center


Hajónapló
SzakcikkekPublicisztikákArchívum


A hajónaplóban az általunk fontosnak tartott cikkekből, elemzésekből válogatunk.

Utazás Romániába
Senki földje. Zalán Tibor, Magyar Hírlap, 2007. április 6.

Történt, hogy Temesvárra kellett utaznom, színházi ügyekben. Autómat, a derék kis Renault Cliót, egy kamionnal való találkozásban halálosra törtem. Én megmaradtam, ő egy bontóban vált eggyé az örök(nem)léttel. Autó nem lévén, vonatozásra kellett adnom a fejemet.

A Keleti pályaudvaron (külföldieknek csak keletipu) annak rendje és módja szerint beállok a sorba, végigvárom kelletlen embertársaim jegykielégülését, majd amikor rám kerül a sor, érthetően elmakogom, hová akarnék menni.

Itt oda nem kap jegyet, morran rám az üvegkalitka csúnya nője, menjen föl a nemzetközi jegypénztárba! Még szerencse, hogy húsz perccel előbb kijöttem, inalok a nemzetközibe. Ott két ember várakozik, de így is tizenöt percig tart a várás, mire sikerül a kért jegyeiket – bősz üveg mögötti mászkálás és kávézás és privát eszmecserék sorozata után – az erre hivatott hölgyeknek kilökni eléjük. A lehető legnagyobb udvariasságot és türelmet magamra erőltetve, elrebegem a rám eső hölgynek, hogy Temesvárra kérek retúrjegyet. Pár forint híján tíz rongy, fölszisszenek, ő meg a kellőnél hangosabban hívja föl a figyelmemet, hogy mégiscsak háromszáz kilométert fogok megtenni a MÁV jóvoltából. (Nem veszi észre, hogy ehhez a produkciójához épp nincs közönsége a termecskében.)

A vonatra, úgy tudom, kell helyjegy. Próbálkozom. A fejét rázza. Majd vált a vonaton a kalauznál.
Nem szeretem én az ilyesmit, de nincs időm lamentálásra. Föl a vonatra, elhelyezkedem, jön a kalauz, mondja rutinból a szöveget, helyjegy az kell, bár ott ülök, ahol akarok, és ötszáz forintért ad is egyet. Pro forma… vagy mondjuk úgy, kelet-európai formátlanság…

Immár nyugodtan hátradőlök, előveszem a laptopomat, és hozzálátok a munkához.

A határon bámészkodom egy jót, rutin iratellenőrzés, EU, dolgoznék tovább, amikor jön a román (RÁV?) kalauz, rögtön kettő egyszerre, és közli, helyjegyem csak a határig érvényes. Ez azért tűnik meglepőnek, mert minden fölszálló oda ül innentől kezdve, ahol helyet talál magának. Angolul nem beszélni két kalauz, így nem is érteni egyikük sem. Kézzel vagy lábbal elmutogatják, a következő állomás után visszajönnek, rendezni végre közös dolgainkat. Homályos félelem kezd munkálni bennem, hogy ez nem is lesz kevés. A homályos félelem szorongássá alakul át a várakozásban, hiszen nem ismerjük egymás nyelvét, ráadásul nem tudunk kiegyezni mások közösen használható nyelvében sem, a ráadás ráadásául erősen úgy tetszik, Dunának, Oltnak legalább kettő a hangja, bár így, elszenvedőként szemlélve ezt, valóban halk és halotti, morajos hang – nos, akkor mit is fogunk itt megoldani végre?

Judit lányom tölt a legújabb teájából nekem – szobájában igazi kis teázósarkot rendezett be, ötvenféle teával, valódi itallappal –, és mi volt tovább, kérdezi. Elvörösödöm az emléktől, ami nálam a sápadás jele. A román kalauzok visszajöttek, megálltak az ajtómban, legyintettek rám, röhögtek egyet rajtam, és hagytak tovább főni a levemben. Hát ez gáz, és megalázó, pillant rám, tovább szürcsölgetve a teáját. Az, mondom, de mi már megszoktuk az elmúlt félszáz évben. Szegények, mondja. Ja, húzom ki magam, azok, de most már az EU szegényei…

Zalán Tibor
író

Utazás Romániába. Senki földje, Magyar Hírlap, 2007. április 6.