center


Hajónapló
SzakcikkekPublicisztikákArchívum


A hajónaplóban az általunk fontosnak tartott cikkekből, elemzésekből válogatunk.

A világ igazi vezetői
Projektmenedzserek. Hajnal Mónika, www.prherald.hu, 2007.május 20.

A Projekt Management Institute (PMI) atyja, Gregory Balestrero világméretű szervezetének tagjait májusban Budapestre invitálta. A háromnapos konferencia keretében, a hétszáz résztvevő hatvanöt gyakorlati fórumon vitatta meg a projektmenedzsment szakma eddigi eredményeit és jövőbeni terveit. Mindez a magyarországi szakmának is lökést adhat, és intenzívebb párbeszédet indíthat el.

A Projekt Management Institute nonprofit szervezet immár 38 éves múltra tekint vissza, 160 csatlakozó országgal. Kiemelkedő szerepet tölt be a projektmenedzsment tudás-, kultúra és az ehhez kapcsolódó kutatások vezetésében, valamint olyan szakmai standardok meghatározásában, melyek határkőnek számítanak a vállalati szférában. A legismertebbek ezek közül az ISO (International Organization for Standardization) és az ANSI (American National Standards Institute). A PMI budapesti konferenciájára főként az EMEA (Európa & Közel-Kelet & Afrika) régióból érkeztek, ahol 4,5 millió önálló, az üzleti szektor mindenféle területén tevékenykedő projektmenedzser tagja a szervezetnek. A nyitóbeszédet Gregory Balestrero, a PMI elnöke tartotta. Balestrero kiemelte az Európai Unió növekvő szerepét a projektmenedzsment szemléletű gondolkodásban. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a nagy infrastrukturális beruházások tökéletes kivitelezését a projektmenedzsment szaktudással felvértezett vezetők tudják a leghatékonyabban megvalósítani. Példaként említhetjük a világ eddigi legnagyobb volumenű projektjeit: a 2002-es Téli Olimpiai Játékokat Salt Lake City-ben, a Saudi Aramco Haradh kőolajipari projektet, és a NASA Autonomus Rotorcraft projektet is.

Balestrero a jövőbeni tervekről is beszélt. Az egyik óriási volumenű EMEA-projekt a Skanska svéd ingatlanfejlesztő vállalat által valósul meg. A terv olyan óriási híd felépítése, mely Dánia és Svédország szárazföldi összekötését oldja meg. Hasonló a Vinci & Hochtief olasz- és német konzorcium által elindított ’Highways of Growth’ elnevezésű projekt is, mely 2,7 milliárd euróból építi fel a Peloponnészoszi-félsziget északi és nyugati felét összekötő hatalmas kiterjedésű autópályáját és infrastrukturális parkját. Balestrero meghívott „sztárvendége”: az ’Év legjobb üzleti szónoka’ díjjal kitüntetett Richard Scase professzor volt. Scase a munkaerő-megújítás és vállalati átszervezés, valamint az internet-hatáskutatás kérdésköreinek nemzetközileg elismert szaktekintélye. Nagy Britanniában a humán-erőforrás menedzsment tíz legnagyobb hatású vezetője közé is beválasztott professzor két sikeres médiacég alapítója: egy dél-kelet angliai rádióállomás és az online alapú, vállalati menedzsment-fejlesztési program szolgáltatója.

