center


Hajónapló
SzakcikkekPublicisztikákArchívum


A hajónaplóban az általunk fontosnak tartott cikkekből, elemzésekből válogatunk.

Ki mit keres?
Kolma Kornél, www.prherald.hu, 2007. január 26.

A Kurzor.hu internetes kereső szakemberei idén is elkészítették azt a tematikus toplistát, amely az internetezők által legkeresettebb kulcsszavakat egy év távlatában vizsgálja. A „Múltidéző - 2006” összeállításból kiderült, hogy szeretünk játszva gondolkozni, legkeresettebb költőnk: Petőfi, és még mindig a Suzuki „a mi autónk”.

A Kurzor.hu internetes kereső tematikus toplistájának alapját a leggyakrabban keresett ezer kifejezés adta. A Múltidéző 2006 e kulcsszavak alapján – különböző témacsoportokra bontva – mutatja be, hogy mi érdekelte leginkább a Kurzor.hu-t használó internetezőket a tavalyi év során. Szoftverek tekintetében az internetezők továbbra is a csevegő-programokat keresték leggyakrabban, így a Múltidéző 2006 szoftver kategóriájában a 3-as toplista első és harmadik helyén is chat program végzett. Az MSN Messenger és a Skype közé egy fájlcserélő alkalmazás, a DC++ küzdötte be magát.

A sorozatok között az előző évhez hasonlóan 2006-ban is a Csacska angyal végzett az első helyen, a Bűbájos boszorkákat és a Jóbarátokat azonban leszorította a listáról a Hetedik mennyország és a Lost. A fiatalabb korosztálynak is megvannak a maga kedvencei: a mese, illetve mesehős kategóriában Harry Potter sikere töretlen. A varázslótanoncot Inuyasha japán rajzfilmhős követi, míg a 2005-ben második South Park ez alkalommal a harmadik helyen végzett.

Az online játékok kategóriában listavezető a Honfoglaló, a Mahjong és a Sudoku előkelő helyezése pedig azt igazolja, hogy még játék közben is szeretünk gondolkodni. A szórakozás mellett persze a kultúrára is fordítunk időt: a Mozart! című musical mellett 2006-ban sokan voltak kíváncsiak a Szépművészeti Múzeum kiállításaira is. Ezen kívül nemcsak a szépirodalom kedvelői, hanem az érettségizők is előszeretettel keresték a Kurzor.hu segítségével a Petőfi Sándor, József Attila és Ady Endre műveit publikáló weboldalakat.

Az utazni vágyók 2006-ban is Európát részesítették előnyben: így az első három helyen Horvátország, Görögország és Olaszország végzett, míg a városok „versenyében” London, Róma és Prága volt a hármas befutó. Hazai viszonylatban Budapest, Eger és Szeged a volt legkeresettebb város.A gépkocsik kategóriájában 2005-höz képest csak a sorrend változott. A listát továbbra is a Suzuki vezeti, a második helyre azonban - megelőzve a BMW-t - feljött az Opel.

Hölgyeké a főszerep
A hazai sztárvilág szereplői között taroltak a hölgyek: a magyar közszereplők közül leggyakrabban Kelemen Anna, Csisztu Zsuzsa és Dundika személye késztette az internetezőket arra, hogy nevüket a Kurzor.hu keresőjébe gépeljék. Míg a hazai Top3-ban egyetlen férfi sem kapott helyett, addig a nemzetközi listavezető – vélhetően az M0-ás híd elnevezése körüli botrány kapcsán - Chuck Norris lett, megelőzve az énekes karrierbe kezdő Paris Hiltont és Pamela Andersont.

A nemzetközi előadók kategóriában Madonna valószínűleg új albumának köszönheti első helyét. A popdívát Shakira követi, míg a dobogó alsó fokára a magánéleti válsággal küzdő Britney Spears szorult. A magyar toplista győztese a hazai zenevilág feltörekvő csillaga, Lola, aki maga mögé utasította L.L. Juniort. A 2006-os Megasztár szériából egyedül az év hangja címet elnyerő Rúzsa Magdinak sikerült bekerülnie a Top3-ba. Az együttesek kategóriából az erősebb nem képviselői kerültek ki győztesen. A Tokio Hotel a 2006-os évben robbant be a nemzetközi popéletbe, őket a Depeche Mode és a tavalyi év első helyezettje, a Green Day követi. Az internetezők magyar kedvenceiket sem hanyagolták el: az előző évhez hasonlóan a Kurzor.hu kereső segítségével a Hooligansre, a Tankcsapdára és a NOX együttesre kattantak rá a legtöbben.

Sorozatok
1. Csacska Angyal
2. Hetedik mennyország
3. Lost

Legnépszerűbb szoftverek
1. MSN Messenger
2. DC++
3. Skype

Mesék, mesehősök
1. Harry Potter
2. Inuyasha
3. South Park

On-line játékok
1. Honfoglaló
2. Mahjong
3. Sudoku

Művészetek
1. Mozart
2. Szépművészeti Múzeum
3. Bartók Béla

Költők
1. Petőfi Sándor
2. József Attila
3. Ady Endre

Népszerű külföldi országok
1. Horvátország
2. Görögország
3. Olaszország

Külföldi városok
1. London
2. Róma
3. Prága

Kedvelt magyar városok
1. Budapest
2. Eger
3. Szeged

Autómárkák
1. Suzuki
2. Opel
3. BMW

Népszerű külföldi együttesek

1. Tokio Hotel
2. Depeche Mode
3. Green Day

Külföldi előadók
1. Madonna
2. Shakira
3. Britney Spears

Hazai együttesek
1. Hooligans
2. Tankcsapda
3. NOX

Hazai előadók
1. Lola
2. L.L. Junior
3. Rúzsa Magdolna

Külföldi hírességek
1. Chuck Norris
2. Paris Hilton
3. Pamela Anderson

A hazai ismertség ranglistája
1. Kelemen Anna
2. Csisztu Zsuzsa
3. Dundika

Kolma Kornél

Ki mit keres?, www.prherald.hu, 2007. január 26.