center


Hajónapló
SzakcikkekPublicisztikákArchívum


A hajónaplóban az általunk fontosnak tartott cikkekből, elemzésekből válogatunk.

Valójában Orbán Viktor hagyta faképnél Sarkozyt
Dévényi István, Heti Válasz, 2007. szeptember 13.

Először is elnézést kérek Havas Henriktől, amiért felróttam neki, hogy azt mondta: ez egy hülye ország. A helyzet ugyanis az, hogy ez tényleg egy hülye ország. Mert normális államban nem fordulhat elő, hogy az országos média jelentős részének fő témája az legyen: hány percig tárgyalt egyik politikus a másikkal.

No, de inkább vegyük végig szereplőről szereplőre a sztorit, hogy mindenki megkaphassa, amit az ügyben végzett ténykedése okán megérdemel. Mert bár nem szeretem a szakmai civódást, amikor az a téma, hogy ki mit írt és miért, de a Sarkozy otthagyta Orbánt című goebbelsi kutyakomédia kizárólag a résztvevők nevesítésével értelmezhető.

Kezdjük a valósággal. Nicolas Sarkozy a tervezettnél hamarabb fejezte be parlamenti szónoklatát, így a hivatalos programban szereplő 14 óra 50 perc helyett már háromnegyed háromkor Orbán Viktorral tárgyalt. A megbeszélés az már említett menetrendben szereplő 15 percig tartott, eztán a francia elnök elindult Demszky Gáborral találkozni, de hiába, mert a főpolgármestert megszivatta saját világvárosának nagyszerűen szervezett közlekedése. Magyarán Demszky a protokoll szerint, amely nem kedveli az utolsó pillanatban történő bezuhanást, csúnyán elkésett.

Az időpontokat pedig onnan ismerjük, hogy lapunk munkatársa ott ácsorgott Orbán irodájának ajtaja előtt, Sarkozy távozására várva. És itt jön az újabb valóságmorzsa: az elválás számtalan fotón megörökített pillanatai is baráti hangulatban teltek, a két politikus kezet rázott, meg széles vigyorgás közepette picit lapogatta egymást, annak rendje-módja szerint.

És akkor most nézzük, mindebből mit hozott össze a gyurcsányista médiarész. A mutatványt a Klub Rádió és a Népszabadság indította, így: Sarkozy otthagyta Orbánt? Remek kis anyag volt, arról szólt, hogy Demszky Gábor felhívta telefonon a francia delegációt, ahol arról tájékoztatták: elnökük öt perc után megszakította találkozóját a Fidesz elnökével, és a Műegyetemhez indult.

Na ezt az alapinformációt aztán a Magyar Távirati Irodától (ahol azért szívesen megkérdeznék egy-két illetékest, hogy ezek után miként is képzeli karrierjének folytatását), minden egyéb orgánumon keresztül le egészen a Népszaváig jó sokan átvették, hiszen ha Orbánt szopatják az több egyszerű hírnél, az egyenesen orgazmus közeli állapot. Az őrjöngő sokaságból kiemelném a Seres László megpuccsolása óta furcsákat művelő Hírszerző internetes portált, ahol a következő remekművek születtek a témában: "Egy csodálatos barátság kezdete és egy megbeszélés furcsa vége - Sarkozy Gyurcsányhoz jött", illetve: "Nagyon kínos: Sarkozynek csak öt percet ért Orbán Viktor?".

De lapjában Avar János is kellemesen lukra futott, hogyaszongya: "...nincs értelme latolgatni, miért is távozott a kiszabott idő előtt a francia elnök: a "cserbenhagyás" letagadhatatlan és kimagyarázhatatlan." Mindenesetre így utólag meghallgatnék egy kimagyarázást Avar kolléga saját szájából.

A Népszavát persze ismét senki sem tudta se alul, se fölülmúlni; a kiadvány még tegnap is a csúfos eseten csámcsogott. Várkonyi Tibor például azzal a perverz megoldással élt, hogy az Orbán-Sarkozy fotósorozatból kiválasztott egyetlen képet, és lendületesen belemagyarázott valami irdatlan nagy baromságot. Várkonyi szerint a fénykép a következő közjátékot örökíti meg: A francia államfő derűsen megveregeti partnerének vállát, mintegy hangtalanul is kifejezve, "jól van öcsi, többre nem vagyok kíváncsi".

Nem tudom, melyik kolléga hogy van vele, de én egy ilyen szituációban világra izzadt ilyen mondat után sürgősen nyugdíjba vonulnék, pedig még csak 34 éves vagyok. Mert ha az újságíró nem figyel oda az intő jelekre időben, akkor előbb-utóbb azon kapja magát: pártszimpatikus túlbuzgásában épp azt pötyögi a gépébe, hogy Sarkozy otthagyta Orbánt. Vagy, ha éppen másikfajta hatalom van, akkor, hogy Valójában Orbán hagyta ott Sarkozyt.

Ja, és innen csókoltatom a Fidesz teljes kommunikációs stábját, mivel nagyjából egy teljes napig nem bírták összekalapálni a következő mondatot: a találkozó hamarabb kezdődött, így hamarabb is ért véget, minden egyéb változat szemenszedett hazugság.

Dévényi István

Valójában Orbán Viktor hagyta faképnél Sarkozyt, Heti Válasz, 2007. szeptember 13.