center


Hajónapló
SzakcikkekPublicisztikákArchívum


A hajónaplóban az általunk fontosnak tartott cikkekből, elemzésekből válogatunk.

Hogyan győzheted le a munkahelyi szörnyet?
Rémálom és valóság, HVG, 2007. május 14.

Áskálódó kollégád minden alkalmat megragad, hogy megkeserítse életedet? Az irodában mindenki a te véredet szívja, miközben arra törekszel, hogy megfelelj az elvárásoknak? Tanulj meg együtt dolgozni a nyaggatókkal, tapasztald ki, hogyan szerelheted le őket gyorsan és hatékonyan. Íme néhány tanács!

Bizonyára előfordul, hogy olykor szembesülnöd kell kollégáid áskálódásával, rosszmájú megjegyzéseivel. Legjobb védekezés a támadás? Ahhoz, hogy sikeresen verd vissza az ellened irányuló „támadást”, pontosan tudnod kell, kinek, mi a problémája (veled), milyen eszközökkel árthat neked, és hogyan szerelheted le anélkül, hogy egy életre megutálna, és ellehetetlenítené jövőbeni közös munkátokat.

Észrevetted, hogy valamelyik munkatársad neheztel rád? Vond félre, és egy kávé mellett faggasd ki, mi a baja, és hogyan tudnátok azt közös erővel megoldani. Ez a taktika csak akkor működik, ha kapcsolatotok őszinte, és beszélőviszonyban vagytok: kollégád nem tekint ellenségének, riválisának. Megeshet, hogy nem veszed észre - mert nincsenek jól látható külső jelei -, ha egyik munkatársad haragszik rád, így arra sincs lehetőség, hogy megvitassátok a dolgot, mielőtt komoly nézeteltérésre kerülne sor köztetek. Előfordulhat, hogy a sértődött/megbántott kolléga a hátad mögött suskusol: rosszindulatú megjegyzésekkel, légből kapott híresztelésekkel ronthatja a rólad kialakult képet. Ha ilyesmit észlelsz, tüstént lépj akcióba: akadályozd meg, hogy az illető aláássa tekintélyedet, megkérdőjelezze hozzáértésedet.

Az első és legfontosabb teendőd, hogy higgadtan szemléld az eseményeket: ne gőzölj be az igazságtalanságtól, ügyelj arra, hogy ne az érzelmeid irányítsanak! Miután megnyugodtál, hideg fejjel gondold át, milyen okok húzódhatnak a támadás hátterében - megbántottad-e az illetőt, tettél, vagy mondtál-e olyat, ami kétségbeesett válaszlépésre késztette kollégádat, stb. A pillanat hevében ne mondj vagy tégy semmi bántót - ne alázd meg őt a nyilvánosság előtt, és tettlegességre se vetemedj -, igyekezz békés úton rendezni a  konfliktust!

Előfordulhat, hogy haragos kollégád nem hajlik a jó szóra: nemhogy beszélni nem akar a problémájáról, még élvezi is, hogy a  nyilvánosság előtt teregeti ki a „szennyest”. Ha nincs rá mód, hogy megkérdezd kívülálló munkatársaidtól a támadás okát, meggyőző érvekkel védd meg magad: a harcias kolléga állításait tényekkel cáfold meg, illetve konkrét, félreérthetetlen kérdésekkel bombázd, hátha kiderül, hogy miért neheztel rád! Szemtől szembe kerülsz ellenfeleddel? Soha ne veszítsd el az önuralmadat, akkor végképp ne, ha nyilvánvaló, hogy kollégád csak ki akar hozni a sodrodból.

Meg akarod torolni sérelmedet? Ahhoz, hogy egy kényes helyzetből győztesként kerülj ki, meg kell tanulnod, hogyan uralkodhatsz érzelmeiden. Erre nincs jól bevált recept: egyeseknek a mély, egyenletes légzés segít, míg mások lassan elszámolnak tízig, esetleg behunyják a szemüket, hogy pár másodpercre kirekesszék a külvilágot. Ha ez sem segít, menj ki az irodából néhány percre, míg a feszültség alábbhagy! Úgy érzed mindjárt felrobbansz a dühtől? Gondolj arra, hogyan lazítasz majd este, távol az irodai csatamezőtől.

Ha sikerül elérned, hogy ne az érzelmeid irányítsanak, sokkal világosabban látod át a helyzetet, így a megoldás - a haragos fél leszerelése - is egyszerűbb lesz, mintha dühtől vörös fejjel esnél neki kollégádnak. Katherine Crowley és Kathi Elster 'Szabadulj meg az érzelmi csapdáktól a munkahelyeden' című könyvében öt alapvető kérdésre helyezi a hangsúlyt, amelyeket hasonló helyzetben érdemes feltenni. Mi történik? Milyen tényeken alapul a kialakult helyzet? Mi az „ellenfél” álláspontja? Mi a saját állápontom? Mik a lehetőségek (hogyan oldhatom meg a helyzetet)?

Mindez szép, és jó, ám gyakran nincs idő arra, hogy egyesével válaszolj a felmerülő kérdésekre. Ilyenkor minden  lehetőséget ragadj meg, hogy megvédd magad a támadástól! Figyelj arra, hogy a konfliktusnak legyen szemtanúja, esetleg maradjon róla írásos feljegyzés - ez sokat segíthet a továbbiakban. Ha úgy érzed, nem vagy képes arra, hogy legyőzd a munkahelyi démont, fordulj főnöködhöz/ a vállalat igazgatójához, és kérj tőle segítséget. Egyesült erővel könnyen legyőzhetitek a rosszindulatú kollégát!


Hogyan győzheted le a munkahelyi szörnyet? Rémálom és valóság, HVG, 2007. május 14.