center


Hajónapló
SzakcikkekPublicisztikákArchívum


A hajónaplóban az általunk fontosnak tartott cikkekből, elemzésekből válogatunk.

Politikailag korrekt szegregáció bölcsiválasztás idején
avagy Demcsák leckéje. Stemler Miklós, www.hirszerzo.hu, 2007. március 28.

Nehezen képzelhető el, hogy a Demcsákot kivégző ellenzéki és kormánypárti politikusok ne hasonló szempontok alapján válogassanak bölcsit, ovit a gyereknek, ahogy azt teszi majd’ mindenki, aki teheti – no persze nem olyan hülyék, hogy erről beszéljenek is.

Primitív törzsi társadalmakban a tabu kifejezéssel jelölték azokat a dolgokat, amikről nem lehet beszélni. Hogy miért? Leginkább csak. Posztmodernnek becézett társadalmunk a jelek szerint visszatért a fejlődés eme paradicsomi szintjére, igaz, most már a hasonlóan egzotikus politically correct kifejezést használjuk. Halottról vagy jót, vagy semmit, Demcsák Zsuzsa pedig céltudatosan végezte ki magát az elmúlt egy hónapban. A művelet különböző stációiról már megemlékeztünk, az eredendő bűnnek számító bölcsi-para azonban túlmutat egy felületesen, rossz szempontok alapján kiválasztott kormányszóvivő wannabe ámokfutásán. Demcsák itt érzékeny pontra tapintott – igaz, nehezen elképzelhető, hogy szándékosan. A bejegyzést követő össznépi paláver mindenesetre tanulságos.
 
Valóban csúnya dolog arról írni, hogy gyerekünket nem szívesen engedjük össze „szociálisan hátrányos helyzetű” kölykökkel, főleg akkor, mondták sokan, ha az ember épp egy baloldali kormány szóvivője szeretne lenni. Segítek: nem csak ebben az esetben csúnya dolog. Általában csúnya dolog jövedelmi helyzet alapján különbséget tenni embertársaink, pláne embertársaink ebben teljesen ártatlan gyerekei között. Nem is beszél és ír róla, csupán szégyenlősen gondolja és kevésbé szégyenlősen gyakorolja többségünk ezt az elvet. Nehezen képzelhető el például, hogy a Demcsákot kivégző ellenzéki és kormánypárti politikusok ne hasonló szempontok alapján válogassanak bölcsit, ovit a gyereknek, ahogy azt teszi majd’ mindenki, aki teheti – no persze nem olyan hülyék, hogy erről beszéljenek is. Az elit példamutatása eddig terjed, nem tovább, és ez inkább káros, mintsem hogy bármi haszonnal járna. Az a védekezés már a Harry Potterben se jött össze, hogy a gonosz nevének nem kimondásával megszabadulunk magától a gonosztól, és a kínos hallgatás a szegregáció problémáján sem segít.
 
Egy mindennapos, majdnem mindenki által elítélt és majdnem mindenki által használt gyakorlatról éppenséggel nyilvánosan beszélni kellene, nemcsak magunk között, mert ez a jelenség nem tartozik azok sorába, amelyek csak úgy maguktól eltűnnek. Ha egy kényes társadalmi jelenséget csak a politikai korrektség meglehetősen korlátozó rendszerén keresztül vagyunk hajlandóak megvitatni, akkor a legjobb úton járunk ahhoz, hogy a jelenséget hosszú időre konzerváljuk a kényeskedő közbeszéd leple alatt, ahelyett, hogy tennénk is ellene valamit.
 
Kevesebb lesz vajon a nigger New Yorkban attól, hogy nem tanácsolják az n-betűs szó használatát? Kötve hiszem, mint ahogy azt is, hogy a gondok arrafelé ebben csúcsosodnának ki. Demcsák Zsuzsa és a kálváriáját követők egy dolgot biztos megtanulhattak: soha többé nem vetemednek olyan böszmeségre, hogy elitista (mindennapos) gyereknevelési elveiket a nyilvánosság elé tárják. No nem azért, mintha azok szerintük rosszak lennének, hanem cikik és kínosak. A mindennapos túléléshez bőven elég ez a lecke, máshoz viszont édeskevés.

Stemler Miklós

Politikailag korrekt szegregáció bölcsiválasztás idején avagy Demcsák leckéje, www.hirszerzo.hu, 2007. március 28.