center


Hajónapló
SzakcikkekPublicisztikákArchívum


A hajónaplóban az általunk fontosnak tartott cikkekből, elemzésekből válogatunk.

Navracics, az intimtornász
Tévézni emberi dolog. Föld S Péter, www.prherald.hu, 2007. május 9.

A TV 2 reggeli műsorában, a Mokkában az a jó, hogy gyakran látjuk benne Navracsics Tibort, a Fidesz frakcióvezetőjét. Majdnem olyan gyakori vendég ő, mint Bódi Guszti és családja, vagy például az egykor szebb napokat látott lantművész, Benkő Dániel. Bódi Gusztit, Margót, és Csabi nevű fiukat még értjük valahogy, velük ugyanis mindig történik valami. Hol a menyükkel gyűlik meg a bajuk, hol Csabi talált magának új, még szűz szerelmet, de van, amikor a nótás kedvű família tagjai még ennél is fajsúlyosabb problémákkal szembesülnek: kiderül például, hogy plagizálják őket, vagy hogy a családfőt vasárnap délután boldog böfizések közepette elnyomta az álom a tévé előtt. Benkő Dániellel ennél csak egy fokkal szoktak értelmesebb dolgok történni, s bár újabban tartózkodik attól, hogy egy szál nemi jellegben pengessen, korábbi önmagához képest, amikor még nemzetközi hírű művész volt, még mindig jelentős mértékben alulteljesít.

Az a kérdés, hogy kit miért hívnak be a Mokkába, normális körülmények között nem lehetne kérdés: azt, aki valamiért fontos, érdekes, vagy valami miatt reflektorfénybe került. De most és itt nincsenek normális körülmények, maga a média sem normális, felfordult a világ - és ettől időnként felfordul a néző gyomra is. Azt, hogy a sztároknak kinevezett valakik miért kerülnek a szükségesnél gyakrabban képernyőre, nyilván szerződések szabályozzák - az illetők fizetnek a tévének, vagy „lebarterezik” a szívességet, hogy megjelenést biztosítanak a számukra.

Navracsics Tibor azonban nem Dundika, vagy Annácska, még Anettka Rezsőjének sem mondanánk, hanem egy komoly párt komoly beosztásban lévő embere. Ne szépítsük a valóságot: Navracsics úr frakcióvezető a Fidesznél, mely utóbbi képződmény, minden ezzel ellenkezőnek látszó megnyilvánulása ellenére egy parlamenti párt.

Kereskedelmi televízióról lévén szó, arra gondolni sem merünk, hogy a Mokka szerkesztője – az impresszumból tudni, hogy van ilyen poszt a reggeli műsornál – netán jobban kedvelné Navracsicsot és pártját, mint a többi frakcióvezetőt. (Akiket egyébként Navracsics úrnál nagyságrendekkel ritkábban, vagy szinte soha nem láthatunk a Mokkában). Az sem valószínű, hogy Fidesz fizetne a TV2-nek Navracsics úr gyakori szerepeltetéséért, ez ugyanis nem nagyon férne össze egy parlamenti párt működési elveivel. (Igaz, a kordonbontás, és októberben a tömegek hergelése sem volt túlzottan parlamentáris megmozdulás…).

Navracsics úrral egyébként nincs semmi baj, meglehetősen joviális küllemű, szimpatikus megjelenésű ember. Megvan az az előnye, hogy amit mond, az nem hasonlít Orbán Viktor mondandójára, ám mindezt úgy tudja előadni, hogy közben alig tér el a véleménye a főnökétől.
Mondjuk, ha ő is énekelne, mint Bódi Guszti és Margó, vagy legalább lenne egy Csabi névre hallgató fia, akivel mindig történik valami, akkor valamivel egyértelműbb lenne a szerepe. Így azonban, hogy se tüzet nem nyel, sem más produkciót nem tud felmutatni, nem könnyű Navracsicsnak lenni a Mokkában. Nem mintha barátságtalanok lennének vele az őt kérdező riporterek, éppen ellenkezőleg: a gyakori találkozások miatt már félszavakból is értik egymást.

De éppen ez az, amiért egy értelmes ember - Navracsics pedig az – mielőtt lemegy kutyába, elpirul. Ha alákérdeznek, hogy Brüsszelben tényleg senki nem hallott arról, amit Orbán terjeszt, miszerint odakint a hazugság szinonimája és mértékegysége az, hogy Gyurcsány, akkor a válaszolás Navracsics úr szellemi képességeinek legföljebb ha tíz százalékát veszi igénybe: de igen, mondja, minden belga hallott erről, már az új, készülő flamand szótár kéziratában is benne van, hogy „gyurcsányolni”, azt jelenti: hazudni.

Ha meg – mondjuk –, azt kérdezik alá Navracsics úrnak, hogy „véleménye szerint melyik a jobb ember: a Feri, vagy a Viktor?”, Tibor látszólag zavarba jön – merthogy érzi ám ő, mennyire ciki ez az egész – és szemérmesen, de azért jól hallhatóan annyit mond: hát az Orbán pártelnök úr.

És hetente hallhatjuk tőle azt is, hogy a Fidesz az emberek érdekeit szolgálja, míg a másik oldal megnyomorítja őket, a Fidesz ad a polgároknak, a komcsik elvesznek tőlük, Orbán becsületes, Gyurcsány lopós, a Fidesz a szegények (valamint a középosztály és a gazdagok) pártján áll, míg a szocialisták csak a gazdagokat támogatják. (De őket is úgy, hogy közben tőlük is ellopnak mindent).

Ez hát a Mokka reggel nyolc óra előtt. Utána még ennél is felemelőbb világ jön, száműzik a politikát, ekkorra már csak Anettkát, és Tüncit kapjuk orrba-szájba, a végén majdnem mindig az intimtorna jótékony hatásáról hallunk, vagy a csillagok állásáról.

Esetleg fordítva, de akkor ez már teljesen mindegy.

Föld S Péter
Navracics, az intimtornász. Tévézni emberi dolog, www.prherald.hu, 2007. május 9.