center


Hajónapló
SzakcikkekPublicisztikákArchívum


A hajónaplóban az általunk fontosnak tartott cikkekből, elemzésekből válogatunk.

Gyula, játssz!
Magyar Narancs, 2005. március 31.

Köszöntjük az államfői posztra önként jelentkezők egyre népesebb sorában Horn Gyulát! Végre, Gyula bácsi! Íme, máris megvan az első sajátosság, mely feltétlenül alkalmassá teszi az ősz férfiút köztársasági elnöknek: Árpi bácsi, Feri bácsi; már ne is tessék haragudni, de Kati néninek maximum egy osztályfőnököt hívnak, jobbára az alsó tagozatban. Ezenfelül arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy Gyuszi bácsi mennyire megrögzötten középutas politikus volt mindig is, már-már az aggályosságig ragaszkodott ő ahhoz. Így van most is, sőt most csak igazán! Hiszen ha csak az önként jelentkezőket nézzük, ki ajánlotta Lévai Katalint államfőnek? Konkrétan Lévai Katalin, saját maga. Ki jelölte Mécs Imrét közt. elnöknek? 56 (különben többségükben szerfelett tiszteletre méltó) értelmiségi. Lárifári! Éljen a tisztes középút: az utcák, terek (amiket maga oly gyakran bejár) embere(i) és számos, valamiért teljesen névtelen szocialista párttag „puhatolózott" nála.

Tehát mégse önkeze jelölte, de el sem túlozta a díszszemlét. Hírlik, a szocialistákat (pontosabban párttársait) is váratlanul érte Horn Gyula bejelentkezése. Miért? Nem voltak még lakossági fórumon? Nem ismerik őt? Talán ez az első meredek felszólamlása? Igaz, eddig még köztársasági elnök nem akart lenni, és az sem igaz, hogy Medgyessy reptetése idején eljátszott volna egy csendes kambekk gondolatával. (Azért ezekben a szocialista exkormányfőkben a nyugdíj felnyomja rendesen a spirituszt. Az milyen, amikor Medgyessy a Magyar Nemzetben arra a kérdésre, hogy ő egy görög tragédia főhőse lenne, akit háromszor áldoztak fel, azt feleli - még egyszer: a Magyar Nemzetnek! -: „Mintha a feleségemet hallanám!"?)

Már ezt azért mégse, ha szabad kérni. Még akkor se, ha az idő előrehaladtával Horn Gyula miniszterelnökösködése - pragmatice - mindinkább a XX. századi magyar történelem legidillikusabb, legszakszerűbb, sőt, legviccesebb korszakainak egyikeként tűnik fel. (Arra emlékeznek, hogy „túl sok itt a filozófus"?) És nem csak az uniós tagság és a NATO-csatlakozás előkészítése miatt; végső soron két kormány is azt a pénzt költötte, amíg bírta, amit a Horn Gyula megkeresett. De az akkor volt, most meg most van. Félreértés ne essék: nem az a gáz, hogy Horn Gyula államfő lesz. Hisz nem lesz az. De az önkéntesek nem csak magukat kacagtatják ki: a Magyar Köztárság elnökének jelölése fullad így teljes közröhejbe.

(a szerk.)
Gyula, játssz! Magyar Narancs, 2005. március 31.