center


Hajónapló
SzakcikkekPublicisztikákArchívum


A hajónaplóban az általunk fontosnak tartott cikkekből, elemzésekből válogatunk.

Az őszödi beszéd margójára
Kibeszélő, A. Dawn, www.prherald.hu, 2007. május 26.

Éppen egy éve, 2006. május 26-án hangzott el Gyurcsány Ferenc őszödi beszéde. Hogy a miniszterelnök szavaival éljünk, „történelmi beszéd volt Klára”, és valóban: a történelemkönyvek egészen bizonyos, hogy szót ejtenek majd róla. Bíznunk kell abban is, hogy a szerencsésebb utókor annak ismeri majd meg, ami a beszéd maga: a politikai hazugság, a félrevezetés szinonimájaként. Európában ilyen „böszmeség” után egy politikus vakvágányra kerül. Persze Magyarországon csak az árak mozognak európai szinten. Morális viszonyainkra, politikai kultúránkra jellemző: Gyurcsány Ferenc nem hogy a vakvágányt kerülte el, de olyan jól manőverezett a baráti média segítségével, hogy ő maga lett a rendszerváltás után Magyarországon az „igazság bajnoka”.

A mai napig nem tudni, hogy az ominózus hangfelvételt ki juttatta el 2006. szeptember 17-én a Magyar Rádióhoz annak ellenére, hogy a Nemzetbiztonsági Hivatal vizsgálódott. Olyan hangok is hallatszottak, hogy maga Gyurcsány Ferenc volt az, aki szivárogtatott. Ennek kevés esélye lehet, vagy ha igen, még nagyobb a felelőssége, mint korábban: tudnia kellett, hogy a „az istenadta nép” miképpen reagál majd, tehát az erőszak és a rendőrterror elszabadulása is az ő lelkén szárad. Tény: a lebukás első estéjén nagyon felkészülten, ájtatos képpel nyilatkozott a médiában, nem látszott rajta meglepetés, félelem, az pedig, hogy megválik hivatalától, „mert ő egy européer politikus”, fel sem merült benne. Talán csak három percig, ismerte el később.

A szocialista frakcióból nagyon kevesen nyilatkoztak (igaz, bűnrészes az összes képviselő), de „egyáltalán nem bánjuk, hogy ez a hangfelvétel kikerült, mert segít tisztázni, miért nem vártunk kényszerűen az önkormányzati választások végéig a szükséges intézkedésekkel” - mondta Lendvai Ildikó. Íme a Lenin-összes: igaz minden, és annak az ellenkezője is.

Magyarország az öt évvel ezelőtti szocialista hatalomátvétel után megindult a lejtőn, mind gazdasági, mind morális szempontból. A gazdasági bajokat tetézte, hogy háromszor váltottak pénzügyminisztert (Veres János szokatlanul hosszú ideig van hivatalában), mert nem tudták megfelelően kiszolgálni a tőke-érdekeket, vagy éppen csak kellett egy bűnbak az éppen aktuális államháztartási számadatok magyarázáshoz. Oh, hol vannak már az öt-hat százalékos hiányszámok! Hazánk közelmúltbéli morális hanyatlása Medgyessy Péter ügynökmúltjának fényre kerülésével indult el. A kegyelemdöfést Gyurcsány Ferenc ominózus beszéde jelentette, amelyben beismeri, hogy „- Nincsen sok választás. Azért nincsen, mert elkúrtuk. Nem kicsit, nagyon. Európában ilyen böszmeséget még ország nem csinált, mint amit mi csináltunk. Meg lehet magyarázni. Nyilvánvalóan végighazudtuk az utolsó másfél–két évet. Teljesen világos volt, hogy amit mondunk, az nem igaz. Annyival vagyunk túl az ország lehetőségein, hogy mi azt nem tudtuk korábban elképzelni, hogy ezt a Magyar Szocialista Párt és a liberálisok közös kormányzása valaha is megteszi. És közben egyébként nem csináltunk semmit négy évig. Semmit. (…) Majdnem beledöglöttem, hogy másfél évig úgy kellett tenni, mint hogyha kormányoztunk volna. Ehelyett hazudtunk reggel, éjjel meg este.” Íme egy őszinte ember, az övéi között

A magyar értelmiség megmagyarázta, hogy ez egy morális alaptétel, fény derült az elmúlt két évtized hazugságaira, és Gyurcsány maga is arról szólt: a rendszerválás utáni összes kormányzatról beszélt. „Nyilvánvalóan végighazudtuk az utolsó másfél–két évet” mondja, ez pedig tizenöttel kevesebb, mint amiről az „elismert” moralisták beszélnek. Emellett pontosan megjelöli a pártokat, és a kormányzás időintervallumát is. A dolog védhetetlen lenne egy igazi demokráciában. Gyurcsány nem a beszédével tette tönkre az országot, azok csak kimondott szavak. Hanem azzal, ami e szavak mögött rejtőzik. A szakszerűtlenség, a szürkeállomány hiánya, a hatalomkoncentráció, a totális felelőtlenség, a gátlástalanság, az egyéni ambíciók beteges elburjánzása, a „a tolerált állami korrupció” az, ami egy olyan erőtérbe helyezte Magyarországot, amelyből egyelőre nem látszik a kiút. Most ne is beszéljünk arról, amit a rendőrség művelt az emberekkel tavaly ősszel: az maga volt a terror Európa közepén, sőt, a rendőrség már akkor megmutatkozott válsága itt zajlik az orrunk előtt.

A jelenlegi miniszterelnök beszéde gyakorlatilag minden értéket, normát viszonylagosság tett. Túlélte ezt a politikai sokkot, sőt, büszke arra, hogy hazudott. Büszke arra, hogy nyilvánosságra kerültek szavai. Ma már eldönthetetlen: mi erkölcsös, és törvényes.

A törvényességnek, a morálnak és a demokratikus politikai minimumnak olyan sajátosan torz keverékében éljük mindennapjainkat, mely néha elviselhetetlennek tűnik. Az életünk minden aspektusát – „mert ők is megtehetik” – magába foglalja az a ragadós, nyálkás hazug légkör, amelyet fentről nyomtak rá a magyar társadalomra és amelyet – tegyük hozzá szomorúan – a társadalom egy része készségesen el is fogadott.

Helyre kellene állítanunk a szavak becsületét, hogy újra megértsük egymást. Rendezni kellene kapcsolatunkat az általunk megválasztott(?) politikusainkkal, hogy legalább a bizalmi minimum érvényesüljön ebbe a hatalmi-uralmi kapcsoltban.

Gyurcsány Ferenc önszántából nem fog távozni a kormányfői posztról, abban pedig senki ne reménykedjen, hogy elhagyja a politikát. Ezért lett az MSZP elnöke. Neki már nem elég a négymilliárdos vagyon adta gazdasági hatalom: megízlelte, milyen tíz millió ember élete felett diszponálni. A politikai hatalom számára létkérdés.

A külföld is keveset foglalkozik a táncos-hazug miniszterelnökkel.

Egyedül maradtunk, mint oly sokszor már.

Ismert a hasonlat: ha egy békát hideg vízbe teszünk, és lassan forraljuk a vizet, a szerencsétlen állat bizony nem ugrik ki a belőle. De ha rögtön a forró vízbe dobják, küzd az életéért.

A. Dawn

Az őszödi beszéd margójára. Kibeszélő, www.prherald.hu, 2007. május 26.