center


Hajónapló
SzakcikkekPublicisztikákArchívum


A hajónaplóban az általunk fontosnak tartott cikkekből, elemzésekből válogatunk.

Ki bukik Demcsákkal?
Gavra Gábor, www.hirszerzo.hu, 2007. március 26.

Az egyetlen releváns információ, amellyel a legújabb Demcsák-bejegyzés szolgál, a következő: a Miniszterelnöki Hivatalban működő agytröszt maradéka, amelynek minden bizonnyal Demcsák legújabb bejegyzését köszönhetjük, a végelgyengülés súlyos tüneteit mutatja.

"Én ágáltam és be akartam bizonyítani, hogy márpedig soha nem fogok egy férfinak behódolni. Aztán győzött ő, egész pontosan győztek az ösztönök, az illata, a zsigereim átvették felettem a hatalmat és a 'megtaláltam a genetikai donort' felirat egyre erősebben villant fel a homlokán, valahányszor ránéztem."
(Demcsák Zsuzsa blogjában férjéről)
 
Demcsák Zsuzsa nem adja fel. A kiszemelt kormányszóvivő pénteken először állt a nyilvánosság elé azóta, hogy fehérneműs képei után blogja, majd különböző családtagjainak furcsa baráti és üzleti kapcsolatai miatt, ahogy ő maga fogalmazott, "három fronton támadás indult" ellene. Demcsák bölcsődei, operabáli és Szent István parki kalandozásokat megörökítő március eleji bejegyzései óta elsőként napvilágot látott posztjában eltökéltnek mutatkozik. Szerinte "sokan már azt hitték, hogy az elmúlt időszak történései miatt abba is hagyom a blogírást", de a kiszemelt szóvivő megnyugtatja olvasóit. Nem tudni, Demcsák Zsuzsa kikre gondolt, amikor internetes naplójának szomorú végére spekuláló széles néptömegeket emlegetett; mindenesetre ezért a posztért kár volt folytatni.
 
Ha lehet, még ennél is jelentősebb fejlemény, hogy a jelek szerint nem adta fel kormányszóvivői ambícióit sem, és mindezidáig senki nem szólt neki, hogy ezzel újabb súlyos hibát követ el.  Az egyetlen releváns információ, amellyel a március 23-i Demcsák-bejegyzés szolgál, a következő: a Miniszterelnöki Hivatalban működő, egykor legendás, a nyilvánosságban többnyire "a miniszterelnök környezete" fedőnévvel illetett agytröszt maradéka, amelynek minden bizonnyal Demcsák legújabb bejegyzését köszönhetjük, a végelgyengülés súlyos tüneteit mutatja.
 
Ne komolytalankodjunk: a sajtó elől hetek óta bujkáló Demcsák Zsuzsa természetesen nem magától tartotta fontosnak, hogy tudatosítsa a Story Online olvasóival: ismeri a politically correct kifejezést, és a tényleg reménytelenül szexista magyar nyilvánosságra sem önszántából aggatta a "this is a men’s world" minősítést. Ahogy a következő, a legújabb kori magyar baloldal legócskább közhelyeit visszaböfögő mondatokat sem találja ki épeszű ember magától:
 
"Azt remélem, hogy a kiállás, ami nélkülözhetetlen ahhoz, hogy ma, ebben a politikailag ijesztően megosztott országban valaki elvállalja a kormányszóvivői posztot, szóval: ez a kiállás beszédesebb, mint egy elszúrt mondat. Senki sem gondolhatja, hogy ezt a feladatot bárki is könnyű népszerűségért, pénzért, csillogásért vállalja – pláne a kereskedelmi tévézés után. Nem, ilyesmit az ember azért vállal, mert hisz valamiben, és azért tenni is akar. És az – az én esetemben – sok egyéb mellett, egy igazságosabb, emberibb légkörű Magyarország."
 
