center


Hajónapló
SzakcikkekPublicisztikákArchívum


A hajónaplóban az általunk fontosnak tartott cikkekből, elemzésekből válogatunk.

Nincsen Rúzsa tövis nélkül
Makkai Béla, Heti Válasz, 2007. szeptember 11.

Korda Györgyöt a minap együtt láthattuk Rúzsa Magdival egy bulvárújság címlapján. Az interjút adó dalnokot bizonyára nem a zenepedagógusi virtus ragadta el, inkább úgy tűnt, mintha nehezen tudná kordában tartani érzéseit, és – tévéműsorát idézve – "csinálja a fesztivált". Rajongói megnyugtatására jelentem, hogy Korda Lady M.-ről alkotott valódi véleményét egy újságírói túlzásoktól megcsupaszított újabb nyilatkozatban tárta elénk. Az énekes-műsorvezető szerint tehát a Megasztár-győztes igen tehetséges, de a kelleténél több körülötte a hajcihő. "Attól félek, hogy megszédíti őt ez az egész dolog, és aztán eltűnik."

Véletlenek nélkül
Vajon mindezzel a vagyont érő reklámszerződésekre és ama sokat rebesgetett soknullás fellépti díjra utalt, amelytől bármely botfülű halandó dalra fakadna? Tisztelettel jegyzem meg, biztos, hogy a tizenéves Avril Lavigne sem kérdezte a popnagypapa Bob Dylant, hogy az ő korában mennyit kóstál sztárnak lenni. A show business már csak ilyen. Talán érdemesebb azt firtatni, hogy a zeneiparban forgó horribilis összegek minőséget teremtenek, vagy a gagyi parazitáit emelik-e ideig-óráig az egekbe. Magdi esetét nézve bizonyos, hogy ma már nem csak afféle reményteljes "ígéret". Bőven van még mit tanulnia a pályán, de minőségmániásként ezt maga is belátja: képezi hangját, és tiszteletteljes örömmel nyugtázza, ha olyan kvalitású előadókkal szerepelhet, mint Ákos. De nem túlzás új csillagként beszélni róla, hiszen "beszavazás" nélkül vette a Megasztár akadályait, és – minden piszkálás ellenére – saját dalával indult s lett kilencedik az Eurovíziós Dalfesztiválon, ahonnan a legjobb szerzőnek járó pálmát is elhozta. Egy olyan versenyen, ahol a helyezéseket sokkal inkább a skandináv sorsközösség, a szláv szolidaritás és a látványosan kiütköző Trianon-pszichózis (bántottunk, s ezt sohasem bocsátjuk meg – neked) határozta meg, mintsem akár egy triplaszaltó közben kiénekelt magas C, vagy a kedélyes-korrekt műélvezet. De az sem lehet véletlen, hogy a Kapcsolat-koncerten Bryan Adams előtt éppen ő "heavy-tette" rivalgóvá a kétszázezres tömeget.

Szilárd egyéniség
Felnőtt a szerepéhez! A dupla platinalemezes, kétszeresen is "vidéki kislány"-ért kapkodnak a rendezvényszervezők, a fénytől és ajnározástól "elszállt" mentalitás jegyei mégsem ütköztek ki rajta. Mert szilárd egyéniség, világos értékrenddel. S tud nemet mondani is (például a pályatárs Torres Dani neki komponált dalára), ami nagy bátorságra vall ebben a jópofizó, képmutató világban, ahol az övéhez fogható nyíltság úgyszólván szalonképtelen. A bácskai ember pedig szókimondó, nem kenyere az elmeűző szerepjátszás. S talán e természetes alföldi keresetlenség a legnagyobb szálka haragosai szemében. Merthogy nálunk az irigység nemzeti jellemvonás, ahol nem a megszálló hatalmak vagy mogorva szomszédok haragunk céltáblái (a magyarverő Szerbia Helsinkibe delegált versenyzőjének a legmagasabb pontszámmal kedveskedtek a honi szavazók). A felgerjedt indulatok sorsszerűen és szuicid módon mindenkor önmagunk ellen fordulnak. Frusztráltságunkban nem szívelhetjük saját fajtánk örömét. Így kapta meg a munka nélküli kishegyesi szülésznő több sekély értelmű zenész pályatárstól és a "23 millió román veszélyé"-vel hergelt hőbörgőktől az arcpirító "jugoszláv" és "szerb" jelzőt, ami ebben a kontextusban "hazátlan jöttment"-ként fordítandó. Kész csoda, hogy amikor szerbül énekelt, sok tévénéző méltányolta a külföldön született előadó kettős identitásának dacos felmutatását. (Ilyen vagyok, így kell elfogadnotok.) E multikulturális értékhatványozást a zsűri is honorálta. De vajon hányan értették és érezték át, hogy a drámai hatású filmbetétdal a horvátországi és koszovói szerb menekültek mindennapos atrocitásainak kitett kisebbségi magyar sorstársak védelmében vállalt békítő gesztus is egyben? Segélykiáltás – a kettős honpolgárságot elutasító – anyaországhoz. Ennek fényében visszataszító a média által a köztudatba injektált, zsigeri indulatokat szító kérdés, miszerint: helyesli-e, hogy "idegenek" (vagyis határon túli magyarok) vegyék el a lehetőséget a hazai tehetségek elől? Hogy az évtizedek óta efféléhez szoktatott, öntudatlan köznapi ember kiejtse kegyéből a szokásosnál keményebb tartással megáldott sztárjelöltet. Lehetséges volna, hogy e kurtára kanyarított honban könnyebb sztárrá fogadni a "fenékformáló" Fekete Pákót, mint az öntudatos-agilis bácskai tehetséget? Úgy tűnik, e szomorú pannon tájon sem nyílhat Rúzsa tövis nélkül.

Türelmi idő
De Magdi nem csügged, lemezt készít, koncertezik, és mértéktartó életet él (nem esik havonta újabb és újabb médiasztár karjába), mint hamuba sült pogácsát őrzi szülőföld- és családszeretetét, gyakorlatias életszemléletét. Céltudatosan, de szakmai alázattal járja útját, hosszú pályafutásra edzett meztelen talppal. Kordának bizonyára igaza van: "időt kellene neki adni a fejlődésre, és még nagy sztár lehet". Annyit azért már bizonyított, hogy jó szívvel megelőlegezzük neki ezt az izgalmasnak ígérkező türelmi időt. Pályáján Vladimir Holan cseh költő csendes szavai kísérjék: "A levélnek, Uram, semmiért sem kell könyörögnie hozzád, megadtad néki a növekedést – és ő nem rontotta el."

Makkai Béla, történész

Nincsen Rúzsa tövis nélkül, Heti Válasz, 2007. szeptember 11.