center


Hajónapló
SzakcikkekPublicisztikákArchívum


A hajónaplóban az általunk fontosnak tartott cikkekből, elemzésekből válogatunk.

Fidesz: a helyi vagány Európa ellen
véleményvezér.blog.hu. 2011. január 6.

Amit a kormány a médiatörvény és az ismét előkerült különadó európai fogadtatása kapcsán produkált, az valami egészen elképesztő volt. Kívülről szemlélve nehéz megmondani, hogy pontosan mi is történt, de a hazai viszonyok ismeretében nagy valószínűséggel feltételezhetjük, hogy legalább három, a „nemzeti együttműködés rendszerére” igencsak jellemző tényező játszhatott leginkább közre.

Katasztrofális kommunikáció...

Egyrészt az ünnepek. A tipikus magyar politikus, legyen az akár államtitkár, miniszter vagy miniszterelnök, ilyenkor egyszerűen nem dolgozik. Még akkor sem, ha közben az ország szempontjából nagyon is fontos dolgok történnek külföldön. Másrészt a kormányfő láthatóan fejébe vette, hogy egyébként is csak az számít, ami Magyarországon történik. Már a Kósa-Szijjártó affér kapcsán kiderült, hogy a miniszterelnök körüli csapatnak tényleg semmi fogalma nincs arról, hogy hogyan is működik a világnak az a része, amit nem Budapestről irányítanak. Harmadrészt mára bevett kormányzati stratégiává vált az a végtelenül egyszerű gondolkodásmód, hogy akárhogy is támadnak vagy kritizálnak, egy centit nem szabad engedni. Mint valami ócska helyi vagány, aki abban éli ki magát, hogy mindenkivel megverekszik, aki a szemébe mer nézni.

A fentiek eredőjeképpen a kormányzati „kommunikáció” december közepe óta leginkább abban merült ki, hogy néhányan azt ismételgették papagájként, hogy a médiatörvényt még le sem fordították angolra, hogy a bírálók azt még csak el sem olvasták. Igazi hazai fogyasztásra szánt, végtelenül szellemtelen érv volt ez (mi talán megvártuk a szlovák nyelvtörvény elfogadását, majd hivatalos fordítását, mielőtt tiltakoztunk ellene?), amiről már egy napon belül kiderült, hogy nem működik. Ennek ellenére még vagy két héten át ismételgették a kormányzat éppen dolgozó felelősei, miközben a hazánkról gyorsan kialakuló negatív kép szörnyetege önálló életre kelt. Mert ne feledjük: a Süddeutsche Zeitung karikatúrájának ősemberére sem az volt írva, hogy „Viktor Orbán”, hanem az, hogy „Ungarn”. És ahogyan azt Szily László tegnapi cikke megénekelte, ez pártállástól függetlenül minden magyar embernek kezd rettentő megalázó lenni.
...és a valódi probléma

Ebben a történetben azonban a kormány valódi problémája természetesen nem a „rossz kommunikáció” volt, hanem a visszacsatolás, a korrekció teljes hiánya. Az, hogy a kormány döntéshozói nem értették meg, vagy még csak el sem jutott hozzájuk, hogy valódi baj lehet. És hogy ez nem csak egy-két kommunikációs szempontból elvesztett hét: hogy a kormányzásuk első évében olyan skatulyába kerülhetnek, és kerülhetünk mindannyian, ahonnan jobb esetben is évekig nem lehet majd kimászni.

Nem látták meg a jeleket, mert elhitték maguknak, hogy békés forradalmat csinálnak. A forradalom célja adott, az eszközöket a szükség diktálja, ezek megkérdőjelezése pedig az egész forradalom megkérdőjelezése lenne – mint ahogyan azt a régi rend hívei teszik is. Kizárólag barát és ellenség van. Aki pedig nyíltan kritizál, az megakasztja a forradalom lendületét és mint ilyen, természetesen csakis ellenség lehet.

Ebben a rendszerben ugyanis egyszerűen nincs helye visszacsatolásnak. Mivel a legtöbb intézkedést, mint például a médiatörvényt, titokban, a bevett államigazgatási-törvényalkotási rend kikerülésével készítik elő, az egyet nem értés hagyományos csatornái megszűntek. Ha valaki ehelyett pedig nyilvánossá teszi egyet nem értését, akkor azon nyomban ellenségnek minősül. Marad tehát a csendes, „lojális” egyet nem értés, amiből persze soha nem lesz semmiféle valódi visszacsatolás.

Ilyen környezetben pedig esélyük sem volt, hogy a médiatörvénnyel kapcsolatos kezdeti mellényúlások után később korrigálni tudjanak.

Van remény?

Ebben a közegben Navracsics Tibor tegnapi interjújának látszólag semleges szavai az eddigi kormányzati kommunikációval való szakításnak tűnnek. Az Index összefoglalója szerint a miniszterelnök-helyettes, a kormányból elsőként, nem a sötétben bujkáló ellenforradalmárokat látta a legnagyobb problémának, hanem azt, hogy Nyugat-Európában alapvető bizalmatlanság alakult ki Magyarországgal szemben. Az ebből levont következtetése, miszerint az elkövetkező hónapokban kiszámíthatóságot kell sugároznia Budapestnek, pedig kimondja, hogy igenis Magyarország térfelén pattog a labda: a kormánynak kell helyrehoznia renoméját.
Reméljük, hogy nem értjük félre, és ez végre tényleg valamilyen változásnak a jele. Ugyanis már az utolsó utáni pillanatban vagyunk.


véleményvezér.blog.hu.

Fidesz: a helyi vagány Európa ellen. 2011. január 6.