center


Hajónapló
SzakcikkekPublicisztikákArchívum


A hajónaplóban az általunk fontosnak tartott cikkekből, elemzésekből válogatunk.

Kossuth-díjat Kelemen Annának!
Michnai Attila, Heti Válasz, 2008. március 16.

Méghozzá azért, mert a jelek szerint pontosan megfelel a díj 1963-óta érvényben levő kiírásának, miszerint kiemelkedő teljesítményt nyújtott a kulturális és művészeti alkotó tevékenység területén, amint az a díjazottak személyére javaslatot tenni jogosult kulturális kormányzat legutóbbi gyakorlatából is világosan kitetszik.

Annácska tökéletesen kielégíti korunk első számú elvárását, ugyanis híres, méghozzá annyira, hogy akár a mostani miniszterelnök is megirigyelhetné teljesítményét. Ráadásul hírnevét kizárólag és csakis saját teljesítményével, képességeinek, hozott adottságainak maximális kihasználásával szerezte, mint megannyi más, ám a nagyközönség által különben sokkal kevésbé ismert korábbi kitüntetett.

Mielőtt még bárki is holmi örök érvényű erkölcsi, művészeti értékekre próbálna hivatkozni, figyelmezzünk a már a régi rómaiak által megfogalmazott bölcseletre, miszerint de gustibus non est disputandum. Szabad fordításban: ízlések és pofonok különbözők, ezért aztán az amúgy sok bajjal küszködő kormányunk idén keményen a sarkára állt, hogy a leghatározottabban kikérjen magának bármiféle, ízlésterrorral próbálkozó törekvést.

Különben is, amint az a legutóbbi esetből is kiderül, a kormányfő védő hadmozdulatokkal már saját maga ment elébe az általános társadalmi-erkölcsi romlásnak, amikor is a köz zsebéből milliókat lopkodó, adócsaló S.J. másodrendű vádlottat egyetlen határozott mozdulattal kihúzta a kitüntetendők listájáról. Pedig nevezett börtönbüntetése a tíz éve húzódó ügyben még nem is jogerős, és ugye ott vagyon a kormányzati erők által mostanában annyiszor idézett ártatlanság vélelme.

Annácska pedig e legújabb, láthatóan már a korábban volt jelölési processzus után felállított erkölcsi mércének is tökéletesen megfelel. Ő ugyanis nagy valószínűséggel nem törzsvendég a Mozsár utcai Háromfenyő vendéglőben, ahol így nem is kaphatott az első rendű vádlott B. Béla tulajdonostól egy olyan ragyogó együttműködési ajánlatot, amelyet utóbb a bíróság nem jogerősen sokmilliós adócsalásnak minősített. S.J. színigazgató ugyanis az ő Mozsár utcai adóparadicsomán, azaz az idézett vendéglős egyéni vállalkozón keresztül számlázta a 10 százalékos jutalék ellenében adómentesnek gondolt jövedelmeit, hogy azután a vizsgálat hírére önként és dalolva, holmi „pardon" mormolása közben becsengessen az államkasszába hirtelen vagy 20 milliót.

Amiről utóbb viszont az derült ki, hogy nem elég. Mert ugyanis S. J-nek és pártfogóinak éppen az a legnagyobb hibája, hogy - ellentétben az általunk felterjesztett Kelemen Annácskával - sohasem nem tudják, tudták, mennyi az elég. Nekik, partnereiknek, és persze az országnak.

Michnai Attila

Kossuth-díjat Kelemen Annának! Heti Válasz, 2008. március 16.