center


Hajónapló
SzakcikkekPublicisztikákArchívum


A hajónaplóban az általunk fontosnak tartott cikkekből, elemzésekből válogatunk.

Egyelőre nem kellene jégre tenni Gyurcsányt
avagy se vele, se nélküle. Stemler Miklós, www.hirszerzo.hu, 2007. május 31.

Nagyon nem tűnik úgy, mintha a pánikba esett szocik közül bárkinek bármi épkézláb ötlete lenne az ország irányításával kapcsolatban. Az előrehozott választások eredménye megjósolható lenne: egy olyan párt alkothatna kormányt, amely a személyiségfejlődés fázisában megragadt a tagadásnál. Valamivel több mint egy évvel ezelőtt a fél ország beállítottsága alapján Orbán Viktorért szurkolt, avagy dörzsölte a tenyerét, miközben a régi-új kormányoldal Őszödön az elhíresült beszéd szellemében törte a fejét a reformokon. A baloldali médiamunkások fogadásokat kötöttek Orbán sorsára, a jobboldaliak telesírták éjszakánként párnájukat. Aztán persze nem lett Orbánból semmi, pontosabban maradt minden a régiben: ex-miniszterelnök, lassan örökös pártelnök.
 
Egy évvel később az ország másik fele a politikailag egyre rosszabb bőrben lévő Gyurcsány Ferenc sorsát találgatja, aki hasonló helyzetben van látszólag, mint egy évvel ezelőtt tönkrevert riválisa, pedig még csak választásokat sem vesztett, hacsak a szocialisták körül sokasodó jövendőmondók fejében nem. Ma már nem tudni, mi lett volna az országgal, ha tavaly egy meglepetésszerű fordulattal Orbán megbukik (valószínűleg semmi) – azt azonban sejteni lehet, mi lenne, ha Gyurcsány a többek között általa kicsinált Medgyessy Péter sorsára jutna: semmi jó.
 
No nem azért, mert miniszterelnökünk olyan államférfiú lenne, akiből száz éve egy ha születik, még ha gyengébb pillanataiban Gyurcsány előszeretettel is hasonlítja magát Columbushoz. Nem is azért, mintha Gyurcsány Ferenc pótolhatatlan lenne, bár sokan máig így gondolják, ami nem meglepő, tekintve társai és ellenfelei produkcióját. Csupán jelenleg nem engedhetjük meg magunknak egy kormányválság, ne adj’ Isten, előrehozott választás luxusát.
 
Ami azt illeti, 2004-ben sem engedhettük meg igazán, amikor a párt felső vezetése az SZDSZ lelkes közreműködésével elengedte a látványosan alkalmatlan Medgyessy Péter kezét. Az MSZP ezzel aztán jól járt, igaz, ezt nem maguknak köszönhették: a vezetés szándékait keresztülhúzta egy, a közvélemény számára szinte a semmiből előtűnő, lenómenklatúrázott milliomos, aki először miniszterelnök, majd egy éven belül a párt ura lett. Az Orbán-féle ellenzék nemlétező realitásérzékére amúgy igencsak jellemző volt a Gyurcsány kinevezése felett érzett öröm, akit könnyű falatnak gondoltak, majd aki megette vacsorára a választási tévévitában a jobboldal győzhetetlen Viktorát.
 
Az MSZP jól járt a puccsal, az ország azonban nem feltétlenül. Bár Medgyessy országlása után (aki látványosan nem tudott mit kezdeni magával és az országgal az osztogatás vége után) üdítő volt látni, hogy egy olyan miniszterelnökünk van, aki legalább gondol valamit Magyarországról és a baloldal jövőjéről, a 2006-os gazdasági adatok sokat elvettek Gyurcsány szűzies bájából.
 
Ennél rosszabbul valószínűleg sem Medgyessy Péter, sem az elképesztően ostoba demagógiával választást nyerni akaró Orbán sem gazdálkodott volna. A korszerű Magyarország víziójából és a baloldal tavaly tavasszal frissen megtalált büszkeségéből úgy tűnik, mára ennyi maradt: kétségbeesett korrekciója az elmúlt választási ciklusnak, amelyből másfél évért már Gyurcsány felelt, kapkodva, sokszor egyenesen rosszul végrehajtott, amúgy mellékesen égetően fontos reformintézkedések, no meg a miniszterelnök egyre látványosabban ingó széke.
 
Az MSZP-ben egyre erőteljesebben dúló belharcot túlzott egyszerűsítés lenne jók és rosszak háborújára lefordítani. Az addig arrafelé ismeretlen tempóban és agresszivitással nyomuló Gyurcsány sokak lábára lépett, ráadásul Orbán-verő imázsa is megkopott, és helyére egy kapkodó, sokszor kifejezetten furán működő politikus képe lépett. Nem kell ahhoz sötétben bujkáló ellenreformernek lennie valakinek, hogy szabadulni akarjon tőle. A kérdés már csak az, hogy mi lenne abban az esetben, ha ez megtörténne (ehhez persze a gyárilag naiv Medgyessynél némileg fajsúlyosabb Gyurcsánynak is lesz pár szava).
 
Nagyon nem tűnik úgy, mintha a némileg pánikba esett szocik közül bárkinek bármi épkézláb ötlete lenne az ország irányításával kapcsolatban. Könnyen lehet persze, hogy meg is kímélhetik magukat ettől a szellemi tehertől, hiszen a legalább ennyire parázó SZDSZ nem feltétlenül vállalna szerepet egy mondjuk Szekeres Imre vezette kormányban, helyette inkább a halálugrást választaná, hátha puhára esik. Az esetleges előrehozott választások eredménye aztán megjósolható lenne, és egy olyan párt alkothatna kormányt, amely a személyiségfejlődés fázisában megragadt a tagadásnál.
 
Nem mintha a Fidesz eleve alkalmatlan lenne a kormányzásra, 1998 és 2002 között ment nekik olyan jól, mint mondjuk Medgyessyéknek, ám az öntömjénző Fidesz-kongresszus alapján nem árt még nekik egy-két év, mire az is kiderül, hogy tudnának-e újra kezdeni valamit az országgal, ami most sokkal rosszabbul érzi magát, mint 1998-ban. Egyelőre tehát csak reménykedhetünk, hogy az MSZP erős embereinek van annyi esze, hogy nem teszik jégre idő előtt Gyurcsány Ferencet, neki ugyanis legalább van valami koncepciója, még ha savanyú és sárga is. A dolgok jelenlegi folyása alapján a kormányzati jósda nélkül is megjósolható 2010-es kormányzati vereség után pedig a mostani miniszterelnök még mindig írhat kurva jó könyveket a magyar baloldalról.

Stemler Miklós

Egyelőre nem kellene jégre tenni Gyurcsányt avagy se vele, se nélküle., www.hirszerzo.hu, 2007. május 31.