A bejegyzés mindenesetre a kiszemelt kormányszóvivő körüli botrányok közül a két, viszonylag ártalmatlannak minősíthetőre, a néhány évvel ezelőtti erotikus felvételekről és saját, korábbi blogbejegyzéseiről szóló ügyekre reflektál. Demcsák férje, a saját, Fábry-show-beli vesszőfutása után joggal szexizmust kiáltó szóvivő által csak „megfelelő genetikai donorként” emlegetett Kiss József alvilági figurákkal ápolt üzleti és személyes kapcsolata nem kerül szóba, így természetesen nincs válasz arra a kérdésre sem, hogy jelent-e nemzetbiztonsági kockázatot Demcsák Zsuzsa szóvivői kinevezése. Úgyhogy be kell érnünk egy rövid és fölösleges kitérővel az évekkel ezelőtti fehérnemű-bemutatóról, valamint egy roppant kínos magyarázattal a XIII. kerületi bölcsődékbe járó, Demcsák gyermekeivel összevetve nyilván csapnivaló genetikai donorokkal megvert, rossz szociális helyzetű gyermekeket és a bölcsis néniket szekáló posztról, valamint annak utólagos módosításáról.
 
Ez utóbbit érdemes szó szerint idézni, úgyis, mint a kormányzati kommunikációs agytröszt siralmas állapotának szomorú tünetét:  
"És ha már a blogbejegyzés kapcsán elhíresült mondatnál tartunk. A mondat utólagos, kapkodó kitörlésénél csak egy nagyobb hülyeséget csinálhattam: hogy leírtam! És ezt sem azért írom, mert időközben kiderült, hogy a mondat micsodai politikai támadások ürügye lehet, vagy mert nyilvánvalóan nem PC (politically correct). Ha csak ezért nem írtam volna le, de gondolni azért ezt gondolnám, az éppúgy nem volna rendben. Akkor ugyanis én is olyan álszent volnék, mint azok, akik pornót kiabálnak néhány fehérneműs fotó láttán... Nem: azzal a mondattal az a baj, hogy velem ellentétes – azzal, amit a világról gondolok, amiben én, Demcsák Zsuzsa hiszek!"
 
Első pillantásra ugyan különösnek tűnik a mindenféle kötelezettség nélkül indított blogban, a szóvivői felkérés ismeretében leírt ostobaságokat utólag azzal magyarázni, hogy hoppá, milyen fura, hogy ezt én ide leírtam, hát én ennek pontosan az ellenkezőjét gondolom, de Demcsák Zsuzsától az előzmények ismeretében senki nem várt ennél többet. Az eddig két miniszterelnököt hatalomra segítő, a kormányban ma már formálisan csak Gál J. Zoltán valamilyenügyi államtitkár és kormányfői kabinetvezető által képviselt Gyurcsány-stábtól azonban többre is futhatta volna. Demcsák Zsuzsa kiválasztása még érhető volt bizonyos szempontból; nincs különösebb kifogásunk a politikai élet bulvárosodása ellen, az pedig, hogy a kormányfő környezete megbarátkozott a ha már nem szeretnek minket, legalább recskázzanak ránk gondolatával, a kormány és pártjai jelenlegi helyzetének dicséretes ismeretére vall.

Amit azonban Demcsák egykori képeivel kapcsolatban a nyilvánosság előtt művelt, majd blogjában (immár kiszemelt szóvivőként) olvasóira zúdított, annak elég komoly vészjelzésnek kellett volna lennie a kormányfő és tanácsadói számára. Akik közül az egyik egy vállrándítással vélte elintézhetőnek a dolgot; hiszen „a sajtótámadások legfeljebb (!) a leendő szóvivőnek jelenthetnek váratlan helyzetet, de majd megtanulja kezelni”.

Mindebből egy valami következik világosan: a kormányfő környezetének valóságérzékelése lassan a kritikus szint alá süllyedt; nagyjából ott tart, mint az Operabál–Szent István park-tengely mentén tájékozódó szóvivőjéé. Demcsák Zsuzsát valaki (első körben Gál J. Zoltán, második körben Gyurcsány Ferenc) alkalmasnak találta a kormányszóvivői feladatok ellátására, valaki elfelejtett neki szólni, hogy nem játszunk sértődött primadonnát egyszer már napvilágot látott fotóink előkerülésekor; érdemi mondanivaló híján nem indítunk blogot és egy baloldali kormány szóvivőjeként pláne nem firkáljuk tele elitista baromságokkal; de főképp: tőlünk telhetően igyekszünk egyenes válaszokat adni a velünk egy háztartásban élő genetikai donor üzleti kapcsolatairól.

Nehezen tűnik elképzelhetőnek, hogy Demcsák ne bukna bele a botránysorozatba. Az viszont, hogy egyedül, kiválasztása valódi felelőse nélkül bukjon, védhetetlen lenne.

Gavra Gábor

Ki bukik Demcsákkal? www.hirszerzo.hu, 2007. március 26.