center


Hajónapló
SzakcikkekPublicisztikákArchívum


A hajónaplóban az általunk fontosnak tartott cikkekből, elemzésekből válogatunk.

2007
Kigyós Zsuzsa, www.prherald.hu, 2007. január 29.

A technológiai ipar környezettudatosabb lesz, nagyobb hangsúlyt kapnak a hordozható energiaforrások, és a Hi-tech a siker érdekében egyszerűsödik. A Deloitte technológia, média és telekommunikációs (TMT) csoportjának technológiai piacra vonatkozó előrejelzése szerint a 2007-es év a legkritikusabb problémák megoldásának éve lehet majd.

A Deloitte tanulmánya szerint a 2007-es év legfontosabb fejleménye várhatóan a környezetvédelem, technológiára gyakorolt hatása lesz, valamint, hogy ez a jelenség milyen módon befolyásolja egyes technológiák kialakítását, marketingjét és forgalmazását. A környezet hanyatló állapota továbbra is a társadalom és az üzleti szféra érdeklődésének előterében marad, ezért válik egyre lényegesebbé a környezettudatos, illetve a környezet védelmét támogató technológiák fejlesztése.

A Deloitte tanácsadói szerint a technológiai vállalatok úgy tudnak reagálni a jelenségre, hogy hatékonyabb eszközöket terveznek, bemutatják, hogy a technológia-alapú szolgáltatások hogyan tudnak kevésbé káros alternatívákat kínálni egyes tevékenységekhez (pl. üzleti utazás), vagy felelős energiafelhasználásukkal próbálják megkülönböztetni magukat a versenytársaiktól. Ugyanakkor várható, hogy más szektorokban (pl. építőipar) a környezetvédelmet támogató technológiai termékekből (pl. tervezési szoftverek) a technológiai cégek árbevétele növekedni fog.

Az elmúlt években a technológiai piac egyik legfontosabb jellemzője a digitális tárolók folyamatosan csökkenő ára volt. Bár ez a trend várhatóan 2007-ben is folytatódik, a fogyasztók és a vállalkozások kénytelenek lesznek szembesülni a digitális adattárolás egyes közvetlen és közvetett többletköltségeivel. A kiadásokat például az a jogszabályi előírás is növelheti, miszerint a vállalkozások visszamenőleg több évnyi és több petabájtnyi adatot kötelesek tárolni. A fogyasztók számára extra kiadást jelenthet például, a fájlmeghibásodás miatt helyreállíthatatlanná vált digitális fénykép vagy zenei gyűjteményekre fordított költségek is. A digitális tárolók valamennyi felhasználójának létfontosságú lenne, hogy rendszeresen készítsenek háttérmásolatokat, és esetleg biztosítást is kössenek adatvesztés esetére. Az ágazat egyik nagy lehetősége, ha képes kielégíteni az ilyen típusú szolgáltatások iránt fellépő egyre növekvő igényt.

A biztonság kérdése a társadalom másik állandó félelme. 2007-ben a digitalizált adatok növekvő mennyisége miatt, várhatóan megnövekszik a kereslet a biztonságos adattárolás új módszerei iránt. A biometrikus adatok – például az írisz, az ujjlenyomat és a tenyérgeometria – mind egyediek és ezért sokkal nehezebben hamisíthatóak, illetve korlátozottan másolhatók. A tanulmánya szerzői szerint a biometria alapú biztonság iránti igény jelentősen növekedhet 2007-ben. Az ágazat előtt álló legfontosabb kihívások közé tartozhat a globális biometriai szabvány elfogadása, a biztonsági rendszerek kialakítása, és a közvélemény tájékoztatása a biometria előnyeiről.

A fogyasztói igényeken alapuló technológiai szolgáltatások egyik legjobb példája a közösségi hálózat, ami 2006 egyik kiemelkedő sikerévé vált. Ez a szegmens több százmillió valós, és becsült dollár értéket hozott létre. A közösségi hálózatok gyors növekedése valószínűleg 2007-ben is folytatódni fog. A bővülés előtérbe helyezése ugyanakkor azt eredményezte, hogy egyes közösségi hálózatok figyelmen kívül hagyták a hatékonyság, a megbízhatóság és a jogszabályoknak való megfelelés követelményeit. 2007-ben a közösségi hálózatok nagy valószínűséggel a technológiai vállalatokhoz fognak fordulni, hogy azok segítsenek megoldani problémáikat, például a jogdíjköteles anyagok azonosítása és eltávolítása, a tartalmak fel- és letöltésének lehető leggyorsabbá tétele kérdéskörben. Ezeknek a problémáknak a leküzdése, kulcsfontosságú lehet a közösségi hálózatok elsősorban reklámokon keresztül megvalósuló árbevétel-termelő képességének kiaknázásához. A technológiai vállalatok is nagymértékben kivehetik részüket a közösségi hálózatok sikeréből.

A szakemberek szerint 2007-ben a technológiai vállalatok várhatóan megkezdik az ágazat egyik legkritikusabb, ugyanakkor legelterjedtebb problémájának – nevezetesen a hordozható energiaforrás – kérdéskörének a megoldását. A jelenlegi megoldásnak, az elemnek, vagy akkumulátornak számos hátránya van. Kezdve az új elemek évente több tíz millió dolláros költségétől, a több milliárd elhasznált elem biztonságos elhelyezéséig bezáróan. 2007-ben a technológiai szektor várhatóan új megközelítést alkalmaz, a figyelem az elem további fejlesztése helyett a környezeti energiát kiaknázó energiagyűjtő megoldások felé fordulhat. A testhő, a környezeti fények, rezgések és mozgás mind-mind kiaknázható a lemerülő elemek újrafeltöltése érdekében.

Végezetül, 2007-ben a technológia nem csak az elfáradt ember felpezsdítésében, hanem az emberi faj „továbbfejlesztésében” is érhet el sikereket. A mesterséges külső vázak (exoskeleton) emberfeletti járási és futási képességekkel ruházhatják fel az embert. A protetika területén elért fejlődésnek köszönhetően a sérült sportolóknak ma már olyan művégtagok állnak rendelkezésükre, amelyekkel kiállhatnak a világ legjobb, egészséges versenyzőivel, sőt akár le is győzhetik őket. A mesterséges vörösvértestek akár 200-szor annyi oxigént tudnak megkötni és kibocsátani, mint a valódiak, és így lehetővé teszik, hogy az ember percek helyett akár órákig is képes legyen a víz alatt maradni levegővétel nélkül. 2007 lehet az evolució evolúciójának első éve.

A technológiai szektorra vonatkozó jelentés főleg a legfontosabb trendeket tartalmazza, illetve kiemel egyes olyan témaköröket, amely nemcsak a technológiai cégeket, hanem az egyéni és üzleti felhasználókat is foglalkoztatja. Magyarországon is egyre fontosabb a környezetvédelem, a digitális adattárolás, a megbízható azonosítás, a biztonságtechnika, illetve a közösségi hálózatok kérdése. Ennek megfelelően – mint felhasználók –, mindenképpen érintettek vagyunk a technológiai szektor fejlődésében.

A tanulmány teljes szövege itt olvasható.Kigyós Zsuzsa

2007. Kigyós Zsuzsa, www.prherald.hu, 2007. január 29.