center


Hajónapló
SzakcikkekPublicisztikákArchívum


A hajónaplóban az általunk fontosnak tartott cikkekből, elemzésekből válogatunk.

Kommunikációs placebo vagy valódi reformterápia?
avagy: az állam nem a megoldás, hanem maga a probléma. Papp László Tamás, www.hirszerzo.hu, 2007. június 7.

A mutatók kozmetikázásában jeleskedő gyurcsányi adminisztráció a reform-előkészítés halogatását a tökély határát súroló módon volt képes utólag igazolni hívei előtt. Ez a törzsbázison belüli interaktivitás jobban működött a politikaundorban szenvedő lakossággal való párbeszédnél. Miközben a kormányfői PR-agytröszt gőzerővel castingolja a lehetséges szóvivőket, felkent elemzők javában osztályozzák a kabinet reklámvigyor-potenciálját. Lett is belőle olyan közhelyhalmaz, hogy csak győzzük eltakarítani, míg forgalmi akadályt nem képez.
 
Hogy csak egy gyöngyszemet idézzünk: „mivel stratégia híján megfelelő eszközöket sem rendeltek a kommunikációhoz, hiányzott a kommunikációs stratégiai tervezés” – eme verbális panel és címeres társai a marketingvudu szócikk alatt összegezhetőek. Mely olyan dolgokat kérne számon a regnáló politikán, ami legfeljebb sámánguruk kumiszgőzös látomásaiban egzisztálhat, a valóság talaján aligha. Szakértőnknek persze igaza van, a tavalyi, Gyurcsány-marasztaló voks-zápor óta eltelt időszakban a miniszterelnöknek lövése nem volt, mit akar reformfronton közönségkapcsolatilag.
 
De miért is lett volna? A nyilvánosság kondicionálásának mezején hadászati tervezést várni egy napi túlélésre berendezkedett koalíciótól olyan, mintha áradás idején a nyúlgáton homokzsákokkal rohangászó lakosságnak felvetnénk, mire ez a kapkodás jóemberek, tessenek leülni, és egy klimatizált irodahelyiségben szépecskén megalkotni a védműhálózat-bővítési projektet. Mire az egyik, cipekedéstől kiveresedett arcú vízügyes nyilván ránk ordítana: „Kussoljál, gyógyegér, nem látod, mekkora szarban vagyunk?”
 
Hogyne látnánk. De tudta azt a régi-új kormány is már 2006 tavaszán (sőt, igazából már jóval előbb). Ám Fletóék nem vágtak bele, tárcaközi csapatot összeverbuválva, a megszorítások részleteinek kidolgozásába. Ilyen erővel ugyanis teleplakátolhatták volna a budai villanegyedtől a határ menti aprófalvakig az országot, hogy „Jobban éltek, mint négy éve, de már nem sokáig.”
 
A büdzséstabilizáció utolsó szögig lebontott tervei ugyanúgy kiszivárognának, mint bármi, amely ennyire húsba vágó (mi több, csontig hatoló) intézkedéseket céloz. Kortesharc finisében pláne akad főosztályvezető, aki – helyét kormányváltás esetére is biztosítandó – leszállít pár, ellenzéki kampányvideókban újrahasznosítható doksit. Az pedig egyenértékű lenne a politikai harakirivel. Mintha bevallanánk, hogy ország rongyos brifkója, köszöni szépen, egyáltalán nincs jól, sőt, dögrováson van.
 
A mutatók kozmetikázásában jeleskedő gyurcsányi adminisztráció a reform-előkészítés halogatását a tökély határát súroló módon volt képes utólag igazolni hívei előtt. Ez a törzsbázison belüli interaktivitás jobban működött a politikaundorban szenvedő lakossággal való párbeszédnél.
 
Elhitette velük ugyanis (aligha volt nehéz, mi több, a választási tusa hajrájában úgy félóráig talán maga is elhitte), hogy vannak/voltak naprakész forgatókönyveik, de fájdalom, dologtalanságra ítélte őket, hogy rettegtek: megtudja a Zorbán s visszajön. Akkor pedig sutba vágja az euróövezeti menetrendet, osztogatni kezd, és csődbe navigálja az országot. Mindennek hazug voltát tisztán látták azok, akik önfelmentő alibi gyanánt kiötlötték.
 
 
Esetleges győzelme után Viktor sem hajigálta volna a néptömegek sűrűjébe két marékkal a dohányt. Hisz a történet pont arról szól, hogy nincs miből közkontóra nábobot játszani. A nemzetközi pénzpiacok és hitelminősítők a felcsúti labdazsonglőr nyakára is szívbaj nélkül odarakták volna a nagykést. A Fidesz, hatalomra jutván nagyjából-egészéből ugyanazt cselekedné, mint az ügyeletes kurzus. Mi több, Orbánnak könnyebb dolga lenne: tehetné, amit a blairizmus hazai pontifexe nem. A keserű pirulák lenyeletésének szünetében mutogathatna – jogosan amúgy – elődjére, ráverve a balhé javarészét. Nem, Gyurcsány hazugságai porszemnyit sem voltak nemesebb indítékúak, mint riválisáéi. A hatalomban maradásért csinálta, ennyi. Csak hát ezt beismerni mégiscsak zsenánt lenne.
 
A reformokat már csak azért sem lehetett nagy ívű és hosszú távú szemléletmód mentén promotálni, mivel eleddig nem voltak. E sorok szerzője itt kíván példás önkritikát gyakorolni. Ugyanis némiképp ludas benne, hogy azt a restriktív tüneti kezelést, ami tavaly óta zajlik – adó- és gázáremelés, néhány kórház és iskola bezárása, pár, névleg ingyenes szolgáltatás díjkötelessé tétele – reformszámba vettük. Pedig nem az.
 
Tény, a kormánypártoknak mindig volt hivatkozási alapja, miért is haboznak az érdemi lépésekbe belevágni. Második ciklusuk kezdetén lefoglalta őket a tárcák újraelosztása. Aztán rögtön jött az önkormányzati választás és a fővárosi huligándzsembori – tévéostromtól kordonbontásig. A kataklizma nagyságú belpolitikai földindulás elfedte a tényt, hogy ami új reformkor címén zajlik (az egészségügyi finanszírozás volumenkorlátja, reménytelen kísérletezés a monopolhelyzetű OEP biztosítóvá tételére, a fenntarthatatlan nyugdíjrendszer bevételnöveléssel való időleges konzerválása) valójában pusztán elodázása a beismerésnek: a toldozni-foldozni próbált állam nem a megoldás, hanem maga a probléma.
 
A kabinet üzenetei a kényszer szülte gazdaságpolitikai tűzoltást próbálták a meggyőződésből vállalt társadalomfilozófiai fordulatként eladni. Mivel a rohammentőben csak stabilizálni lehet a beteg állapotát, mindez eddig tolerálható volt. De a reformklinikán immár záros határidőn belül dönteni kell: nekilátunk a terápiának vagy – a médiareprezentációt placebóként használva – meghagyjuk a hitében, hogy az eddigi fiskális szúnyogcsípéseknél nagyságrendekkel fájdalmasabb kezelés hiányában is gyógyulásnak indul.
 
Már ha a jajgatástól mentes tetszhalált annak gondoljuk.
 
Papp László Tamás

Kommunikációs placebo vagy valódi reformterápia? avagy: az állam nem a megoldás, hanem maga a probléma., www.hirszerzo.hu, 2007. június 7.