center


Hajónapló
SzakcikkekPublicisztikákArchívum


A hajónaplóban az általunk fontosnak tartott cikkekből, elemzésekből válogatunk.

Szerzői jogok
Webajánló, antennamagazin.hu, 2007. I. negyedév.

Szabad kultúra
http://www.szabadkultura.hu
Lawrence Lessig, a Stanford jogászprofesszora, a szerzői jog reformját célzó Creative Commons mozgalom egyik prominense fontos könyvet írt a szellemi tulajdonról. Lessig alaposan körüljárja a szellemi tulajdon, a szerzői jog kialakulását és szerepét, a jelenlegi rendszer visszásságait és azokat a problémákat, amelyeket az internet idézett elő ezen a területen. A világháló új lehetőségeket teremtett: a kultúra terjedését, az alkotások megosztásának és felhasználásának olyan formájához kínál eszközt, ami előtte szinte elképzelhetetlen volt. Ám egyúttal kihívások elé állította a kiadói iparágat és annak minden gazdasági szereplőjét, akik küzdenek a folyamat ellen. Vajon minden fájlcserélés tekinthető kalózkodásnak és károsnak? Mi lesz a szellemi közjavakkal? Kinek az érdeke fontosabb, az alkotóé, a médiabirodalmaké vagy a társadalomé? Lehetséges-e egy egészséges egyensúly kialakítása? Ezekről és hasonló, az egyetemes kultúra jövőjét érintő kérdésekről szól ez az immár több mint tíz nyelvre lefordított könyv, amely szellemével összhangban elektronikus formában szabadon elérhető, letölthető a honlapról, amelyen szabadkultúra-blogot is olvashatunk, és könyv formájában is megrendelhetjük Lessig dolgozatát.

ProArt - Szövetség a szerzői jogokért
http://www.proart.hu
A szerzői jogi ernyőszervezet honlapja részletes eligazítást nyújt arról, hogy álláspontjuk szerint mi tekinthető a digitális javakkal való kalózkodásnak. A ProArt szerint minden olyan tevékenység kalózkodásnak minősül, ami sérti a szerzőik, az előadóik, illetve a kiadóik többszörözési jogát, legyen szó hanghordozók jogosulatlan előállításáról, másolásáról vagy azok forgalmazásáról, illegális másolat nyilvános bemutatásáról, vagy arról, hogy valaki zenei fájlokat tesz engedély nélkül bárki számára hozzáférhetővé az interneten. „Magyarországon ma a gyakorlatban sajnos mindez a bocsánatos kategóriájába tartozik, a közerkölcsöt nem sérti, pedig a kalózkodás jogellenes, elvben komoly pénzbüntetést vagy hosszabb-rövidebb ideig tartó szabadságvesztést von maga után." - írja a honlap a „kalózkodás" menüpont alatt, majd elmondja, hogy a kalózkodás piaci részesedését hazánkban még mindig nem sikerült 10-15 százalék alá szorítani, amiért „elsősorban az enyhe bírói ítéletek a felelősek, azok visszatartó hatása egyelőre nem számottevő." A ProArt honlapjáról megtudhatjuk azt is, mi a különbség az „egyszerű", a „counterfeit" és a „bootleg" kalózkiadvány között, valamint hogy a szervezet az internetet is folyamatosan figyeli, és ha jogsértést vél felfedezni, figyelmeztet, eltávolíttat, illetve feljelent.


ASVA - Audiovizuális Művek Szerzői Jogait Védő Alapítvány
http://www.asva.hu
Míg a ProArt elsősorban a zenére, a nagy multinacionális filmgyártók érdekeit képviselő ASVA a filmes feketepiacra koncentrál: rögtön a másolt DVD-ken gázoló úthengerrel illusztrált nyitóoldalról kiderül, hogy a feketepiac elleni harcban szövetségese az Országos Rendőr-főkapitányság és az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal is. A magyar filmes feketepiac méretét az ASVA egy felmérésre hivatkozva forgalmazói szinten 102 millió dollárra, kiskereskedelmi szinten pedig 199 millió dollárra becsüli - ebből a magyar filmek veszteségét kiskereskedelmi szinten 9 millió dollárra teszi. A nyitóoldalon közzétett felhívásában az ASVA „megkondítja a vészharangot és felkéri az összes érintett szervezetet, hatóságot, állampolgárokat és azok egyesüléseit, hogy együttes erővel szabjanak gátat a fékeveszett illegális filmhasználatnak, a kalózkodásnak!" A honlapról az ide vonatkozó jogszabályokon kívül letölthető egy „Szerzői jogi kézikönyv", amely a szerzői jogsértések esetén alkalmazható jogi eszközöket sorolja fel, sőt egy Filmhalász nevű szoftver is, amely „korszerű tartalomvizsgáló és -szűrő szoftver, amellyel Ön hatékonyan megvédheti vállalatát az illegális letöltésektől, a céges hálózat munkaállomásain tárolt jogsértő tartalomtól, és az ezzel járó erkölcsi és jogi következményektől. A program intelligens elemzője könnyedén átlát az ismert megtévesztéseken, tényleges tartalmuk szerint osztályozza a fájlokat, és megbízhatóan, rendszeresen, automatizáltan végzi az ellenőrzést az összes kívánt hálózati helyen."

Steal This Film
http://www.stealthisfilm.com
A honlapról ingyen letölthető félórás, angol feliratos dokumentumfilm a világ legnagyobb Bittorrent fájlcsereközpontja, a Svédországban működő The Pirate Bay (thepiratebay.org) történetét dolgozza fel professzionális, rendkívül szórakoztató és helyenként nagyon tanulságos módon. A magukat „The League of Noble Peers" néven jegyző alkotók mindössze 2000 angol fontot költöttek a filmre: a HD-kamerákat kölcsönözték, a filmszerkesztő programot, az aláfestő zenéket és a vágóképeket pedig egyszerűen letöltötték. Az eredményt mégis több százezren töltötték le és nézték már meg világszerte, és a Google Videóra is felkerült. A kalózbarát filmkészítők annak eredtek nyomába, miért és hogyan foglalta le a svéd rendőrség (amerikai nyomásra) a fájlcsereközpont szervereit 2006 májusában, és hogy az erős demokratikus tradíciókkal rendelkező svéd társadalom hogyan válaszolt erre a világ első „kalózpártjával", amelynek ma már komoly esélye van a parlamentbe jutásra, mert a fiatal választók körében rendkívül népszerű. A sok híres (és a fájlcsereközpontokon természetesen hozzáférhető) filmből kölcsönzött vizuális elemmel és rengeteg interjúval operáló, bevallottan elfogult, a fájlcserélők gerillamentalitását és kreativitását dicsőítő dokumentumfilmből kiderül, hogy a szerverlefoglalás után a Pirate Bay működése néhány nap alatt helyreállt, a szerveren koordinált letöltések száma pedig megduplázódott a rendőrségi akciót övező intenzív médiaérdeklődés következtében. A honlapon adakozhatunk is az anonimitásukat őrző alkotóknak, akik a fájlcsereháború újabb csatáit feldolgozó részekkel szeretnék folytatni filmjüket.

Szerzői jogok. Webajánló, antennamagazin.hu, 2007. I. negyedév.