center


Hajónapló
SzakcikkekPublicisztikákArchívum


A hajónaplóban az általunk fontosnak tartott cikkekből, elemzésekből válogatunk.

Jó lenne, ha nem rendeznénk most foci EB-t
Kósa András, www.hirszerzo.hu, 2007. április 18.

Gyurcsány Ferenc sportminiszter korában már majdnem talált egy zsák közpénzt arra, hogy „a nemzet első Forma-1-es pilótája” bevásárolja magát a mezőny tökutolsó csapatába. Igaz, akkor még nem beszélt annyit a felelősségről, mint az utóbbi időben.

Inkább ne rendezzünk. Most egyelőre merjünk kicsik lenni, hogy egy szocialista klasszikust idézzek. Merjük már bevallani legalább saját magunknak: nem vagyunk abban a helyzetben, hogy több száz milliárd forintot költsünk el egy olyan rendezvényre, amelynek megtérülése… Igen, amelynek az esetleges megtérüléséről a legcsekélyebb fogalma sincs senkinek. Sportközgazdászok emlegetik a lehetséges jegybevételt és a közvetítési jogokat, miközben ezekkel nem is mi rendelkezünk majd, hanem az UEFA.
 
A nagyobbik baj, hogy még a közvetlen költségekről sem tudunk semmit. A kormány részéről mi két napja hiába várunk annak a szerintünk egyszerű kérdésnek a megválaszolására, hogy van-e legalább egy darab hatástanulmány a lehetséges költségekről. Talán majd akkor tudunk többet, ha letelik az az öt nap, amíg laptársunknak, a Figyelőnek megküldik Elbert Tamás szakállamtitkár válaszát, amely szerint a költségeket „szakértők bevonásával” határozták meg.
 
A kormány részéről ennyi, valamint egy 2005-ös becslés, amely 160 milliárd forint közvetlen költséggel számol, amiből 61-et állna a központi büdzsé. (Valószínűleg ez a tanulmány is annyira létezik, mint azok a reformkoncepciók, melyeket állítólag már a tavalyi választások előtt hónapokkal elkezdtek kidolgozni, aztán valahogy mégsem kerültek elő egész nyáron.)
 
Pillanatnyilag az a biztos, hogy ennél jóval több pénz kellene csak a stadionok felépítésére, valamint az, hogy az érintett önkormányzatok leginkább egy fillért sem szeretnének költeni. Ezt Budapesten nyíltan kimondják, Kósa Lajos debreceni polgármester „nem tudja”, ki fizesse az új stadionhoz szükséges 15-20 milliárd forintot, és leginkább így van ezzel Győr, illetve Székesfehérvár vezetése is.
 
Vagyis marad szinte minden a központi büdzsére, mert egyelőre elég illuzórikusnak tűnik, hogy jön majd egy magánbefektető, aki beletol egy csomó pénzt a vidéki stadionok felépítésébe – majd részleges visszabontásába is, hiszen ezzel számolnak Győrben, és Székesfehérváron egyaránt.
 
Vagyis úgy tűnik, ha nyerünk, állam bácsinak kell a legmélyebben a zsebébe nyúlnia, éppen a konvergencia-program kellős közepén. „De addig még úgyis van öt évünk” – mondják sokan, csakhogy éppen ezt az öt évet kellene arra fordítani, hogy az elkúrt költségvetésünket egy kicsit gatyába rázzuk, hogy megkapaszkodjunk abban a versenyben, amiben pillanatnyilag egyre jobban lemaradunk a régiónkban.
 
2010 választási év lesz. Éppen elég nagy rizikó ez önmagában a költségvetésre nézve, hiszen – miként ezt legutóbb Veres János pénzügyminiszter a Die Pressében is elmondta – ezekben az években „magasabb szokott lenni” a hiány a vártnál. (Ez az alany nélküli szóhasználat persze önmagában arcpirító, hiszen a hiány a mindenkori pénzügyminisztereken és kormányfőkön múlik, nem csak úgy magától „termelődik”.) Ugyanennek az évnek az első felében kellene átadni a tervek szerint a négy új stadionból hármat – a győrit egy évvel korábban –, ez dupla kockázat akkor, amikorra a menetrend szerint elértük végre az euró bevezetéséhez szükséges deficit-mértéket. Utána kezdjünk mindent előlröl?
 
Az ukránok és a lengyelek persze ugyanolyan nagy szarban vannak, mint mi (pontosabban az ukránok még így is szívesen cserélnének velünk), de ez legyen az ő gondjuk, nekik ugyanúgy nem kellett volna pályázniuk.
 
A csúnya anyagiakról azonban úgy tűnik, nem is illik beszélni egy ilyen „nemzeti ügy” kapcsán: a jobb- és baloldali mainstream sajtó egyaránt illedelmesen hallgat, Gyárfás Tamás, a szervezőbizottság elnöke pedig a riporter származása iránt érdeklődik, amikor az Origo fel meri neki tenni a kérdést. „Mindenki fogja be a száját és lélegzetvisszafojtva drukkoljon” – a hangulat tényleg olyan, ahogy azt az Index megírta.
 
Ha egy kezdeményezés mögé odaáll Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor is, valahogy senkinek nem jut eszébe lefordítani, hány lélegeztető gépet is lehetne vásárolni az adott Óriási Nagy Tervre fordítandó adóforintokból. (A közszolgálati tévé nem releváns ebből a szempontból, amióta Gyárfás Tamás, a Nap-kelte tulajdonosa-vezetője Gyárfás Tamás riporterként egzecíroztathatta tavaly nyáron a Gyárfás Tamás úszószövetségi elnök nevében az EB-uszoda építésével szőrőző hatóságokat.)
 
Gyurcsány Ferenc sportminiszter korában már majdnem talált egy zsák közpénzt arra, hogy „a nemzet első Forma-1-es pilótája” bevásárolja magát a mezőny tökutolsó csapatába. Igaz, akkor még nem beszélt annyit a felelősségről, mint az utóbbi időben. Utóbbi jegyében most azt kellett volna mondania, hogy „köszönjük, de pillanatnyilag van fontosabb dolgunk is”. Nem tette, és egyszer ezért még lehet, hogy magyarázkodnia kell majd.

Kósa András

Jó lenne, ha nem rendeznénk most foci EB-t, www.hirszerzo.hu, 2007. április 18.