center


Hajónapló
SzakcikkekPublicisztikákArchívum


A hajónaplóban az általunk fontosnak tartott cikkekből, elemzésekből válogatunk.

Médiapolitika Romániában
Zahorán Csaba, www.találjuk-ki.hu, 2007. április 25.

Jön-jön-jön? – a Cosmos TV után készül a Becali TV. Romániában egyre több politikus épít a média növekvő szerepére. Mégpedig nem csak passzívan, hanem tevékeny módon. Ezt bizonyítja, hogy az utóbbi időszakban két közismert személyiséggel kapcsolatban két új televíziós csatorna neve is megjelent a közbeszédben. Az elsőbbség Corneliu Vadim Tudort, a szélsőségesen nacionalista Nagy-Románia Párt elnökét illeti, aki január végén indította el Cosmos TV-nek elnevezett csatornáját. A másik – egyelőre még előkészület alatt álló – projekt Gigi Becali, az egyre növekvő népszerűségnek örvendő politikus és vállalkozó nevéhez kötődik. Mégpedig szó szerint, hiszen az üzletember az új tv-adót a Becali TV névre szeretné keresztelni.

„Hálát akarunk adni az Úrnak, aki a semmiből teremtett minket, és csökkenteni akarjuk az emberek szenvedését” – idézte az Evenimentul Zilei napilap Corneliu Vadim Tudort az új adó szellemisége vonatkozásában. Tudor – aki egyúttal a Nagy-Románia Párt szenátora és örökös köztársaságielnök-jelöltje – több más médiummal is rendelkezik. Ő a megalapítója a Politica és a România Mare (Nagy-Románia) folyóiratnak, valamint a Tricolorul napilapnak, de emellett több mint húsz könyv szerzője is. Noha a román politika egyik nagy túlélőjének tartják, a politikus és pártja népszerűsége fokozatosan csökken (jelenleg 10–15% körül mozog), agresszív, soviniszta és demagóg retorikájának köszönhetően pedig örök ellenzéki szerepre van kárhoztatva – csupán a kilencvenes évek közepén került a hatalom közelébe, amikor támogatta a Văcăroiu-kormányt.

Az utóbbi években azonban Románia önjelölt megváltója komoly kihívót kapott Gigi Becali személyében. A Tudorhoz hasonlóan dinamikus, szókimondó és spontán megnyilatkozásairól elhíresült, sajátos stílusú üzletember és politikus szintén előszeretettel fordul a vallás felé. „Az Új Nemzedék Pártja a román politika egyháza lesz, és én leszek Szent Péter” – idézte Becalit a Romániai Magyar Szó. Becali nem csak szóban támogatja az egyházat, többek közt létrehozta a George Becali Keresztény Alapítványt, egy olténiai kolostort pedig számítógépekkel és internet-hozzáféréssel szerelt fel. A tervezett televíziós csatorna a Steaua FC futballklub tulajdonát képezi – a Steaua részvényeinek többségét pedig Becali birtokolja. Noha a napokban az engedély megszerzése végett beadott pályázatot hiányosságok miatt visszautasították, Becali mégis bízik benne, hogy 3-4 hónap múlva világra jöhet az adója. Beindításának költségeit 1,5–2 millió dollárra becsüli. A Becali TV programja elsősorban kulturális, vallási és sportműsorokból áll majd, istentiszteletek mellett a Steaua edzéseiről és játékosairól készített műsorokat fog sugározni.

Becali népszerűsége sokat nőtt az utóbbi időszakban, lassan megközelíti Traian Băsescu – nemrég felfüggesztett – államfőét. Pártja népszerűsége is rohamosan növekszik – míg a 2004-es választásokon még alig kapott 2%-nál többet, egy március végi felmérés szerint közvetlenül a legnagyobb ellenzéki párt (a Szociáldemokrata Párt) után következik, megelőzve többek közt a Nagy-Románia Pártot, az RMDSZ-t vagy a Konzervatív Pártot. Becali látványos jótékonysági akciókkal is igyekszik „látszani” – az említett egyházi adomány mellett 2005-ben például házakat építtetett egy Vrancea megyei település árvízkárosultjai számára.

Tudorhoz és Becalihoz képest valóságos veteránnak számít Dan Voiculescu – a Konzervatív Párt (az egykori Humanista Párt) alapítója és elnöke. Voiculescu, aki a néhai Securitate-val való együttműködése miatt esett el a Tăriceanu-kormány miniszterelnök-helyettesi posztjától, valóságos médiamágnásnak számít, az Intact médiatröszt tulajdonosaként a romániai média nagyjai között emlegetik. Több televíziós csatornát (pl. az Antena 1-et), rádióadót és hetilapot birtokol, és ő adja ki az egyik legnagyobb példányszámú román napilapot, a Jurnalul Naţionalt.

A pártelnökök mellett a nemzeti-liberális politikus és üzletember (a Rompetrol Group NV. vezérigazgatója), Dinu Patriciu, a tekintélyes Adevărul napilap tulajdonosa is terjeszkedni szándékozik a médiában. Patriciu, aki az utóbbi években korrupció gyanúja miatt gyakori vendég volt az ügyészségen, egy újabb lap megalapítását, továbbá egy tv-adó és egy hírügynökség létrehozását tervezi.

Zahorán Csaba

Médiapolitika Romániában, www.találjuk-ki.hu, 2007. április 25.