center


Hajónapló
SzakcikkekPublicisztikákArchívum


A hajónaplóban az általunk fontosnak tartott cikkekből, elemzésekből válogatunk.

Csókos asszony miniszteri szolgálatban
Szabadrúgás. Megyesi Gusztáv, Népszabadság. 2011. március 5.

Abba kellene már hagyni a piszkálódást. Az elmúlt hét hónapban, például, friss adatok szerint mindössze félezer minisztériumi tisztviselőt rúgtak ki az állásából, helyükre azonban sokkal kisebb ütemben, heti egy fő sebességgel kerültek különféle káderfeleségek, gyermekek, rokonok, barátok és szeretők, nem igaz tehát a kommunistáknak az a meglátása, hogy a kirúgások tempójánál már csak a csókosok zsíros álláshoz és szerződéshez juttatása vesz nagyobb lendületet.

Másrészt nem leányálom a csókosok élete sem. Itt van a legújabb hír, miszerint a nemrég a Duna TV élére kinevezett, mindig mosolygós fiatalember, a volt Hír tévés Ókovács Szilveszter felesége, Zsuzsa asszony „áfával együtt 2 millió 187 ezer 500 forintot kap azért, hogy beszédeket írjon Fellegi Tamás miniszternek”. A hír rutinszerűen azzal fejeződik be, hogy „nem ez az első eset a Fidesz-kabinet létrejötte óta, hogy kormányközeli rokonok állami posztokat kapnak”, s ezután Schmitt Pál Pétertől kezdve Balsai miniszterelnöki megbízott fiáig nevek következnek hosszú sorban, miáltal olybá tűnik fel, mintha a kormányközeliség valami homogén földi paradicsom volna, melyben minden csókos egyformán boldog és szüntelen mosolyog. Holott itt az idő, hogy disztingváljunk. Az új Duna TV-vezér felesége először is nagyon megdolgozott a pénzéért. Abba most ne menjünk bele, hogy férje kinevezéséig csak kültagja volt a beszédeket író családi betéti társaságnak, míg férje a beltag, majd a kinevezéskor helyet cseréltek, s a férj lett kültag, míg Zsuzsa asszony a beltag, így kiküszöbölendő az összeférhetetlenséget beszédírás és köztévé igazgatása között, mindezt tekintsük technikai kérdésnek. Hanem tavaly júniustól november közepéig Zsuzsa asszony pontosan 71 darab beszédet készített el, s egyik sem vázlat vagy különféle verzió volt, hanem már szinte komplett beszéd, s vegyük mindehhez hozzá, hogy mindezt három kisgyermek mellett végezte el.

71 beszédhez kellő elszántság, állóképesség, empátia kell, 71 beszéd írása közben a beszédíró is megváltozik, beszéddel kel és beszéddel fekszik, „Mélyen tisztelt Ókovács Szilveszter, kedves Benedek, Zsombor és Juliska”, próbálgatja a fordulatokat a családon, plusz Fellegi miniszter helyzetébe is bele kell képzelnie magát, ami nem könnyű, hiszen a jog mellett még történelmet is tanult Zsuzsa asszony, ergo vissza kell butítani a szöveget miniszteriális szintre, hogy a szónok és a hallgatósága is értse.

Vegyük észre: Zsuzsa asszony a kétezertízes évek szövőnője, öntudatos munkásasszonya, fáradhatatlan traktoroslánya egy személyben, mert hiszen nincsenek ma már se szövödék, se munkásasszonyok, se parasztlányok, s egyáltalán: ma a beszédírás a húzóágazat, a beszédírás hivatott öntudatra ébreszteni a dolgozó osztályokat. 71 beszéd persze semmi ahhoz képest, ahány beszéd e percekben is készül, s mindnek egy a célja: hogy mondanivaló híján maga a beszéd hasson cselekvésnek; a jó programbeszéd maga válik programmá, s ha kellően hatásos, egy egész ország néz bután maga elé, egészen a következő beszédig.

A kérdésnek inkább úgy kellene szólnia: vajon a 71 beszéd után kap-e Zsuzsa asszony elismerést, legalább egy jó szót, ahogy az illene? Illúzió. Hiszen, ahogyan írja a Stop.hu portálon az őt ért támadásokra, annak rendje és módja szerint leadta 71 megírt beszéd után a számlát, ám a minisztérium a mai napig nem fizetett neki. Az ember szíve ilyenkor összeszorul. Mert rendben van, el lehet venni az összes kommunistától a végkielégítést, a sok senkitől az ebédjegyet, a cafeteriát, a MÁV-kedvezményt, a rokkant-nyugdíjat, ki lehet zsigerelni a nímandokat szerkezetváltásilag a legutolsó porcikájukig, ám a saját ember mégiscsak saját ember, csókos, kedvezményezett, a mi kutyánk kölyke, azzal ezt nem lehet megtenni, főleg, hogy megegyeztünk vele, a tenyerébe csaptunk, mikor fölajánlotta a szolgálatait. De lám, meg lehet tenni velük is; a csókos sincs különbül kezelve.

Ami legfeljebb azért lehet fontos, mert a fülkeforradalomnak ugyan vége, ám az igaziak épp ilyenkor szoktak elkezdődni.

Megyesi Gusztáv

Csókos asszony miniszteri szolgálatban. Szabadrúgás. Népszabadság. 2011. március 5.