center


Hajónapló
SzakcikkekPublicisztikákArchívum


A hajónaplóban az általunk fontosnak tartott cikkekből, elemzésekből válogatunk.

Győzike nem van
Mélytengeri helyzetjelentés, Föld S. Péter, www.prherald.hu, 2007. április 17.

A magyarországi média háborítatlanul háborgó vizeiről szóló jelentésben ezúttal ismét, és nagy valószínűséggel utoljára, Győzikéről lesz szó. De nem úgy, mint eddig, és nem is azért. Győzikével ugyanis most nem az történt, ami az elmúlt években szinte naponta történni szokott. Nem vett új autót, nem újított be új nőt, nem pusztult el semmilyen háziállata: Győzikével most az van, hogy a napokban totálisan kiakadt. Kipakolt és bejelentette, elege van az egészből. Kiszáll. Hogy honnan? Hát onnan, ahol van. Hogy hol van? Ki tudja…

Győzikét polgári nevén Gáspár Győzőnek hívják, és ha a média nem azon a szinten lenne, mint amelyen van, akkor most Győzike egy igen egyszerű és meglehetősen jóra való roma gyerek lenne. Mosolygós feleséggel, Bejjával, és két lányukkal, Evelynnel és Virággal boldogan élnék az átlagemberek csöppet sem felhőtlen, ám többnyire elviselhető életét.

Győzike azonban sztár lett és sokszoros milliomos – bár ami azt illeti, már ebben sem lehetünk biztosak. Győzikéék életében ugyanis semmi sem az, aminek látszik, miért éppen az anyagi helyzetük lenne olyan, mint amilyennek mutatják? Lehet, hogy a ház, amelyben élnek, csupán egy díszlet, s az általuk használt luxusautókat egy cég kölcsönzi a stábnak a forgatás idejére.

Ebben a rovatban már több alkalommal is írtam arról, hogy szerintem a Győzikéékről szóló történeteket egy lelkiismeretlen, hazug stáb találja ki és szállítja pénzért, megrendelésre a minden hülyeségre vevő, lenézett és lekezelt nagyközönségnek.

A feltételezés most beigazolódott: a napokban az Esti Frizbi című műsor felvételén Győzikénél elszakadt a cérna. Azt mondta a kamerák előtt, hogy minden róla szóló történetet a Blikk talált ki: ha azt kérték, ölje meg a kutyáját, megölte, ha azzal kellett a címlapra kerülni, hogy megcsalta a feleségét egy pornós csajjal, a jó ügy érdekében azt is megtette.

Mindezt persze csak szóban, Győzike ugyanis nem kutyagyilkos, még csak nem is félrelépő középkorú férfiember, de hát jó ideje ismerjük a világ talán legnagyobb alapvetését: The Show Must Go On – azaz: a „show-nak mennie kell”.

A blikkesek azt mondták Győzikének, jobban megy a tévés show-ja, ha minden nap valami szenzációs baromsággal a címlapra kerül. Ebbe ő belement, ám most, állítása szerint, olyat kértek tőle, ami már neki is sok volt. A lap valótlanság-rovatánál dolgozó munkatársak ugyanis egy igen meredek sztorit eszeltek ki: előkerült egy házasságon kívül született gyerek, valamint egy értelemszerűen hozzá tartozó bombázó küllemű anyuka.

Győzikének, aki korábban mindent el- és bevállalt, ez már sok volt. Megtagadta a parancsot, amiért természetesen magára vonta Bulvária nagyhatalmú urainak a haragját. Most éppen az egymásra mutogatás zajlik, ám ha nem sikerül megegyezniük, még az is lehet, hogy a Blikk bekeményít. Előfordulhat, hogy a legdurvább eszközöktől sem riadnak vissza, azaz csupa igazat írnak róla. Ami, meglehet, még a kitalált sztoriknál is kellemetlenebb lesz.

Vagy, s ez Győzike számára bizonyára még az előbbi változatnál is sokkolóbb lenne, azzal büntetik, hogy nem írnak róla semmit. Úgy járna ő is, mint a hozzá hasonló percemberkék: a bulvármédia megrágta őket, ami hasznosítható volt belőlük, azt jóízűen elfogyasztotta, a maradékot pedig kiürítette.

Sok keserűség van ebben a történetben, mint cseppben a tenger, a mai Magyarország is benne van rendesen. Győzike meg van győződve arról, hogy származása miatt jár rá a rúd. És ami a legelkeserítőbb, még az sem kizárt, hogy Győzikének ebben az egyben igaza van. Mónikával, vagy Balázzsal miért nem teszik ugyanezt, kérdezi a sosem volt Buksi kutya egykori gazdája.

„- Azért mert roma vagyok, még nem vagyok hülye!” -, mondja most Gáspár Győző, akiről lehet, soha többé nem olvasunk semmi egetverőt.

Persze, a médiát sem kell félteni: ha Győzike nem fog vanni, kreál helyette magának másik hőst. Amikor meg már nem veszi semmi hasznát, őt is ejti. Amit használni tud belőle, bezabálja, a fölöslegessé vált ballasztot pedig egy elegáns mozdulattal az utcára hajítja.

Föld S. Péter

Győzike nem van. Mélytengeri helyzetjelentés, www.prherald.hu, 2007. április 17.