center


Hajónapló
SzakcikkekPublicisztikákArchívum


A hajónaplóban az általunk fontosnak tartott cikkekből, elemzésekből válogatunk.

Egy szélkakas anatómiája
Ajándék ló, Magyar Hírlap, 2007. június 7.

Betonra festett, kicsi, sárga ember jelzi a gyalogos útvonalát, kezében zászló, a zászlóra ezt írták: Több dimenziót!

Lázadnak az emberek, az aszfaltfigurák, az állatok. Nálunk már csak a növények nem lázadnak. Vagyis nem tudom. Alig egy évvel ezelőtt hivatalos papírral védtem meg ezt a fát a kivágástól, most meg püföli a ház falát dühében. Persze szélcsendben egyetlen fa se mozog, kivéve azt, amelyiket kivágnak.

A fa mellett valami játszótér alakult ki, vascsövekkel, hintával. Fiatal srácok járnak ide kreténkedni. Fölülről nem látom pontosan, mit nyomnak befelé, de az biztos, hogy órákig tudnak röhögni azon, ha valamelyik vonalzóval veri a mászókát. Azt mondják, minden fiatal ilyen idétlen volt, én is, nem voltam senkire tekintettel. Lehet, de korfüggő tévedés volt. Nem lehet egy életen át vonalzóval verni a mászókát.

Most már inkább biciklire ülök, és kimegyek a városból. Nem nagyon van hova, kétszer is meg kell gondolni az útvonalat, mert kettő van. A töltésen elbiciklizni Algyőig, az jó, csak kicsit rázós. De legalább nem látok mást, mint füvet és fát, amik nem verik a házfalat. Az ártér mögött szalad a folyó, sötét, habos vize megáradt. De ha lemegy száz centire a vízszint, akkor megáll az öblökben, lassan viszi a fehér nyárfaszöszt.

A nap perzsel, a fű lassacskán kiég. Kék lepkék ugrálnak át a bicikli küllői között. De hogy csinálják? A múltkor egy lódarázs is sértetlenül repült át közöttük. Tudom, nem nagy dolgok ezek, de én szeretem innen nézni, amit nézni lehet.

Hetek óta nem kapcsoltam be a tévét, ha elromlik, nem hiszem, hogy újat veszek. Nem nagy dolog ez sem, mégis máshogy szól. Az idő lelassul, és például meg lehet figyelni, hogy a világ áll. A világ nem mozog. A rohanó élet attól rohanó, hogy rohanunk. Egyébként minden mozdulatlan. Egy másik utamon a tóra járok ki, ahol evezős versenyeket rendeznek. Ha olyan a szél, sokáig üldöz a krematórium kéményéből fölcsapó füst és korom. Ilyen az én korom.

Odakint a hosszú aszfaltcsíkon egyenletesen lehet tekerni, ide járnak futni, görkorizni. Kár, hogy csak most fedeztem fel. A reptérről gépek szállnak a magasba, ejtőernyősök lengnek, csak azt nem tudom, honnan ugrottak le. Vagy föl? A tóra sokan járnak ki pecázni, egy időben nekem is ez volt a menekülési útvonalam. Kényelmetlen széken ültem álló napon át, vörösre sültem az első tavaszi nap, hal nem jött, csak a nád között kúszott pár ifjú kígyó. Látom, van, aki folytatja ezt a szép sportot. Kiszáradt gazban, pokrócon fekszik a meztelen, ötvenes nő, hasára szöcskék ugranak, a férfi szalmakalap alatt szikrázik a napon.

Ez a legjobb bodzaszedő hely, ahol a kocsik nem nyomják rá a füstöt. Mindig megfogadom, ha hazamegyek, utánajárok a rántott bodzának, de valahogy juszt is elmarad. Kirántani egy virágot, ráadásul ilyen laza szerkezetűt? Mert ha még karfiolt, az rendben van. "Rántott bodzát visel a babám", szoktam pótolni dalban a csemegét.

Meleg van, mindenki esőt remél. Amikor meg esett, vártuk a napfényt. Ha fúj a szél, szélcsendet, szélcsendben huzatot óhajt a nép. Ha cirkusz van, nyugalmat, nyugalomban cirkuszt. Tudod, mit, nép? Vegyél fel magad helyett órabérbe egy szélkakast!

Podmaniczky Szilárd író

Egy szélkakas anatómiája. Ajándék ló, Magyar Hírlap, 2007. június 7.