center


Hajónapló
SzakcikkekPublicisztikákArchívum


A hajónaplóban az általunk fontosnak tartott cikkekből, elemzésekből válogatunk.

Csöcsszolgálat
Csuday Gábor, Kreatív, 2012. március 5.

Elindult a Marslakók az m1-en. Miközben a sorozatot producerként jegyző Jáksó László az első epizódok után pár perccel maga is az RTL bulvár-műsorában jelenik meg, a közszolgálatinak csúfolt adón az új sorozat a bulvárceleb világról és azt kiszolgáló újságírókról tart görbe tükröt. Ami nem hibázhat: az első részben alig volt olyan snitt, amiben ne lettek volna magasra pakolt csöcsök.

"Minden ami érdekes:Politika, botrány
Duna-parti duma parti
Bulvár, pletyka
Sztárhegyek
Ez a Heti Hetes
Heti hetes, Heti Hetes
A fekete leves:"

Vasárnap indult el két epizóddal, de hétfőtől minden hétköznap láthatjuk az m1-en a Marslakók című sorozatot. Másfél adás megnézése után, vegyesek az érzéseim. Végülis annyira nem volt szörnyű, mint mondjuk az RTL-en három epizódot megért Casino, de ha az alkotóknak az volt a szándéka, hogy valami mást és feltehetően érdekesebbet tegyenek a nézők elé naponta, mint a két kereskedelmi tévé saját szappanoperája, akkor a dolgot elbukták.

A magyar szövegírók még mindig nem tudnak párbeszédeket írni, a színészek se tudják, hogyan kell játszani, vagy csak a rendezők nem tudják őket megfelelően instruálni, így ez a produkció sem tud az átlagon felülemelkedni, de hát akkor meg minek elégetni (lapértesülések szerint) milliárdokat, ha csak átlagosat hoz egy produkció.

Végérvényes ítéletet alkotni az első adások után persze méltánytalanság volna, de az már most látszik, hogy merrefele megy a cselekmény, milyen lehetőségek vannak a kiindulásban. Csakhát. Amit látunk az mégis émelyítő – hogy ne mondjam, gyomorforgató. Azon a csatornán nézzük ezt a műsort majd három évadon keresztül – már aki nézi majd, ahol a hírműsorokat a politikai hatalomnak megfelelni vágyó, kiszolgáltatott helyzetben lévő (tisztelet a kivételnek) szervilis emberek készítik, ahol már szinte fel sem tűnik, ha egy közjogi méltóságot kimaszkolnak a tudósításból vagy egy másikban lehazudják a főváros legnagyobb sugárútján az alaptörvény ellen tüntető tömeget.
Mindez csak azért érdekes, mert a Marslakók főszereplői újságírók volnának, naná, hogy bulvár újságírók, akik belefásultak abba, hogy nevenincs statisztákról írjanak, csak azért mert valamelyik kereskedelmi tévé képernyőjén szerepelnek. Érzik a kikacsintásokat, vagy inkább a lólábat, ami kilóg a képernyőből?

Megmosolyogtató, ahogy a felpolcolt csöcseit folyamatosan az instrukciók szerint a képernyőre pakoló főszereplő egy ártalmatlan szerelmi történetből kiindulva, belepottyan egy korrupt „üzletember” viselt dolgaiba, akinek a közösségért tett jótékonykodása – egy játszótér megépítése – voltaképpen nem más, mint egy hatalmas környezetszennyezési ügy elfedése. Szó szerint.

Az újságírónő, aki végre megörül, hogy valódi témával foglakozhat, de persze főnökével azonnal belefut a téglafalba, miután rejtett kamerás felvételt tesznek közzé az egyébként törvénysértő módszerekkel megfigyelt (azok a mocskos újságírók...!) üzletemberről és celebbarátnőjéről. Mintha a celebekre épülő magyar bulvárújságírás a beépülésen és titkos kifigyelésen alapulna, nem pedig a csatornák és a bulvárlapok kiadói közötti üzleti megállapodásokon.

És jön persze az ilyenkor szokásos: a maffiózó szekrényével csúnyán megvereti az oldal főszerkesztőjét, miután még azzal is eredményesen megfenyegette, hogy a site egyik legnagyobb hirdetője visszavonja reklámköltéseit, ha a róla készült felvétel le nem kerül az oldalról. Ismerős ez a történet bárkinek is manapság? Ironikus, magyar sorozatban látni ilyen történetet, különösen a mostani m1-en.

Nem tudom, merjek-e vállalkozni arra, hogy a történet valósághoz való viszonyát boncolgassam, furfangos duplacsavar, fricska-e vagy pedig csak a véletlen műve, hogy a fikciós cselekményeknek milyen tükröződése van a valóságban, de hát mindez nyilván értelmetlen, mint a film maga is, ami se nem különösen szórakoztató, közszolgálatinak pedig egyáltalán nem közszolgálati. Lehet, hogy ezért Marslakók a sorozat címe? Ha már mindenképpen furfangos duplacsavart keresünk, akkor azt az RTL Klubbon találtuk meg vasárnap este, a megszokott időben, amikor a Heti Hetes elkezdődött, amit ugyanaz a Jáksó László vezet, mint aki kreatív producerként a Marslakókat jegyzi.

A címadásért köszönet Barsi Orsinak.

Csuday Gábor

Csöcsszolgálat, Kreatív, 2012. március 5.