center


Hajónapló
SzakcikkekPublicisztikákArchívum


A hajónaplóban az általunk fontosnak tartott cikkekből, elemzésekből válogatunk.

Az Este
Veri az Orbán a feleségét. Föld S. Péter, www.prherald.hu, 2007. június 27.

Félve fogok a húrok pengetéséhez, bizonytalan gondolatok közepette dobolok a szövegszerkesztő billentyűzetén. Olyan terepre tévedtem, ahova nem szoktam, és ahová legjobb reményeim szerint máskor sem fogok. Most is csak a morális szükség visz rá, hogy olyan dolgokról írjak, amiről mi, akiknek volt gyerekszobájuk, nem szoktunk írni.

A Magyar Televízió „Az Este” című műsorának 2007. június 26-i (keddi) adásáról van szó. Pontosabban arról, ami ott elhangzott. A Fidesz elnöke volt a műsor vendége, s egy ideig a szokásos keretek között folyt a társalgás: az erős idegzetéről elhíresült Orbán Viktor dobolt a kezében fogott ceruzával (tollal?, a képernyőn ez nem látszott tisztán, bocs, ha tévednék), talán rajzolt is mindenféle köröket és négyzeteket. (Pszichiáterek a megmondhatói, hogy az erős idegzetű emberek beszélgetés közben miért rajzolnak félelmükben ijesztő ábrákat.)

Krizsó Szilvia műsorvezető a beszélgetés egy pontján arról kérdezte Orbánt, mi a véleménye a fideszes vezetők szájából újabban elhangzó kijelentésekről, miszerint „Gyurcsány Ferenc miniszterelnök ideggyenge”.

Orbán Viktor válaszul az erős idegzetű emberekre jellemző zavart mosolyt varázsolt az arcára, minden hisztériától mentesen széttárta a karjait, s azt felelte: nem érti, mit kell ezen annyit vitatkozni, hiszen egy adekvát, kézenfekvő dologról van szó. Krizsó műsorvezető becsületére legyen mondva, úgy tett, mint aki rosszul hall, ezért még egyszer rákérdezett, ám nagyjából ugyanaz a választ kapta: „mindenki tudja, hogy Gyurcsány ideggyenge”, nincs ezen mit vitatkozni.

Most fogok rátévedni a bevezetőben vázolt ingoványos talajra, amely nem csupán síkos és latyakos, ám emellett még gusztustalan, valamint undorító, azaz, egyáltalán nem kedvemre való. De hát a versenyző nem mindig választhatja meg a pályát és a körülményeket, előfordul, hogy szakadó esőben, az ellenfél szurkolóinak mocskolódásai közepette kell játszani.

Mindenki tudja, már csak azért is, mert köztudott és kézenfekvő, hogy Orbán Viktort a 2002-es, majd a 2006-os választási vereség után „hetekig kezelték pszichiáterek”.

Ez egy teljesen adekvát dolog, amit az is bizonyít, hogy nagyon sokan tudnak róla. Nem ízléses persze erről beszélni, mi sem tennénk, de hát nincs mit tenni, ha az ország egy részének ez a véleménye, akkor nem kerülhető meg a kérdés. Állítólag a nagyobb titkosság kedvéért külföldön kezelték Orbánt, hogy kik és mennyiért, arról persze nem tudni, de jó is így, az ember vélt, vagy valós betegsége magánügy, ha Orbán valóban ideggyenge lenne, akkor sem lenne közünk hozzá.

És az ember származásába sem illendő belemenni. Engem speciel egyáltalán nem érdekel, hogy Orbán Viktor valóban cigány származású-e, mint ahogyan az sokak számára nyilvánvaló és kézenfekvő. Számos vicc is terjed ezzel kapcsolatban, ezek azonban szerintem egyáltalán nem jó viccek, bár meg kell mondanom, hogy sokan vannak, akiknek tetszenek. Ami engem illet, én nem tudom megítélni, hogy Orbánban valóban cigány vér folyik-e, vagy valamilyen más, de ez nem is érdekel: ha valakit nem kedvelek, akkor nem az illető származása miatt érzek ellenszenvet iránta, nálam az ilyet saját jogon kell kiérdemelni. Úgyhogy Orbán politikai megítélése szempontjából teljességgel érdektelen, vajon cigány-e vagy sem a Fidesz elnöke, és ez akkor is így van, ha az országban sokan biztosak ebben, úgyhogy nem is érdemes vitatkozni rajta.

És itt van ugye a Horvátországban vásárolt sziget. Én nem láttam a szigetet, a tulajdoni lapja sem volt a kezemben, még egy másolatot sem kaptam róla, következésképp, ha azt állítanám, hogy Orbán Viktornak van egy szigete Horvátországban, azt nem is tudnám bizonyítani. Épp ezért ezt nem is állítom, csak jelzem, hogy az országban sokan úgy tudják, hogy Orbánnak van egy szigete Horvátországban, és olyanok is akadnak szép számmal, akik nem értik, miből futja az öt gyerek mellett még erre is a politikusi fizetésből.

Mint ahogyan arra sem mernék mérget venni, hogy „Orbán veri a feleségét”. Mások viszont biztosak ebben, jó helyről tudják, ide a rozsdás bökőt, mondják, ha nem így van. Nem mindig veri persze, és csak a szükséges mértékben - leginkább akkor, ha ideges, feszült, vagy éppen olyanja van. Például, amikor választást veszít, amire az elmúlt években nem egy alkalommal volt már példa. Ezt persze megint nem lehet bizonyítani, de nem is kell, elegendő arról beszélni, hogy vannak, akik ezt állítják, nem is kevesen.

A fent jelzett problémákat persze én egyáltalán nem állítom. Csupán jelzem, hogy széles körben terjednek bizonyos vélekedések, amelyek éppen ezért olyannyira kézenfekvők, mint egy pszichiátriai kezelés Ausztriában, egy sziget Horvátországban, egy sanda célzás az átlagostól némileg elütő bőrszínnel kapcsolatban, vagy egy jól irányzott, pedagógiai célzattal lezavart pofon a feleségnek.

Föld S. Péter

Az Este. Veri az Orbán a feleségét. www.prherald.hu, 2007. június 27.