center


Hajónapló
SzakcikkekPublicisztikákArchívum


A hajónaplóban az általunk fontosnak tartott cikkekből, elemzésekből válogatunk.

Békelánc
Pszichológust a Dobálóknak! Föld S. Péter,  www.prherald.hu, , 2007. május.12.

Azt nyilatkozta a minap egy jó nevű pszichológus, hogy a „Békelánc tüntetést” megzavaró tojásdobálókat nem a gyűlölet, hanem a feltűnés vágya vezette. Merthogy, így a szakember, ahhoz, hogy az ember bekerüljön a tévébe, már nem elég nyilatkozni és öklöt rázni, ennél ma már többre van szükség, valamire, amire odafigyelnek az emberek. Marad hát a tojásdobálás, mondja a pszichológus, s hogy valóban nem a gyűlölet, hanem a szereplési vágy vezeti a dobálókat, azt azzal támasztotta alá, hogy hirtelen felindulásból az ember nem tart magánál tojást, különösen az utcára nem visz magával ilyesmit - aki tehát tojással indul egy tüntetésre, az feltehetőleg készül valamire.

Tisztelem a pszichológusokat, a lányom is pszichológusnak tanul, egyszer pedig egy már végzett, javában praktizáló pszichológussal is volt szerencsém beszélgetni. (Sok problémája volt, jól kisírta magát a vállamon, szerencsére végül sikerült megnyugtatnom).

Mindezt csak azért bocsátottam előre, hogy semmi bajom a szakmával, művelőivel még kevésbé, ám amatőr lélekbúvárként azért valamelyest vitatkoznék a szaktekintéllyel. Lehet persze valami ebben a feltűnési ügyben, de azért nagy összegben nem fogadnék arra, hogy ez áll a dolgok hátterében. Az embernek ugyanis manapság számos lehetősége van arra, hogy a tévében szerepeljen. Nem feltétlenül a túszejtésre és robbanószerek gyártására gondolok, ennél békésebb lehetőségek is kínálkoznak feltűnési viszketegségben szenvedő embertársaink számára. Ha valaki például, már nagyon nem fér a bőrébe, annak jó szívvel tudnám ajánlani a „Mónika show”-t. A nem Magyarországon élő, s így a magyarországi televíziózás gyöngyszemeitől megfosztottan egzisztáló amerikai olvasó számára jegyezném meg: a Mónika show minden hétköznap délután látható az egyik kereskedelmi csatornán, a műsor számára nagy stáb toborozza a társadalom elesettjeit – azokat a szerencsétleneket, akik szánalmasan alacsony, gázsinak legföljebb viccből nevezhető fizetség fejében néhány perc erejéig hülyét csinálnak magukból. Még fizetett közönség is van a Mónika show-ban, akik a tapsgép jelzésére bárminek képesek látványosan örülni. Az a legjobb az egészben, amikor a műsorvezető, a Mónika névre hallgató női illető, így konferálja fel következő áldozatát: és most itt van Bandi, aki lerúgta a felesége fejét! „Tapsoljuk meg Bandit!” És akkor bejön Bandi, aki a körülményekhez képest visszafogott fiatalembernek látszik, nem néznénk ki belőle, hogy nemrégiben lerúgta a felesége fejét.

Szóval, van ezernyi más módja a népszerűségnek, Andy Warhol mondta valahol, hogy ötpercnyi időre bárkiből lehet sztárt csinálni. Én ezzel is egyetértek, bár azzal továbbra sem, hogy a dobálók, kereplővel zajongók, és artikulátlanul fütyörészők normális emberek lennének, s mindössze annyi a baj velük, hogy kimaradt az életükből a közszereplés, és most ezt próbálják ilyen suta módon pótolni.

Szerintem már Boross Péter is tévedett annak idején, amikor a rendszerváltozást követően feltűntek az első árpádsávos zászlók Budapesten. Boross úr akkoriban éppen belügyminiszter volt, amikor az október 23-i ünnepségen fekete bomber-dzsekit és Martens bakancsot viselő kopasz fiatalemberek egy csoportja, kezükben árpádsávos lobogókkal, kifütyülte a Magyar Köztársaság elnökét, Göncz Árpádot.

