center


Hajónapló
SzakcikkekPublicisztikákArchívum


A hajónaplóban az általunk fontosnak tartott cikkekből, elemzésekből válogatunk.

Mani, mani
Tarr Bernadett, www.prherald.hu, 2007. március 8.

„A manipuláció az emberi együttélés elkerülhetetlen kísérője. A kérdés nem az, részt veszünk-e benne vagy sem, hanem az, kik leszünk: a manipuláció kiszolgáltatott áldozatai, vagy pedig haszonélvezői." (Josef Kirschner)

A Idegen Szavak Szótára szerint a „manipuláció”: mesterkedés, ügyesség, ravaszkodás; befolyásolás; kezelés, eljárás. Valamint machináció: mesterkedés, ármány, cselszövés, áskálódás, aknamunka. Lásd még: intrika, manőver, praktika. A manipuláció (befolyásolás, csúsztatás) a társadalom egészét megdolgozó aktuális működéséhez való igazodás, érdekvezérelt kommunikáció. A hatalom önvédelmi kompenzációja, amit a diktatúra paranccsal; – a demokrácia „súgással” próbál elérni. Ez utóbbinak a hatékonysága nagyobb, mert azt hiteti el magáról, hogy tiszteli az irányítottak tömegét, értük teszi. Hazugságai a személytelenség miatt ködösíthetők, elkenhetők.

Manipulációval nap, mint nap szembe találkozol, akár filmek, reklámok, plakátok vagy bizonyos cselekedetek folytán. Szinte lehetetlen védekezni ellene. Észre se veszed, de sokszor mások döntenek helyetted. Azok, akik manipulálnak. Vegyük példának azt az esetet, amikor a moziban a film alatt egy-egy képkockát bevágnak a filmbe, amin ital csordogál. Csak néhány tizedmásodpercig látod ezt a képet, de hat a tudatalattidra, így rögtön a büfébe indulsz üdítőért, holott néhány perccel előtte még szomjasak se voltál. Ha a híradót nézed gyakran nem a hír a fontos, vagy az a kommentár, az a kinyilatkoztatás, elemzés, amit az a bizonyos médium vagy személyiség tesz. Mindig van egy hátsó szándék, ami lehet pozitív, vagy negatív. Mert valahányszor valaki kinyitja a száját, hogy szóljon a másikhoz, egyetlen célja van: befolyásolni őt. Az ilyenfajta szándékot nevezheted ravaszkodásnak, mesterkedésnek is.  A manipuláció alattomos, hiszen elhiteti veled, hogy saját magad döntöttél. Igyekszik fenntartani azt a látszatot, hogy szabad választást ad, a döntést a kezedbe helyezi, s hogy ezt a te érdekedben teszi.

Befolyásolni az embereket bizonyos dolgok eltitkolásával is lehet. Ez jelenik meg George Orwell „1984” című regényében is. A főhős, Winston olyan diktatúrában él, melyben még gondolatban sem kérdőjelezheti meg a Nagy Testvér igazát és a rendszer működésének igazságosságát. Winston és kollégái különleges munkát végeznek: az a feladatuk, hogy a Big Brother tévedhetetlenségének látszatát megőrizzék. Ha például B.B. azt mondta, esni fog az eső, de az eső mégsem esett, akkor az újságokat meg kell semmisíteniük, és újra kell nyomtatniuk immár helyesen, ha Nagy Testvér valamelyik beszédében tévedett, az adott újságcikket „kijavítják”; ha egy nemkívánatos személyt, gondolatbűnözőt eltűntetnek, létezésének nyomait is eltörlik.

A Párt tévedhetetlen – a jelen igazsága abszolút. Az ellenség mindig ugyanaz, még akkor is, ha épp zászlós felvonulás idején változik Eurázsiáról Kelet-Ázsiára; még akkor is, ha ezrek vesznek részt a plakátok és zászlók felállításában. Vannak hatalmas akaraterővel rendelkező emberek is, akiket bármennyire is próbálnak befolyásolni, nem sikerül. Az ő életükben szó sincs arról, mit sugall a politika, a sajtó. Saját akaratuk szerint döntenek mindenben, és szubjektív véleményük van.

Komoly probléma az „átlagemberrel” van, mert a nagyvilág híreivel igazából nem tud mit kezdeni, mivel szerinte „a messziről jött ember azt mond, amit akar”. A távoli világban történő eseményeket nincs módja ellenőrizni, ezért gyakran nem tudja eldönteni, hogy mi az igazság.
Aki kiszolgáltatja magát a hírforrásoknak, a médiumoknak, rosszul jár, mert csak töredékesen ismeri meg a valóságot. Az tanult, értelmiségi emberekkel más a helyzet. Ők tájékozottabbak, ily módon tisztában vannak a hírek valóságtartalmával.

Josef Kirschner „A manipuláció művészete” című könyvében a következő szabályokat tárgyalja:
Ha azt akarod, hogy az emberek beszéljenek rólad, megbotránkozást kell keltened!
Döntő lépés a várakozástól a cselekvéshez vezető úton.
A csomagolást ne keverd össze a tartalommal!
Önbizalmad annak mértékében növekszik, amennyire elbizonytalanítod ellenfeleid.
Ha megismered az érzelmek hatalmát, szinte egyik napról a másikra sok mindenre teljesen másként fogsz nézni.
Sokan csak azért hősök, mert félnek a szégyentől.
Ha magad nem döntesz, megteszik helyetted mások!
Miért van, hogy néha kevés szóval többet érsz el, mintha sokat beszélnél?
A politikusok „művészete”: gondolkozni az egyik síkon, és beszélni egy másikon.
Bárkinek bármit megmondhatsz. Valóban bármit. Minden csupán attól függ, hogyan teszed ezt.
Nagyjából ezek a manipuláció szabályai, melyeket gyakran, sok helyen alkalmaznak veled szemben.
Éppen ezért folyamatosan figyelj, de maradjon meg a saját véleményed.
Hallgasd meg a különféle véleményeket, de mindig dönts magad.
Ne hagyd manipulálni magad!

Tarr Bernadett

Mani, mani, www.prherald.hu, 2007. március 8.