center


Hajónapló
SzakcikkekPublicisztikákArchívum


A hajónaplóban az általunk fontosnak tartott cikkekből, elemzésekből válogatunk.

Viva la interaktiv
Gagyidömping. Lombos Orsolya, www.prherald.hu, 2007. május.11.

A gagyidömping kisebb-nagyobb megszakításokkal ugyan, de folytatódik. Fórumot nem nehéz találni hozzá. Itt van például rögtön hazánk egyetlen zenetévéjének beszélgetős műsora, a Viva Interaktívja, mely arra szerződött, hogy beszámoljon a határainkon belül lejátszódó kulturális eseményekről, és bepillantást engedjen a honi zenei élet történéseibe. Ismert embereket, zenészeket, művészeket szerepeltet hétről hétre, akik (elvileg) képesek a munkájukkal egy kis pluszt és segítséget nyújtani az információra és újdonságra éhes fiatalságnak.

Felmerül persze a kérdés: Hogy jön a képbe a ’gagyi’ szó, mikor az imént művészekről és tehetséges emberekről szóltam? Úgy, hogy környezetünkben sok nyilvánosságot érdemlő személy tevékenykedik, néhány kivétellel azonban nem ők kapják a figyelmet. Nem akarok igazságtalanul megvádolni senkit, hiszen majdnem minden adásba csempésznek be arra érdemes arcokat vagy pályázatfelhívásokról szólnak (például a mai, május 10-edikei műsorban a PANKKK egyik képviselője nyilatkozott új lehetőségekről), de sajnos ez az abszolút kisebbség. Kezdődik olyasmi aprósággal, hogy a műsor gerincét Paris Hilton nevének rendszeres és csöppet sem kívánatos skandálása képezi. Az még nem tiszta, hogy Kristóf (vj, műsorvezető) ezt csak poénból teszi majdnem minden adásban, amelyben lehetősége nyílik rá (és sajnos lehetősége nyílik rá) vagy esetleg tényleg ennyire nagy rajongója a méltánytalanul agyonfuttatott amerikai hölgynek, aki a pornóbotrányán kívül még semmit sem villantott.

Nos ő van odatolva a nézettségért felelős tiniknek, akik épp hőskereső korszakukat élik, és a mi médiaguruink ilyeneket raknak eléjük. Persze ha nagyon ügyesek és kitartóak, az adás végén találhatnak mást is német tinizenekarokon kívül. Ma például Poniklo Imre beszélt az Amber Smith új stúdióalbumáról.

Az interjúkon kívül vannak a műsornak kisebb részműsorai, mint a Sajtóvadászat, ahol a napi sajtót böngészik zenei hírek után. A napi sajtó jelen esetben a Blikk és társai, esetleg külföldi pletykalapok, csak hogy valami egzotikus is legyen. Állandó elemként szerepel még a telefonos és internetes játék. Utóbbi a chatesekkel, akik a világhálón követik végig az adást, és az elmúlt években egész baráti közösség szerveződött köréjük, nemegyszer voltak vendégei a műsornak. Átlagéletkoruk nagyjából 14 évre tehető. Köztük kerül kiosztásra a számtalan ajándék (pólók, cd-k, könyvek, poszterek vagy koncertjegyek).

Szóljunk pár szót a vj-kről, a műsorvezetőkről is, akik naponta váltják egymást, és szám szerint hárman vannak. Rutinhoz az állandó szereplésből jutottak, mivel egyikük sem képzett riporter, ami számtalanszor meg is látszik egy-egy interjún. Annak idején a lelkes közönség szavazta őket képernyőre egy válogatás kapcsán. Persze azóta mindenki szívéhez odanőttek, egyikük anyuka, másikuk Magyarország elsőként coming outolt médiasztárja és maszek újságíró, szinkronszínész. Azt nem tudni nekik mennyire tetszik az adás, amit naponta le kell vezényelniük, de hát ezt nem is fogjuk visszahallani soha. Sokszor elhangzik ugyanis, hogy csinálnának ők színvonalasabb műsort, meg meghívnának ők több olyan vendéget, akik akár nemzetközi porondon is megállják a helyüket, vagy külföldön már méltán ünnepelt sztárok, miközben itthon még a nevüket sem ismerik, viszont arra a közönség nem vevő, nem kell nekik. Ők a Barátok közt sztárjait akarják, és a tizedik sorlemezüket kiadó haknikirályokat, akiknek cd-i a benzinkutak polcain sorakoznak. Csak azt felejtik el, hogy az említett személyek általuk váltak ismertté és ők adják nekik a teret, hogy kibontakozzanak. Az emlegetett közönség meg persze vevő rá, mert magját még képlékeny, kialakulóban lévő ízlésű fiatalok alkotják.

Most joggal élhetnénk egy Geszti idézettel, miszerint „fikázni könnyű, alkotni nehéz”, viszont az eltolódott értékrendek mellett szükség lenne egy mindenki számára elérhető, értékteremtő zenei csatornára.

A megváltás talán ősszel érkezik a magyar MTV képében új műsorvezetőkkel, új műsorokkal és ötletekkel és remélhetőleg új és tehetséges arcokkal és vendégekkel.

Lombos Orsolya

Viva la interaktiv. Gagyidömping, www.prherald.hu, 2007. május.11.