Boross úr akkor – botcsinálta pszichológusként – azt találta nyilatkozni, hogy nem kell ezeket a fiúkat komolyan venni, csak azért vettek föl ilyen divatos zekéket (sic!), mert így akarnak imponálni a lányoknak.

A divatos zekék kifejezés történelmileg csak néhány évvel előzte meg Dávid Ibolyának, az Orbán kormány igazságügyi miniszterének később elhíresült mondását, miszerint ő nem ért a focihoz. Ma már persze mindketten másként vélekednek az árpádsávos zászlókról és a meccseken időnként hallható gyalázatos rigmusokról. Nekem, nem dicsekvésként, csupán tényként említem, már akkor is ugyanaz volt a véleményem, mint most: alávaló gazemberség mások emlékezését megzavarni, emberi méltóságukba belegázolni.

Visszatérve a tojásokhoz, ha igaza lenne a pszichológus hölgynek, akkor a tojásdobálók igen képzett, vagy nagyon tehetséges színészek lehettek. Ezt onnan gondolom, mert többek egybehangzó állítása szerint megdöbbentő átéléssel, igazán élethűen alakították a gyűlölködő, fasiszta csőcselék szerepét. Ráadásul állítólag nem csak tojásokkal dobáltak, hanem kövekkel is. Ezt ugyan saját szememmel nem láttam, aminek azért is örülök, mert ha mellettem nem csak tojások, hanem kövek is landolnak a földön, akkor minden bizonnyal féltem volna. Félni pedig nem szeretek, még akkor sem, ha egy magyar közmondás szerint jobb félni, mint megijedni.

És az is lehet, hogy a Tomcat néven hírhedtté vált Polgár Tamás nevű rendbontó is csupán feltűnési viszketegségből rendezett be ismerősének csepeli lakásban egy kisebb bombaüzemet. Tomcat nyilván nem akart semmi rosszat, mégis lebukott, mert egy ismerősének azt mondta a telefonba: „Mindent megcsináltunk, ma robbantunk.”

Valószínűleg csak azért fogalmazott ilyen érdekesen, mert még mindig keveset szerepel a tévében, az újságok bűnügyi rovatai pedig kifejezetten hanyagolják. Sajnos az ominózus beszélgetésnek egy ismeretlen ember is fültanúja volt, aki, ahelyett, hogy egyetértett volna a tervezett robbantással, megfigyelte, melyik lakásba megy be Tomcat, majd felhívta a rendőrséget.

A derék zsaruk a lakásban egy kisebb lakótömb felrobbantására alkalmas mennyiségű vegyszert találtak, köztük kálium nitrátot, amelyről kihallgatása során azt mondta a „Tomcat” néven elhíresült P. Tamás, hogy műtrágyát szerettek volna belőle előállítani.

Ami azért eléggé aggályos. És nem csak azért, merthogy a csepeli lakótelepi lakásokban nincs túlságosan nagy igény a műtrágyára. Hanem azért is, merthogy egy igazi forradalmár nem tagadja meg eszméit: mivé lett volna a világ, ha Petőfi Sándor annak idején nem „Akasszátok fel a királyokat!", hanem „Akasszátok fel a kabátokat!" című versével keresi fel a korabeli redakciót!

Tomcat ezzel a műtrágyaszagú történettel önmaga paródiáját állította elő, ha nem lenne az egész nagyon szomorú, akár még nevethetnénk is rajta. Ez a műtrágya sztori ugyanis az embert kísértetiesen emlékezteti arra a viccre, amelynek hőse Iván, az egykori Szovjetunió polgára. A humoros történet szerint Iván és felesége gyermeket várnak, ám a Szovjetunió, hiába jóval élenjáróbb, mint a szakadék szélén tántorgó hanyatló kapitalizmus, nem arról nevezetes, hogy bármit, például babakocsit vásárolhassanak a polgárai. De sebaj, mondja várandós nejének Iván, úgyis a babakocsi gyárban dolgozom, majd egyenként kilopom a szükséges alkatrészeket, otthon összeszerelem, és minden rendben lesz.

Így is tett Iván, aki végül abba őrült bele, hogy bárhogyan is próbálta a gyárból elemelt részeket összeszerelni, azokból soha nem babakocsi, hanem mindig tank lett.

Föld S. Péter

Békelánc. Pszichológust a Dobálóknak! www.prherald.hu, 2007. május.12.