center


Hajónapló
SzakcikkekPublicisztikákArchívum


A hajónaplóban az általunk fontosnak tartott cikkekből, elemzésekből válogatunk.

Medvebocsok műsora
Csonka-agyarország. Tódor János, Magyar Hírlap, 2007. május 11.

Közhely, hogy a kereskedelmi televíziók (miként a közszolgálatiak) nem válogatósak témában, riportalanyban, riporterben. Na ja, a hírverseny, miként anno az osztályharc, fokozódik. Mint ahogy a már fokozhatatlannak vélt ideológiai és erkölcsi katyvasz is. Aztán nyakunkba zúdul a koktélként összerázott mocsok. ("Itt is mocsok, ott is mocsok, hogy vannak a medvebocsok?" – kérdezte volt egyik, most a cél érdekében általam kissé elferdített versében Petri György medvemániás költőtársát, Tandori Dezsőt.)

A reggeli magazinműsorok szerkesztői az abszurd életérzés zsenijeit megirigyelve kotyvasztanak nézettségi mutatókkal kitapétázott boszorkánykonyháikban. Megannyi félbe maradt Ionesco és Örkény hasznosítja öntudatlanul a lebutított Marxból tanultakat: nem tudják, de teszik. Folyik a tévécsatornák közti kibékíthetetlen, néphülyítő osztályharc, akár a piszoár csillogóra csempézett falán a penetránsan szúros szagú vizelet.

A hajdani tehetséges rádióriporter, akit ma Tanár úrnak neveznek, egyik reggel például jópofán kvaterkázik a magukat Gój Motorosokként definiáló – ők a mi, MZ (emcett)-ből és Pannoniából kinőtt posztszocialista, helyiérdekű Pokol Angyalaink –, bőrös cuccban, ujjatlan bőrkesztyűben feszítő, szelíden militáns vezetőjével. A középkorú motoros nem először vendége a Tanár úrnak, persze annyiszor azért nem hívta meg, mint kedvenc beszélgetőtársát, a zsidó újságírót verő Tomcat nevű pszichopata szabadságharcost.

Aztán pedig egy fiatal rabbi következik, aki nem ért egyet azzal, hogy az idős zsidó származású honfitársainkat egyik kollégája lebeszélni igyekszik arról, hogy bátran kimenjenek a pesti utcákra. Természetesen a rabbi nem kéri ki magának, miért hívták meg őt egy műsorba ezzel a korántsem szolid motorossal, aki a gyengébbek kedvéért pólójára írta, hogy ő bizony gój.  Fel sem vetődik az ifjú hitoktatóban, hogy ő egy olcsó és gusztustalan provokáció áldozata.

Ahogy tudatosan alighanem a szerkesztőjében sem. Ő valószínűleg úgy gondolkodik, hogy egy zsidó meg egy antiszemita, az annyi, mint politikailag korrekt tájékoztatás. Csodák csodájára az ezután fotelbe ültetett hóősz egykori miniszterelnök sem háborodik föl ezen az árukapcsoláson, pedig róla azt gondolnánk, hogy kényesebb az ízlése. Ő mindannyiszor kikel a közvéleményt gátlástalanul manipuláló média ellen, elítélően beszél a csatornáról csatornára vándorló magazinpolitizálás sekélyességéről. Hol máshol teszi ezt, általa percembereknek titulált, lenézett politikustársaihoz hasonlóan, mint a legkülönfélébb, mélyen megvetetett tévéműsorokban.

Nálunk, ahol annyian lógnak a nagyképernyős szeren, senkinek sem kell elmagyarázni, hogy a politikus (közéleti ember) miért pont olyan termék, mint a mosópor.

Tódor János

Medvebocsok műsora.Csonka-agyarország, Magyar Hírlap, 2007. május 11.