center


Hajónapló
SzakcikkekPublicisztikákArchívum


A hajónaplóban az általunk fontosnak tartott cikkekből, elemzésekből válogatunk.

Az Y-generáció: agitpropot a felsőoktatásba!
Stemler Miklós, www.hirszerzo.hu, 2007. május 2.

A jelenlegi magyar politikai elit alkalmatlan arra, hogy bármiféle szellemi, morális tartást adjon és mutasson a fiataloknak. Mégis melyik parlamenti pártunk bizonyult következetesnek, szavahihetőnek a belátható múltban? Zűrzavar, káosz dúl a fiatalok fejében, nem tudják, mi merre mennyi, jelentette ki, az igazságtól amúgy nem messze járva Léderer András, az SZDSZ ifjúsági szervezetének elnöke. Léderernek azonnal javaslata is támadt ennek a tarthatatlan helyzetnek az orvoslására: mehessenek vissza a politikai pártok a felsőoktatásba. Akkor lenne csak igazán zűrzavar. Léderer javaslatának kétségtelenül vannak előnyei. A politikai pártok ma is ott vannak a felsőoktatásban, ahogy az élet minden más területén is, csak épp sumákolva. Olyan ez, mint a kampányfinanszírozás: mindenki tudja, hogy pártjaink legjobban hazudó, elnézést, blöffölő tagjaikat állítják a kamerák elé bejelenteni, hogy szigorúan tartották magukat a nevetséges kampánylimithez. Ehhez hasonlóan mindenki tudja, melyik független ifjúsági alapítvány épp melyik párt holdudvarába tartozik, avagy melyik nagy párt sajátította ki a hallgatói önkormányzatot.

Az illegalitásban működő pártok jó esetben csak a hallgatók voksaira, rosszabb esetben pedig a pénzükre hajtanak a hallgatói önkormányzatokon keresztül. Ebből a szempontból tökéletes az egyetértés: bár az igaz, hogy a HÖOK annak idején jobboldali teremtmény volt (a Fiatal Baloldal nem is habozott közölni ezt a múlt őszi hallgatói tüntetések idején, csekély öt évvel elkésve), az ifjú szocik is derekasan kivették részüket az egyetemi demokráciából. Nehezen lehetne véletlennek nevezni, hogy 2002-ben több pécsi hallgatói vezető az MSZP választási győzelme után kormányzati pozícióba katapultált, és mai napig keringenek – természetesen rosszindulatú – pletykák arról, hogyan kaptak hallgatók kollégiumi helyet a szocialista pártba történő belépésért cserébe.
 
Ebből a szempontból a pártok visszaengedése a felsőoktatásba jót tehetne, hiszen nem kellene a háttérben mesterkedni a pénzért és voksokért. Bár a többi parlamenti párt ifjúsági szervezeteinek véleményét még nem ismerjük, az Új Generáció váratlan támogatást kapott egy új, a nemzeti szürrealizmust máris magas fokon művelő párttól, a Gorka Sebestyénék által összekalapált Új Demokratikus Koalíciótól. Más kérdés, hogy jó eséllyel a fiatal liberálisok nem fogadták kitörő lelkesedéssel ezt a támogatást, hiszen az ÚDK-ban megtalálhatóak azok a Kossuth téren annak idején hosszasan lébecoló figurák is, akikkel szemben a liberális főváros liberális vezetése kevésbé szabadelvű módon lépett fel tavaly ősszel. Van egy olyan sejtésem, hogy az Ifjú Generáció pont az ő fajtájuktól óvná az érzékeny lelkű hallgatókat, és itt kezdődnek a problémák.
 
A jelenlegi magyar politikai elit alkalmatlan arra, hogy bármiféle szellemi, morális tartást adjon és mutasson a fiataloknak. Mégis melyik parlamenti pártunk bizonyult következetesnek, szavahihetőnek a belátható múltban? A választási programjaiból következetesen semmit meg nem valósító SZDSZ, amely bármikor szembemegy saját ideológiai alapjaival, ha a szükség épp úgy kívánja? Az őszödi beszéd után teljesen hiteltelen nagyobbik kormánypárt, amelynek elsődleges felelőssége van abban, hogy ilyen rossz formában van az ország? A néha rémisztő mértékű kormányzati bakizásokkal szemben az elmúlt egy évben semmiféle alternatívát nem kínáló Fidesz, amely, ha érdekei épp úgy diktálják, bármikor összekacsint a szélsőségekkel? A se hús, se hal MDF, amely jelenlegi viszonylagos népszerűségét a többi párt lúzerkedésének köszönheti? Ja igen, és itt van még a KDNP, ez a a mérhető támogatottsággal nem igazán rendelkező pártalakulat, amely még képviselői jó részét is a Fideszből importálta.
 
Az Új Generáció zsigeri aggodalma emellett nagyon is érthető. Első pillantásra az SZDSZ természetes bázisa lenne az egyetemi, főiskolai hallgatóság, a fiatal értelmiség, ez azonban a pártpreferenciákban egyáltalán nem mutatkozik meg. Ez minden bizonnyal nem választható el a múlt ciklusban liberális vezetés alatt működő oktatási tárca bénázásaitól: a kaotikus viszonyok között érettségiző fiatalok jelentős része valószínűleg kétszer is meggondolja, hogy erre a pártra adja a szavazatát, nem is beszélve a felsőoktatásban állandósult zűrzavarról.
 
A problémák azonban mélyebben húzódnak. Az SZDSZ számára szomorú, de igaz: a mai fiatalok körében a liberalizmus nem igazán trendi, még akkor sem, ha jó részük alkalmanként, vagy akár gyakrabban elszív egy-egy füves cigit. Ettől még esze ágában sincs az SZDSZ-re szavazni. A liberálisok számára létkérdés lehet 2010-ben a nagy számú egyetemi, főiskolai hallgatóság megnyerése. Ehhez azonban nem a pártoknak kell visszatérni a felsőoktatásba, hanem az SZDSZ-nek épkézláb, vállalható párttá válnia. Ez persze nehezebb lesz.

Stemler Miklós

Az Y-generáció: agitpropot a felsőoktatásba! www.hirszerzo.hu, 2007. május 2.