivel amennyiben nem tetszik nekik a szolgáltatás vagy az áru, egyszerűen nem veszik meg. A márkák valamikor egyszerű háztartásban használt árucikkek voltak (mosóporok, szappanok, teák, cipőpaszták, stb.) amelyeket elhasználtunk, majd újat vettünk helyettük. A márka az állandóság szimbóluma, látható az árukon, és biztosítéka az állandó minőségnek, az árnak. Ezek az asszociációk természetesen ma is élnek, de sokkal komplexebb dologgá transzformálódott a megnyilvánulásuk. Manapság egy-egy márka szinte lelki kötődést alakít ki a vásárlóval, érzéseket, életstílust kínál neki elhitetve azt, hogy ő is hozzátartozik az adott márka által közvetített légkörhöz – legalább egy kicsit…

A márkák igazán az 1880-as évektől kezdtek betörni olyan formában a piacra, ahogyan most ismerjük őket. A vezető márkák, amelyek az iramot diktálták, szabadalmaztatott gyógyszerkészítmények voltak. Ezek lettek a legharsányabb márkák, ők fogalmazták meg a leggátlástalanabb állításokat, és ők voltak a legköltekezőbbek is. A legjövedelmezőbb piacot az USA szolgáltatta, mint a világ ma is egyik legismertebb márkájának, a Coca-Colának szülőföldjeként Ez volt akkoriban a leggátlástalanabb márka mind közül. A Coca-Colát egy sikertelen patikus indította útjára Atalantában, Georgia államban. Joe Pembertont a vállalat legendáriuma szegény, de szeretetreméltó orvosként ábrázolja, aki véletlenül bukkant rá a csodás új italra, amelyet a hátsó udvarban kotyvasztott. A valóságban viszont Pemberton nem volt elesett, szerencsétlen kuruzsló, nem is kotyvasztott italt a kertben. Sőt: maga a Coca-Cola sem volt a semmiből hirtelen előbukkanó páratlan ital, hanem a maga korának, helyének és kultúrájának megfelelő termék. A szabadalmaztatott gyógyszerkészítmények hatalmas üzletet produkáltak a polgárháború utáni Amerikában. Viszonylag kevés orvos dolgozott, akiknek gyakran a szaktudásuk sem volt megfelelő, különösen a falusi környezetben élőknek.

A gyógyszerkészítmények gyártói ismerték fel a lehetőséget abban, hogy mennyire ki lehet használni az együgyű, de többé-kevésbé azért írástudó embert, akik pénzzel és némi hiszékenységgel rendelkeztek. Az újságolvasás terjedőben volt, a szállítást is meg lehetett oldani, így gyakorlatilag adta magát, hogy kialakuljon a marketing. A gyártók arra is rájöttek, hogyan lehet befolyásolni a népet a sulykoló reklámokkal, vagy ismert emberek szerepeltetésével, ők adtak a termék helyett először imázst. A legtöbb szabadalmaztatott gyógyszerkészítmény reklámja hihetetlenül gátlástalan volt, olyan betegségekre ígértek biztos gyógyírt, mint a rák, a tüdővész, a sárgaláz, vagy a reuma, miközben valójában inkább hálásak lehettek az emberek, hogy túlélik adott termék fogyasztását…

A Coca-Cola csak egy volt a sok száz kétes hírű készítmény közül. Első reklámja így hangzik:
„Coca-Cola sűrítmény és kivonat szódavízhez, valamint egyéb szénsavas italokhoz. E szellemre ható, alkoholmentes folyadékban megtalálhatók a coka növény és a cola magvak értékes erősítő és idegserkentő tulajdonságai, üdítő és erőt adó keverék készíthető belőle, amelyértékes agyfrissítő, valamint gyógyszer valamennyi idegbántalomra: görcsös fejfájásra, idegzsábára, hisztériára, melankóliára.”Az 1890-es évek elején már eltűnt a hirdetésekből az aljas hazugság, csak az „ízletes és üdítő hatású” maradt meg. A gabonából készült ételmárkákat, mint a Kellogg’s vagy a Quaker, szintén úgy reklámozták, mint amik képesek gyógyítani a gyomorrontást és egyéb kellemetlen betegségeket. Egy idő után azonban már csak müzliként forgalmazták őket, a hangsúlyt pedig a „napsugaras reggelire” összpontosították.

A márkás háztartási cikkeket gyártó cégek eredményei igen figyelemreméltóak. Ellentétben a szabadalmaztatott gyógyszerkészítményeket gyártó cégekkel, akiktől a marketing- és reklámötleteket valamint stratégiákat vették át, ők megbízható és magas színvonalú termékeket dobtak piacra. Nekik, öntömjénező reklámjaik ide vagy oda, sikerült néhány generáció alatt pozitív irányba mozdítani a rögzült társadalmi szokásokat. Az olyan óriások, mint pl. az Unilever termékei az egész világon átformálták az emberek életét. Az emberek gyakrabban és alaposabban kezdtek mosakodni. A ruháikat is egyre sűrűbben mosták, a fogaik egészségesebbek és tisztábbak lettek, az illatuk jobb lett. Akkoriban az átlagéletkor megnövekedése nagyban volt köszönhető az ilyen vállalatoknak.

Az évek során tehát a márkák nagyon nagy fejlődésen mentek keresztül. Rendkívül távol kerültek a kereskedelemhez kapcsolódó eredetüktől, hatásuk a társadalmi és kulturális kategóriákkal gyakorlatilag mérhetetlen. Beszivárogtak az oktatásba, a sportba, a divatba, a művészetekbe, az irodalomba, gyakorlatilag mindenhova. A világ minden földrészén és országában az emberek tetőtől talpig üdítőitalok, futócipők, focicsapatok, mobiltelefonok, stb. szimbólumaival díszített ruhákban járnak, és ezzel azt az érzést keltik magukban, hogy valahová tartoznak.

Ez korunk egyedülálló manifesztuma, ilyen korábban nem létezett. A márkák és új márkák építése gyakorlatilag a legjelentősebb adomány, amivel a kereskedelem valaha is hozzájárult a populáris kultúra fejlődéséhez.

Felhasznált szakirodalom: Wally Olins: A márkák világa, a világ márkái. Jószöveg Műhely Kiadó. 2004

Gyuris Tamás

Készség a csábításra, www.prherald.hu, 2006. december 3.