center


Hajónapló
SzakcikkekPublicisztikákArchívum


A hajónaplóban az általunk fontosnak tartott cikkekből, elemzésekből válogatunk.

Helyi hajléktalanok előnyben
Balogh P. Ferenc, K.-ban, a vidéki kisvárosban... és más történetek, Magellán PR, 2006.

K.-ban, a vidéki kisvárosban megteremtődik a rend.

A rend, mely köztudomásúan mindennek a lelke, lelke tehát példának okáért a hajléktalanok ügyének is. A hajléktalanokénak, akik eleddig minden különösebb szervezettség nélkül hevertek el K.-ban, a vidéki kisvárosban, álomra hajtották fejüket színházparkban éppúgy, mint vasútállomáson, élelmiszerboltok duplaszárnyú üvegajtói előtt, lakótelepi házak pincelejáratánál vagy pénzintézetek némiképp védett hátsó kapuinál, bárhol, ahol át lehet vészelni az éjszakákat K.-ban, a vidéki kisvárosban.

K.-ban, a vidéki kisvárosban az éjszakákat parkokban is át lehet vészelni, ha azok az éjszakák késő tavaszi, nyári, avagy enyhe őszi éjszakák, és mert parkokból szép számmal akad K.-ban, a vidéki kisvárosban, hajléktalanok is gyakorta láthatók bennük.
A hajléktalanok leginkább a közparkok padjain láthatók K.-ban, a vidéki kisvárosban, mely padokból szürkületi órán hálószobát formálnak a hajléktalanok, meghatározhatatlan színű és állagú pokrócokkal, kartonpapírokkal és nejlonszatyrokkal téve otthonossá a padlakást.

S bár K.-ban, a vidéki kisvárosban a statisztikai elemzések számsorait még sohasem sikerült egyformán értelmeznie a helybéli politika napszámosainak, abban mindegyikük egyetértett: K.-ban, a vidéki kisvárosban a padokon, a bejáratok előtt, s a nyitva felejtett lépcsőházak zugaiban egyre több hajléktalan húzza meg magát.

Kérdés tehát, figyelmen kívül hagyhatja-e ezt a tényt a politika K.-ban, a vidéki kisvárosban, ahol felelős várospolitikai szív a városlakókért dobog, repesve lesi minden kívánságát, a mindennapok kegyetlen harcait őérte vívja meg, s őérte száll szembe, ha kell, akár a kormánnyal is, csakhogy a városlakó sorsa jobbra fordulhasson.

Könnyen belátható tehát, felelős városvezetés nem nézheti tétlenül, amint a polgár reggelente munkába indulván K.-ban, a vidéki kisvárosban parkok padjain pihenő hajléktalanok között lépdel tova, ki tudja, miféle hatásai lehetnek az efféle látványnak. A városvezetés tehát kiutat keres, s miután nem írhatja elő a városlakóknak K.-ban, a vidéki kisvárosban, hogy mely parkokat és utcákat kerülje el, ha jót akar, a hajléktalanokra koncentrál erőst.

K.-ban, a vidéki kisvárosban vannak döntések, melyek nem kívánnak hosszan tartó városvezetői koncentrációt, nem igényelnek vég nélküli egyeztetéseket, többfordulós vitákat, némely döntések egyik pillanatról a másikra megszülethetnek K.-ban, a vidéki kisvárosban. A padokon heverő hajléktalanokról efféle metódus alapján határoztak, dossziéjukat a gyors döntések polcára téve K.-ban, a vidéki kisvárosban.

S hogy az istenadta nép kellő súllyal érzékelhesse, a rend megteremtése biztos léptekkel halad K.-ban a vidéki kisvárosban, a döntést sajtótájékoztatón hozták az ő tudomására, mely sajtótájékoztató alkalmat ad arra is, hogy a hajléktalanok témáját, mint apropót használva fel, a fejlődés nagyszerű ívét láttassák K.-ban, a vidéki kisvárosban.

A döntés tehát.

Eszerint K.-ban, a vidéki kisvárosban ezentúl kizárólag helyi hajléktalanok heverhetnek a padokon, más hajléktalanok nem nagyon maradhatnak a városban, s e verdiktet az önkormányzat ellenőrizni is fogja majd szigorúan, mert az nem lehet, hogy a helyi hajléktalanok bármiben hátrányt szenvedjenek. Hogy ezt miképpen gondolja ellenőrizni a hivatal, arról nem hangzottak el részletes instrukciók, de ha egy országról ki lehetett jelenteni, hogy az az országlakóké, miért ne lehetne ugyanezt a helyi hajléktalanok érdekében is megtenni?

Végül is praktikus elképzelés, a hivatal nyugodtan megkérheti néhány ráérő alkalmazottját, beszélgessen már el reggelente a hajléktalanokkal K.-ban, a vidéki kisvárosban, mi több, köthet egy szerződést a rendőrökkel is, mégiscsak hivatalosabb így az egész eljárás, és miért ne kezdeményezhetnének közösen lélekemelő csevelyt a hajléktalanokkal. Miután az ellenőrző brigád illendően köszöntötte a páceinseket, esetleg megkérdezte, hogy aludtak, és hogy szolgál az egészségük mostanság, rátérnének a lényegre.
– Aztán, khm, mondja csak – fűzné a szavakat egymás után ügyesen a hivatal embere –, magának hol nincsen lakása?
– Hát kérem, nekem a fővárosban nincsen – felelné a némiképp megszeppent hajléktalan, mire felvonná szemöldökét a kérdező: micsoda skandallum, egy nem helyi hajléktalan fennakadt a rostán!

Persze, ha a hajléktalan azt válaszolná, hogy neki K.-ban, a vidéki kisvárosban nincsen lakása, bizony megsajnálná őt a hivatal embere, lábvégnél pokrócot igazítana, s meleg szavakkal biztatná a hajlékkal K.-ban, a vidéki kisvárosban nem rendelkezőt, valahogy majd csak lesz, mert olyan még nem volt, hogy valahogy ne lett volna.
A máshonnan jött, pimasz hajléktalanokra viszont, akik alighanem előre megfontolt szándékkal lepték el az utcákat K.-ban, a vidéki kisvárosban, kitoloncolás várna, feltennék őket egy vonatra, menjenek csak haza, szíveskedjenek a saját városukban múlatni az időt óraszám.

Esetleg a könnyebb eligazodás végett – mert azt azért nem kívánhatjuk, hogy napról napra újrakezdjék a párbeszédet a hajléktalanokkal K.-ban, a vidéki kisvárosban – csinos kis kártyát nyomtathatna a hivatal, ízléses csiptetővel, rajta lenne a város címere, az alapítás éve, a városháza fotója dombornyomással, kampányidőszakban a polgármester fényképével, nyilvántartási számmal is akár, de legfőképpen két szép nagy „H” betű lenne rajta, így a másnapi vizitkor az ellenőrök rögvest láthatnák, vajon Helyi Hajléktalan fekszik-e előttük.

S miután így megteremtődött a rend K.-ban, a vidéki kisvárosban, már semmi akadálya nem lenne annak, hogy a hivatalban újabb ügyeket vegyenek elő, újabb dossziékat nyissanak, mert az a méltánytalanság megengedhetetlen lenne, hogy csak a hajléktalanok ügye rendeződjön gyorsan és hatékonyan K.-ban, a vidéki kisvárosban.

Balogh P. Ferenc

Helyi hajléktalanok előnyben. K.-ban, a vidéki kisvárosban... és más történetek, Magellán PR, 2006.

Az írás a szerző K.-ban, a vidéki kisvárosban című publicisztikai kötetében olvasható.