center


Hajónapló
SzakcikkekPublicisztikákArchívum


A hajónaplóban az általunk fontosnak tartott cikkekből, elemzésekből válogatunk.

Kánál, villá
Uri Geller - hiba a mátrixban. Dévényi István. Heti Válasz, 2008. április 10.

Tulajdonképpen zseniális, hogy amihez a TV2 hozzányúl, abból igen nagy valószínűséggel gagyi keletkezik. Adottság ez is, parafenomenális képesség, hiszen a csatorna egy tizenhat országban átütő sikerrel futó produkciót idehaza néhány hét alatt simán megbuktat. Csak hát erre nagyon nehéz üzleti tervet, stratégiát alapozni, mivel kevesen akadnak, akik azért válnak törzsnézővé, mert kíváncsiak a következő bukfencre.

Itt van ez a Kiválasztott című show. Tarolnia kellene. Mert van hozzá egy ország, melynek jókora részén csupán a három nagy tévé nézhető, meg volt itt egy Rodolfo, ráadásul a főhős, Uri Geller magyar származású, a bűvésztrükkök egyébként is elvarázsolják az embert, már ha. A Kiválasztott mégsem ír médiatörténelmet, mert van egy nagy hibája. Hogy a TV2-nél készül.

Már az alapvetés is rossz. Azt mondja: keressük a parafenomén (illetve mostanában már szolidabban: mentalista) Uri Geller utódját. Majd érkezik néhány Neo-imitátor fiatalember, és hol jobb, hol gyengébb illuzionista mutatvánnyal megküzd a mester és a közönség kegyeiért. Na, most akkor hiba van a mátrixban. Mert ha Uri Geller tényleg mentalista, aki a tudomány által még föl nem térképezett erők használatára képes, akkor nem lehet az utóda egy bűvész. Vagy ha igen, akkor Uri Geller is csupán a hókuszpókusz félistene.

Ám nem itt vérzik el a koncepció, mert ettől még düböröghetne a show-biznisz; a közönség csak szórakozni akar, és ha ügyesen szórakoztatják, még véletlenül sem fog ilyesféle logikai galibákon elmélkedni.

A fő gond, hogy a TV2 stábja ezredszerre sem merte elhagyni a kliséket. Nálunk még mindig az megy, hogy tele kell pakolni celebekkel a stúdiót, és akkor minden jó lesz. Eltanyázott ezen már néhány gigantikus költségvetésű produkció, ám a kudarcok sora sem szegi a kreatívok kedvét. Ha új show készül, már ütik is föl a noteszt "a mi sztárjaink" címszónál. Pedig ha a mutatvány arról szól, hogy a bűvész - klasszikus orosz rulett stílusban - szögbelövőt emel a halántékához, akkor rohadtul nem érdekes, hogy Ulmann Mónika vagy Kovácsné Erzsike húzza meg a ravaszt.

A kettővel ezelőtti adás meg azzal ért véget, hogy jövő héten aztán mindenki nézze a kiválasztósdit, ugyanis a fő mentalista legnagyobb honi kritikusa, Bochkor Gábor érkezik a stúdióba. Már látom is a hétfői Blikk címlapját: Bochkor nagyon durván beszólt Uri Gellernek. Rághatjuk a körmünket.

A másik, hogy amit a szerkesztők előnynek gondoltak, az a visszájára fordult: tiszteletre méltó, hogy Uri Geller még mindig töri a magyart, de ha a show az én felelősségem volna, kizárólag angolul engedném megszólalni. Mert amikor drámai pillantással belenéz a kamerába, és bejelenti, hogy "Lágközélébb hájolni fogg kánál, villá, ne hággyá ki!", azon csak röhögni lehet.

Márpedig a metafizikus fíling legnagyobb ellensége a nevetés. És ebben semmi misztikus nincs.

Dévényi István

Kánál, villá. Uri Geller - hiba a mátrixban. Heti Válasz, 2008. április 10.