Az életvidám professzor roppant lendületes, inspiráló, szórakoztató és felettébb őszinte előadást tartott legújabb könyve, a „Global Remix” kapcsán (magyarul a könyv eddig nem jelent meg). Előadását a globalizáció kihívásainak vizsgálatával kezdte. Elmélete szerint a változó, több rétű üzleti gyakorlatok, a partnerség erősítése, az utazás, újra-letelepedés és végül az időzónákból adódó időeltolódás leküzdése lesz a mostani tizenévesek új generációjának feladata. Jövőre vonatkozó előrejelzései szerint legkésőbb 2050-re a világ vezető gazdasági nagyhatalma egyértelműen Kína lesz, majd az Amerikai Egyesült Államok és India következik. E három ország szinte egyeduralmi pozícióba fog kerülni és sokkal utánuk lemaradva fog csak következni Japán, Brazília, Oroszország, az Egyesült Királyság, Németország, Franciaország és Olaszország. Scase veszélyekre és bizonytalansági tényezőkre is kitért. Behálózza mindennapjainkat a geopolitikai bizonytalanság, mint például a terrorizmus, a Közel-Kelet megoldatlan helyzete és az éghajlatváltozás. Globális összefogásra van szükség, hogy végre az alternatív energiaforrások használata kerüljön előtérbe.

Sürgősen felül kell vizsgálni a mostani, elavult vállalati szerkezeteket és strukturális átalakításon kell átesniük. Multikulturális menedzsmentre van szükség, mely áthidalhatóvá tehetné az erősen szabályozott hierarchikus szerkezeteket, és ezzel felborítja az úgynevezett „európai piramis” modellt. Kialakul a lapos vállalati struktúra, melynek élén a projektvezetők állnak és mellettük, velük közreműködve a projektmenedzserek dolgoznak. Ennek hatására megváltozik a vezetőtől elvárt normarendszer is. A nagyrabecsülés, az inspiráció és a bizalom lesz a megtanulandó és követendő. Ezt az elképzelést egyébként a svédek, az amerikaiak és a britek preferálják leginkább. Beszédének záró részében, a legnagyobb hangsúlyt a globalizáció és ’talent pool’ kapcsolatára helyezte. A ’talent pool’ azaz a tehetségmedence összezsugorodása figyelhető meg, melynek okai között a demográfiai változások („haldokló Európa”), nemi tényezők (a nők még mindig háttérben vannak a munkaerőpiacon), az oktatási rendszer hibái, a stressz, a bizonytalanság és a munkaerő mobilitása szerepelnek. Scase divatos terminológiát használva: az ’I-Pod Generáció’-t úgy jellemezte, hogy a szabad szellemiségű csoport rugalmas, vállalkozói környezetben motiválható egyénekből áll. Esetükben teljesítményalapú juttatás és kompenzációs csomag válthatja fel a fix bérezésű rendszert, mely sokkal inkább személyre szabott és az alkotó embert előtérbe helyező javadalmazási rendszert jelent. Ez a generáció ugyanakkor valószínűleg lazább erkölcsi értéket képvisel, ami a projektmenedzsment protokolláris és ügyviteli rendszerével ellentétbe kerülhet.

A konferencián Linda Vella, a PMP (Projekt Manager Professionals) oktatásért felelős vezetője is meghívott volt, aki többek között az oktatási- és karrierlehetőségekről beszélt. A projektmenedzsment témák nemcsak a szervezet által rendezett ’SeminarsWorld’ keretén belül hallgathatók, hanem lehetőség van a világ százhatvan oktatási intézményében is e-learning formájában elsajátítani. A magyar felsőoktatásban projektmenedzsment tartalmú oktatási anyagokat például a Budapesti Corvinus Egyetemen és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen találhatunk. Magyarországi viszonylatban a még gyerekcipőben járó projektmenedzsment szakma szervezete a Magyar Projektmenedzsment Szövetség és a Project Management Institute Budapest Magyar Tagozat, két egymással együttműködő civil szervezet. Utóbbi a PMI által nyújtott szakmai háttér teljes körű továbbadásával teremt lehetőséget arra, hogy egyre inkább terjedjen, és megfelelő színvonalra emelkedjen a hazai projektmenedzsment szakma.

Ehhez azonban jobb kommunikációra lenne szükség: a budapesti teltházas konferencián elenyésző számban voltak magyar résztvevők, a szakmai újságírókról már nem is beszélve.

Hajnal Mónika

A világ igazi vezetői. Projektmenedzserek. www.prherald.hu, 2007.május 20.